Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Gregor Pavšič

Sobota,
21. 6. 2014,
14.22

Osveženo pred

5 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Gregor Pavšič Škoda Športni Avtomoto

Sobota, 21. 6. 2014, 14.22

5 let, 6 mesecev

Vzhodnoevropski porsche na Gorjancih: škoda RS praznuje 40 let

Gregor Pavšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
V Mladi Boleslavi so kratico RS prvič uporabili leta 1974, škodo 130 RS pa kot njihov najuspešnejši model takratnega obdobja pogosto vidimo tudi v Sloveniji.

Češki starodobnik na dolenjskem asfaltu

Na štartu pri gostišču Prepih je zabrnel 1,3-litrski atmosferski motor škode 130 RS in prek zadnjih koles so se na asfalt poskušali kar najbolj učinkovito spraviti vsi 103 kilovati moči legendarnega češkega avtomobila.

Za volanom je pod Gorjanci sedel Josef Michl, ki je Slovenijo s svojo priljubljeno "Julko" že večkrat obiskal in dobro spoznal slovenski asfalt. Tokrat se proti vrhu Gorjancev ni boril le za kar najboljši čas v svoji kategoriji starodobnikov, temveč je s svojim avtomobilom spomnil tudi na štirideset let znamke RS pri Škodi.

Škoda 130 RS je imela vzdevek vzhodnoevropski porsche

Škoda 130 RS sicer ni bil prvi model z oznako RS, je pa v začetnem obdobju tovarni iz Mlade Boleslave prinesel največ uspehov. Čehi so z njim začeli nastopati leta 1975 in vse do konca sedemdesetih let beležili številne uspehe. Škode 130 RS se je takrat tudi prijel vzdevek vzhodnoevropski porsche.

Njen 1,3-litrski motor z Webrovim vplinjačem in 103 kilovati je avtomobil pognal do hitrosti 220 kilometrov na uro. Škoda je z njim leta 1977 zmagala na reliju Monte Carlo v svojem tekmovalnem razredu, leta 1981 pa so slavili v evropskem prvenstvu turističnih vozil.

Po modelu 130 RS je Škoda svoj naslednji športni avtomobil RS predstavila šele čez 20 let, ko se je že pod lastništvom Volkswagnovega koncerna rodila prva octavia.

Pod lastništvom Volkswagna se je pot kratice RS nadaljevala

Štiri leta po rojstvu je octavia leta 2000 dobila še športno različico RS, ki jo je poganjal 1,8-litrski turbo motor z 132 kilovati in ročnim petstopenjskim menjalnikom, Do 100 kilometrov na uro je octavia pospešila v 7,9 sekunde in dosegla najvišjo hitrost 235 kilometrov na uro.

Leta 2001 je Škoda predstavila še omejeno različico octavia RS WRC edition, ki je bila osnova za homologiranje dirkalnika razreda WRC za svetovno prvenstvo v reliju. Škoda je naredila le 100 primerkov te posebne različice.

Leta 2003 je Škoda športno različico RS namenila še manjši fabiji. Poganjal jo je 1,9-litrski dizelski motor s 96 kilovati in šeststopenjskim menjalnikom. Tudi na podlagi te fabie je nastal dirkalnik WRC. Za njegovo homologacijo so spet pripravili posebno različico fabia GT, ki je imela daljši zadnji odbijač in je s tem izpolnila minimalno dolžino za dirkalnike elitnega razreda.

Po fabii je dizelski motor v svoji drugi generaciji dobila še octavia RS. Moč se je prvič na kolesa prenašala prek šeststopenjskega menjalnika DSG.

Najnovejša octavia RS zmore 248 kilometrov na uro

Medtem ko naj tretja generacija fabie, ki jo bodo pri Škodi predstavili jeseni, ne bi dobila več različice RS, je športnost še vedno podčrtana pri najnovejši octavii. Poganjata jo dvolitrski bencinski motor TSI z 162 kilovati in dvolitrski dizelski motor TDI s 135 kilovati. Z najvišjo hitrostjo 248 kilometrov na uro je to najhitrejša serijska škoda do zdaj.

Ne spreglejte