Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
1. 12. 2007,
13.41

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Sobota, 1. 12. 2007, 13.41

8 let

Z audijem A5 od Kalc do Zemona

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Audi A5 3,0 TDI quattro z vrhunskim podvozjem in zmogljivim pogonskim agregatom je kot nalašč za legendarno relistično traso preko Hrušice.

Audi A5 združuje športnost z eleganco in uporabnost s prestižem. Zato smo za tokratni izlet izbrali cesto, ki ponuja kar se da veliko vozniškega veselja in za cilj dvorec, kjer nas kljub prestižnosti lokala ne bo sram parkirati.

Opis poti

Peljemo se skozi Logatec po cesti proti Idriji. Takoj za odcepom za Postojno zavijemo levo za Hrušico. Po tej cesti vijugamo do Cola. Tam se priključimo cesti Ajdovščina - Godovič in se spustimo levo proti Ajdovščini. Na prvem križišču zavijemo levo za Vipavo. Nadaljujemo do glavne ceste Razdrto - Nova Gorica in na njej zavijemo desno. Pri odcepu za dvorec Zemono zavijemo desno in na prvem odcepu na vrhu drevoreda še enkrat desno.

Oris poti

Začetek je umirjen. Ravnica se preko rabite ceste skozi napoleonov drevored nadaljuje skozi naselje Logatec in zato vse do Kalc ne dovoljuje hitrosti. Nato se hipoma vse spremeni. Zelo zavita in neprometna cesta preko Hrušice je sinonim športne vožnje. Nekaj po zaslugi relijev, ki so potekali preko nje, nekaj pa preprosto zato, ker ponuja dovolj vozniškega veselja in užitka tudi pri vožnji po omejitvah. Najprej je široka z dobrim (mestoma popeskanim) asfaltom, nato se zoži in v zadnjem delu dobi tudi grbine. Od cola naprej je le še spust. Najprej hiter in širok nato pa se cesta po odcepu za Vipavo zoži in zvije v številne serpentine. V Vipavi umirimo ritem in gosposko, kot se za naš cilj spodobi prikrižarimo do dvorca Zemono.

Primerno za ...

Audi A5 3.0 TDI quattro z vrhunskim podvozjem in zmogljivim pogonskim agregatom je kot nalašč za legendarno relistično traso preko Hrušice. Vzmetenje ni pretrdo, a obenem športno. Štirikolesni pogon skrbi da bomo varno hitri tudi v predelu Slovenije kjer so plohe pogoste in kjer je asfalt popeskan. In dieselski motor? Z veliko zalogo navora pomeni le to, da nam ne bo potrebno tako veliko delati z menjalnikom. Kot nalašč za avtomobil, ki skuša biti tudi nekoliko prestižen in predvsem kot nalašč za gosposki cilj. Elegantno črni Audi športnega in zelo sodobnega izgleda s ceno onkraj 50.000 evrov se bo dobro počutil tudi na parkirišču pred prestižno restavracijo dvorca Zemono.

Hrušica - stara rimska cesta

Zaselek Hrušica je navidez le gruča hiš, ki zožijo cesto, v resnici pa je bila tukaj nekoč pomembna vojaška utrdba, ki je nadzirala promet na pomembni prometni poti. Prav tukaj je namreč potekala pomembna rimska povezava Italije, Ljubljane, Ptuja in Zagreba. Ostanki utrdbe so lepo vidni v neposredni bližini zaselka. V edini večji stavbi s pomenljivim imenom Stara poštia pa je poleg gostišča tudi muzej.

Plezališče Vipavska bela

Ko se med spustom proti Vipavi pripeljemo iz gozda na levi zagledamo posamezne pečine ki sestavljajo kanjon. Nepomemben za vodno gospodarjenje ali geografske podvige, a še kako pomemben za tiste, ki v tem delu Slovenije iščejo športno plezalske izzive. Tukajšnje plezališče namreč ponuja desetine opremljenih smeri vseh težavnosti.

Stari grad nad Vipavo

Mogočne razvaline vipavskega gradu nad Vipavo kažejo na pomembnost in obsežnost gradu, ki so ga v dvanajstem stoletju pozidali oglejski patriarhi. Za debelimi zidovi in v številnih okroglih stolpih so Vipavski vitezi gospodovali do štirinajstega stoletja. V šestnajstem stoletju je padel celo v roke Benečanom, ki pa so jih Habsburžani kmalu pregnali. Grad je v svoji primarni funkciji razpadel v sedemnajstem stoletju, danes pa ponuja lep razgled turistom, rekreacijsko točko sprehajalcem in s svojo vzhodno steno izziv za športne plezalce.

Dvorec Zemono

Grič nad vasico Zemono krasijo številni vinogradi med katerimi se bleščijo bele arkade dvorca, ki ga je ob koncu sedemnajstega stoletja sezidal vipavski zemljiški gospod Lanthieri. Predstavljal je poletno rezidenco in zabavišče za lokalne plemiče in lovce. Zgrajen je bil v renesančnem stilu beneških vil in je zaradi arkadnih hodnikov nekaj posebnega v naših krajih. V notranjosti je vrhunska restavracija, ki jo na stenah krasijo bogate poslikave, v vinski kleti pa vse vrste vin od lokalnih do eksotičnih. Kuhinja se poleg ostalega ponaša s pršutom, divjačinskim in gosjim carpacciom, domačimi testeninami in kruhom ter kopico kraju primernih dobrot in pijač med katerimi izstopa Švagljev teran.

Ne spreglejte