Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
30. 4. 2016,
8.40

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Sobota, 30. 4. 2016, 8.40

6 let, 6 mesecev

Ford: s pametnim omejevalnikom hitrosti do manj izrečenih glob

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Še tako previdnemu in pazljivemu vozniku se lahko zgodi, da nehote in nenamerno prekorači dovoljeno hitrost. Ena od novih Fordovih tehnologij omogoča, da do tega ne pride. Trdijo, da so kupci navdušeni. Ne gre pa pozabiti, da so mnoge evropske države napovedale vojno prehitrim voznikom in da globe za prehitro vožnjo lahko na evropskih cestah krepko presežejo dva tisočaka. Velja razmisliti, zaradi varnosti in tudi denarnice.

Prekoračitve hitrosti niso poceni! Ali ste vedeli, da …

Stacionarni radarji so vse pogostejši in do leta 2018 jih bodo samo v Franciji namestili dodatnih 500. V Veliki Britaniji parlamentarna komisija za promet poziva k namestitvi sistema radarjev za merjenje povprečne hitrosti vzdolž izbranih odsekov cest. Pred kratkim so prvi stacionarni radar postavili tudi v Luksemburgu. | Foto: Stacionarni radarji so vse pogostejši in do leta 2018 jih bodo samo v Franciji namestili dodatnih 500. V Veliki Britaniji parlamentarna komisija za promet poziva k namestitvi sistema radarjev za merjenje povprečne hitrosti vzdolž izbranih odsekov cest. Pred kratkim so prvi stacionarni radar postavili tudi v Luksemburgu.

… je znano globalno podjetje za izposojo avtomobilov Avis je v aprilu 2016 izvedlo globalno anketo o kaznih za prehitro vožnjo? Med najvišjimi na svetu so kazni na Finskem, v Veliki Britaniji, Belgiji, na Portugalskem, v Franciji in na Norveškem. Tako na primer na Portugalskem največja kazen znaša 2459 evrov, na Finskem pa višina kazni ni omejena. (vir: Avis)

… se je število smrtnih žrtev na nemških cestah lani povečalo za 2,9 odstotka? Nemški Svet za prometno varnost (DVR) zato poziva k znižanju omejitve hitrosti na ozkih magistralnih oz. podeželskih cestah na 80 kilometrov na uro. (vir: etsc.eu)

 … je 27 britanskih policijskih postaj, ki so se odzvale na pobudo za svobodo obveščanja, v lanskem letu zabeležilo v povprečju 56.080 prekrškov s prekoračitvijo hitrosti? To pomeni 20 odstotkov več kot leta 2013 in osem odstotkov več v primerjavi z letom 2014. (vir: mirror.co.uk)

… so med januarjem 2015 in januarjem 2016 radarji v Veliki Britaniji posneli pet voznikov, ki so na območjih z omejitvijo 48 kilometrov na uro (30 milj na uro) vozili hitreje od 161 kilometrov na uro (100 milj na uro)? (vir: telegraph.co.uk)

… je španska policija prejšnji mesec ustavila 36-letnega voznika, ki je vozil s hitrostjo 297 kilometrov na uro? (vir: tispol.org)

… je bil konec leta 2015 Britanec obsojen na deset mesecev zapora, ker se je snemal med vožnjo s hitrostjo 308 kilometrov na uro? (vir: bbc.co.uk)

Funkciji se reče inteligentni omejevalnik hitrosti

Ford S-max, asistenčni sistemi in pametni omejevalnik hitrosti | Foto: Ford Foto: Ford

Naprava deluje preprosto: voznik nastavi največjo hitrost na svojem omejevalniku hitrosti, ko pa vozilo zazna omejitev hitrosti, ki je manjša od nastavljene, samodejno upočasni avtomobil na to (še dovoljeno) hitrost. Ko se omejitev konča, sistem omogoči vozniku vnovično povečanje hitrosti, največ pa seveda do veljavne omejitve.

Novi sistem je nova kombinacija že poznanih sistemov

Sistem ni nič novega, saj je le kombinacija dveh že poznanih sistemov: omejevalnika hitrosti in sistema za zaznavanje prometnih znakov – v tem primeru za omejitev hitrosti. Ta kombinacija pa je novost v avtomobilski industriji in Ford že dobiva izjemne odzive kupcev: kar 95 odstotkov kupcev vozil S-max in galaxy, pri katerih je novi sistem na voljo, za svoje vozilo pri nakupu doplača tudi za ta sistem.

Ford S-max, asistenčni sistemi in pametni omejevalnik hitrosti | Foto: Ford Foto: Ford

Kako delujeta?

Omejevalnik hitrosti deluje preprosto: tipalo za hitrost daje informacijo elektroniki, ki ne ukrepa, dokler je trenutna hitrost manjša od nastavljene; ko (če) voznik preveč pritisne na plin, pa elektronika onemogoči večjo hitrost od nastavljene.

Sistem za zaznavanje prometnih znakov temelji na kameri, nameščeni na sredino prednje šipe (za vzvratnim ogledalom), poseben algoritem pa na sliki, ki jo zajema kamera, prepozna določene prometne znake in jih tudi ovrednoti. Se pravi: ugotovi, da gre za znak omejitve hitrosti, in prebere številko na njem. Informacijo potem v slikovni obliki posreduje vozniku na enem od zaslonov.

Navigacijska naprava še dodatno zmanjšuje možnost plačevanja kazni

Tako kot tempomat in običajen omejevalnik hitrosti voznik upravlja tudi inteligentni omejevalnik hitrosti – s tipkami na volanskem obroču. Sistem hitrost zmanjša tako, da zmanjša motorni navor, kar pomeni, da pri tem ne uporablja zavor. | Foto: Ford Tako kot tempomat in običajen omejevalnik hitrosti voznik upravlja tudi inteligentni omejevalnik hitrosti – s tipkami na volanskem obroču. Sistem hitrost zmanjša tako, da zmanjša motorni navor, kar pomeni, da pri tem ne uporablja zavor. Foto: Ford

Kadar je vozilo opremljeno tudi z navigacijskim sistemom, je še bolj zanesljivo, saj inteligentni omejevalnik hitrosti razpolaga tudi z informacijami z navigacijskega sistema, točneje z omejitvami hitrosti, ki so del podatkov zemljevidov. V tem primeru torej reagira tudi na omejitve, ki jih kamera ne vidi, so pa zapisani v navigacijskem sistemu.

Fordov inteligentni omejevalnik hitrosti je zagotovo eden od bolj uporabnih in učinkovitih pripomočkov, saj prepreči nenamerne prekoračitve hitrosti, ki vodijo v povečanje nevarnosti na cesti in nepotrebno plačevanje kazni. Nič čudnega, da je sistem postal tako priljubljen.

Med naprednimi tehnologijami za pomoč vozniku, ki jih je uvedel Ford v Evropi, je tudi video tehnologija, s katero lahko voznik vidi  | Foto: Ford Med naprednimi tehnologijami za pomoč vozniku, ki jih je uvedel Ford v Evropi, je tudi video tehnologija, s katero lahko voznik vidi Foto: Ford

Video: poglejte kako v praksi deluje Fordov pametni omejevalnik hitrosti

Ne spreglejte