Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ciril Komotar

Nedelja,
8. 5. 2016,
8.13

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,55

1

Natisni članek

Potovalni Avtomoto

Nedelja, 8. 5. 2016, 8.13

6 let, 7 mesecev

Airbus ROPS – ko letalo samo preverja dolžino pristajalne steze (video)

Ciril Komotar

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,55

1

Airbus ROPS | Foto Reuters

Foto: Reuters

Airbusova letala so že desetletje opremljena s tehnologijo ROPS, ki aktivno pripomore pri zmanjševanju relativno pogostih letalskih nesreč zaradi zdrsa s pristajalne steze. Letalo samostojno prepozna letališče, na katerem bo pristalo in med drugim v realnem času posreduje podatke, do kod na vzletno/pristajalni površini se bo ustavilo.

Letalo samodejno preverja, ali bo prostora na pristajalni stezi mogoče zmanjkalo

Primer zdrsa letala na fotografiji iz kanadskega Halifaxa je simboličen. | Foto: Reuters Primer zdrsa letala na fotografiji iz kanadskega Halifaxa je simboličen. Foto: Reuters

Airbusova letala že desetletje uporabljajo inteligentni sistem ROPS (runway overrun prevention system), ki z neprestanim preračunavanjem podatkov v realnem času preprečuje ali opozarja na zdrse s pristajalne steze – ti so eden najpogostejših vzrokov za letalske nesreče.

ROPS, ki so ga pri Airbusu začeli razvijati leta 1998 in v serijsko proizvodnjo prvič implementirali osem let pozneje, znatno povečuje varnost pristajalnih manevrov. Spolzka površina in napačno ocenjevanje različno dolgih pristajalnih stez sta glavni vzrok velikemu odstotku letalskih nesreč, zato je sistem izjemno koristen. Najnovejša pridobitev sistema, ki je uradno premiero doživel na najnovejšem ponosu znamke, modelu A 350, je dodatna optimizacija delovanja in možnost, da pilot ali kopilot ročno vneseta stanje steze (mokra ali suha).

​​

Kako ROPS deluje?

Airbus ROPS | Foto: Reuters Foto: Reuters

ROPS se samodejno vklopi na višini 500 čevljev oziroma okoli 152 metrov. Ker je povezan s ključno programsko opremo letala, ima dostop do pomembnejših podatkov/paramterov (teža letala, hitrost vetra, temperaturo zraka, natančen položaj letala), ki vplivajo na zavorno pot, obenem pa iz velike baze podatkov, shranjene na letalu, črpa informacije o stezi, ki se ji približuje.

Izračunavanje podatkov in prilagajanje trenutnim razmeram se dogajata v realnem času, sistem pa razpoložljive informacije osvežuje osemkrat na sekundo. V svoje izračune seveda vključuje tudi stanje steze (mokra ali suha), temu pa dodaja stalne spremenljivke, predvsem vpliv vetra. Na podlagi vseh zbranih informacij posadko v pilotski kabini obvešča, do kod na stezi se bo letalo ustavilo.

V primeru, da ROPS zazna, da bi pristajalnemu manevru utegnil slediti zdrs s steze oziroma, da letalo ne bo imelo dovolj vozne površine za varno zaviranje, posadki svetuje ponovni vzpon letala in poskus ponovitve pristajalnega manevra. | Foto: Reuters V primeru, da ROPS zazna, da bi pristajalnemu manevru utegnil slediti zdrs s steze oziroma, da letalo ne bo imelo dovolj vozne površine za varno zaviranje, posadki svetuje ponovni vzpon letala in poskus ponovitve pristajalnega manevra. Foto: Reuters

Razmišlja in pomaga, tudi ko je letalo že na tleh

Ko se letalo dotakne tal, se nadzor nadaljuje. Sistem še naprej preverja dogajanje ključnih parametrov in posadki sporoča, do kje natančno se bo ustavilo. V primeru, da ponovno pride do nevarnosti zdrsa, sistem predlaga pilotu uporabo vseh mehanskih sredstev za hitrejše upočasnjevanje letala. V vednost - v trenutku stika letala s tlemi vsaka zamujena sekunda pri zaviranju pomeni 7-odstotno podaljšanje pristajalne poti.

Airbus ROPS | Foto: Reuters Foto: Reuters

Sistem bo v bližnji prihodnosti še dodatno nadgrajen – sposobnost prilagajanja sistema, ki zna z vsem svojim elektronskim znanjem prilagajati mokri ali suhi podlagi, bo namreč kmalu še dodatno razvejana. Airbusovi inženirji namreč pripravljajo še programe za strjen sneg, sneg in spolzke podlage, stoječo vodo in led.

ROPS uporabljajo vsi tipi Airbusovih letal, ki jih ta francoska znamka še uporablja (A 380, A 350, A330 in A 320), mogoča pa je tudi naknadna vgradnja. | Foto: Reuters ROPS uporabljajo vsi tipi Airbusovih letal, ki jih ta francoska znamka še uporablja (A 380, A 350, A330 in A 320), mogoča pa je tudi naknadna vgradnja. Foto: Reuters

 

Ne spreglejte