Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Jure Gregorčič

Nedelja,
30. 8. 2015,
9.14

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Tina Maze Potovalni Avtomoto Adria Mobil

Nedelja, 30. 8. 2015, 9.14

6 let, 7 mesecev

Tina Maze in Adria Mobil – športno-tehnična senzacija sredi Nemčije

Jure Gregorčič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Iz 8,75 metra dolgega in pet ton težkega avtodoma na šestih kolesih je v soj luči, pred kamere ter objektive stopila olimpijska in svetovna prvakinja. Dolenjci so v Nemčiji dokazali, da spadajo v vrh.

Salon, na katerem Slovenci spadamo med največje in najmočnejše

 | Foto: Slovenski proizvajalec počitniških vozil Adria Mobil iz Novega mesta je letos praznoval pol stoletja svojega obstoja. V tem času so se Dolenjci z lastnim razvojem in vizijo ter odlično organiziranostjo prodajne mreže na stari celini prebili med največje in najuglednejše proizvajalce avtodomov in prikolic.

V svojem jubilejnem letu je ta slovenska tovarna in na evropskem trgu zelo cenjena blagovna znamka v prvih šestih mesecih dosegla 28 odstotkov višje poslovne prihodke iz prodaje kot v enakem lanskem obdobju. S posli v Avstraliji, pa v Izraelu in načrtnim prebojem na kitajski trg, kjer v kratkem pričakujejo podpis z močnim partnerjem, največjim tamkajšnjim avtomobilskim proizvajalcem, pa je kompas tega dolenjskega velikana počitniških vozil naravnan v smer svetovnega trga.

Glede na znova nekoliko pozitivnejše trende v panogi ter glede na svojo osveženo in z novimi proizvodi okrepljeno modelno paleto – na salonu v Düsseldorfu letos razstavljajo kar 43 vozil blagovnih znamk Adria in Sun Living – pa v Novem mestu načrtujejo, da jim bo do konca letošnjega leta uspelo narediti in prodati več kot deset tisoč proizvodov iz svoje ponudbe, ki obsega bivalne prikolice, avtodome, bivalnike VAN in vedno bolj zaželene počitniške hišice.

Še bolj razveseljiva novica, ki nedvomno napoveduje svetlo prihodnost Adrie Mobil in morda nova delovna mesta, pa je, da je ta slovenska blagovna znamka najuspešnejša uvožena znamka na zahtevnem nemškem trgu in da za povrhu vsega že šest let zapored ostaja na zmagovalnih stopničkah uglednega izbora König Kunde Awards pod okriljem strokovne revije Reisemobil International.

Ta izbor velja za zelo kredibilnega, saj kakovost in cenovni položaj poleg stroke ocenjujejo tudi kupci, trg. Letos je Adria Mobil uvrščena na drugo mesto, za seboj pa ima že tri zmage in dve drugi mesti

 | Foto:

Prestižni orjak s šestimi kolesi, velika postelja na zahtevo in električni "butler" za odpiranje vrat

Tako ne preseneča podatek, da je v to zgodbo o Adrii, zgodbo o volji, trdem delu in seveda uspehu, vstopila tudi slovenska serijska zmagovalka, vrhunska alpska smučarka Tina Maze.

Ta je tokrat v Düsseldorfu pred zbrano množico ljubiteljev aktivnega življenjskega sloga stopila iz povsem novega proizvoda, triosnega polno integriranega avtodoma serije sonic supreme 810 SC, ki na skoraj devetih metrih skupne dolžine ponuja vso najnovejšo tehnologijo, vključno z unikatno rešitvijo klimatizacije velike bivalne nadgradnje med vožnjo s pomočjo prirejene klime baznega vozila. To rešitev je s posebnimi moduli distribucije hladnega zraka Adria razvila v sodelovanju s svetovno znanim proizvajalcem Webasto.

Tina pa je pomagala zastor potegniti še z ene novosti, ki je dobesedno šokirala evropsko konkurenco. Letno dni so inženirji v Novem mestu razvijali in z dobavitelji s praktično vsega sveta naredili arhitekturi presežek. Gre za konceptno vozilo compact SLS, za katerega nam je sicer prvi mož razvoja Adrie Anton Kastrevc zaupal, da je skoraj povsem pripravljen za serijsko proizvodnjo.

Pri tem je zadnjo steno mogoče izvleči kot spalni previs oziroma posteljo na zahtevo. S to rešitvijo so v kompaktnem avtodomu na šestih metrih dolžine dejansko obdržali lastnosti 6,5 metra dolgega avtodoma z vso bivalno funkcionalnostjo, tudi vzdolžno postavljenimi ležišči zadaj. Ker pri tej povsem novi slovenski tehnološki rešitvi z izvlečno zadnjo steno (t. i. SlideOut) v Adrii nič niso hoteli prepustiti naključju, so zahtevne klimatske teste izvedli celo v Avstraliji.

Adria pa je tokrat na sejmu postregla še z eno tehnično novostjo. Dve leti razvoja sta bili potrebni, da je Evropa dobila prvi bivalnik razreda VAN (bivalna nadgradnja znotraj karoserije kombija), pri katerem velika drsna vrata odpira in zapira elektrika.

 | Foto:

 | Foto: Tina s karizmo in odkritostjo navdušila novodobne nomade iz vse Evrope

Po izkušnji v Düsseldorfu lahko zapišemo, da so še trenutki, ob katerih je mogoče začutiti tisti nacionalni ponos, ko pred novim slovenskim izdelkom ljudje stojijo v vrsti, da bi vstopili vanj, ga potipali …

Na drugi strani pa je še ena vrsta v želji po avtogramu, stisku roke, lepih željah slovenske vrhunske športnice. Adria Mobil in Tina Maze sta nedvomno pustila izjemen pečat pred obličjem počitniške Evrope. Lepo je bilo spremljati to zgodbo, verjemite.

"Na začetku me je bilo strah, kako bom to vozila. Super je!"

Skorajda s težavo smo se prebili do Tine in z njo najprej spregovorili o tem, kako se smučarka, ki do popolnosti obvladuje linijo belih strmin, hitrost in tehniko, na drugi strani znajde na asfaltu za volanom velike hiše na kolesih:

"Poznam velikost avtodoma in zdaj se že kar v redu počutim na cesti. Včasih, predvsem na začetku, me je bilo malo strah, kako bom to vozila, ampak je zelo agilen, obračaš ga zelo na hitro, ni težav, povsod ima kamere, kar pomeni, da imaš, če je kjerkoli ozko, vse pod nadzorom. Mislim, da največjo težavo avtodoma – predvsem ženskam – predstavlja vožnja. Glede tega lahko rečem, da v resnici ni tako težko, navadila sem se ga, vse preostalo pa je tako ali tako super."

"Vedno si želim sodelovati s slovenskimi podjetji"

S Tino smo spregovorili tudi o tem, kaj vrhunskemu športniku pomeni roka velikega in uspešnega domačega podjetja.

"Vedno si želim sodelovati s slovenskimi podjetji. Res sem ponosna na to, da lahko z Adrio sodelujemo, da smo se dogovorili za to stvar. Všeč mi je združitev podobnih zgodb, ki se dogajajo Adrii in meni. Uspešni smo v svetu, saj Slovenija ni odločilni trg niti za Adrio niti zame. Oni in jaz smo prerasli slovensko območje, če lahko temu rečem tako. Merim se v svetovnem merilu, kar je tudi Adria, in glede na to, da smo vsi iz Slovenije, se mi zdi to še lepša zgodba," nam je svoj pogled na pomen športno-gospodarskega sodelovanja z dolenjskim karavaning velikanom predstavila naša olimpijska in svetovna prvakinja.

Z avtodomom na smučanje?

S Tino smo hitro razrešili tudi dilemo, ki večkrat muči predvsem karavaning začetnike. Je avtodom primerno zavetje tudi pozimi pod gondolo? Vsi, ki morda še vedno dvomite o zimski uporabnosti avtodoma, tu je uradni odgovor najboljše smučarke na svetu:

"Da, seveda, vsekakor najboljša stvar. Zakaj? Imam odgovore iz prakse. Nima pripravljenih odgovorov, da bi delala reklamo, ampak z avtodomom se dejansko pripelješ na smučišče, spiš na samem smučišču. Sploh za kakšno turno smuko je to res odlično. Prideš na kakšna območja, kjer ni hotelov, si blizu in imaš toplo. Kaj lepšega sploh lahko želiš v gorah?"

Ker se v Düsseldorfu zadnji konec tedna avgusta na tem velikem sejmu tradicionalno zberejo novodobni nomadi praktično z vsega sveta, je bilo primerno vprašanje, kako Tini ustreza svoboda odprte ceste, odkrivanje novih razgledov in spanje pod novimi zvezdami. Nomadsko življenje – da ali ne?

"Zelo mi ustreza. Navajena sem nanj. Res pa je, da mi ne ustreza prestavljanje mojih velikih torb, česar je bilo v zadnjih letih res veliko. Ta avtodom ni majhen, a moji dve ogromni potovalki v njem zavzameta preprosto preveč prostora, da bi se potem človek lahko premikal. Jasno je, da ne zahtevam več, ampak to so dejstva. Glede na to, da zdaj ne bom tekmovala, mi ne bom več treba s seboj vlačiti desetih parov smučarskih čevljev, ampak bo to samo en par. Tako bo s tem avtodomom bistveno lažje potovati in bo za mene bistveno bolj uporaben."

 | Foto:

O selitvi iz nemškega Carthaga v slovensko Adrio Mobil …

Ker Tina svojega prvega avtodoma ni prevzela v dolenjski prestolnici, pač pa v Odrancih, kjer stoji tovarna nemškega proizvajalca Carthaga, je tudi obiskovalce salona zanimalo, kateri proizvajalec se ji zdi bolj prepričljiv. Tina spoštuje trud obeh:

"Danes smo si ogledovali Carthaga in Adrio, zanimiva sta oba. Morda imam več informacij, ker sem imela možnost bivati v obeh. Moram povedati, da sta oba zelo, zelo kakovostna. Je pa v avtodomu vedno pomembna postavitev, nekomu ustreza postelja počez, drugemu, da sta postelji ločeni. Hitro lahko torej s tlorisom izgubiš ali pa pridobiš prostor. Vsak se trudi po svoje. Imam spoštovanje do vseh, ki delajo najboljše od vsega."

Unikatni pristop v panogi: štiriperesna deteljica vrhunskih športnih ambasadorjev

Partnerstvo z vrhunskim športom v industriji vozil za prosti čas ni ravno običajna praksa, vendar se je glede na odziv obiskovalcev in konkurence na razstavišču Adrie Mobil še enkrat izkazalo, da investicija v vrhunski šport v poslu prinaša nove priložnosti. Kašne so te priložnosti čisto svežega sodelovanja s slovenskima vrhunskima športnikoma Tino Maze in Jakovom Fakom, smo vprašali Matjaža Grma, izvršnega direktorja prodaje in trženja:

"Adria je to zgodbo začela pred nekaj leti s kolesarji, pa KTM-ekipo na Dakarju, priložnost, ki se je pokazala s Tino in Jakovom, pa je logično nadaljevanje. Tako smo uspešno sestavili nekakšno štiriperesno deteljico, s katero sodelujemo. Z Jakovom je tako, da mu bo proizvod dejansko prišel zelo prav, in verjamem, da bo imel letos zelo dobro sezono s pomočjo našega avtodoma, ki mu bo olajšal trening in fleksibilnost pri tem. Za Tino pa nas veseli, da ji bo uspelo v tem letu prekinitve, ki si ga močno zasluži, združiti prosti čas, učenje, študij ter vzdrževanje treninga in kondicije. To bo vsekakor zanimiva zgodba."

Res pa je, da Tina Maze kot vrhunska športnica v svet karavaninga ni vstopila pod okriljem Novomeščanov.

Še v prejšnji sezoni je namreč spala v hiši na kolesih, ki je nosila logotip nemškega proizvajalca Carthaga. Ker je imela tudi ta zgodba močan slovenski pečat, saj avtodomi Carthago med drugim nastajajo v tovarni v Odrancih, smo trženjskega guruja Adrie Mobil izzvali z vprašanjem, ali ta prestop pomeni pomembno zmago dveh velikanov industrije v bitki za prestiž:

"Ne, niti ne. Obojestranska želja je bila, da bi skupaj našli mogoče plodnejše sodelovanje."

Resnične zgodbe so tiste, ki štejejo …

Lahko torej Tina s svojo karizmo, uspehi in nacionalnim ponosom Novomeščanom pomaga tudi pri prodajnih številkah? Ali to pomeni tisto plodno sodelovanje, kakršnega panogi, ki vsekakor promovira aktivni življenjski slog, lahko prinese vrhunski športnik? Grm odgovarja:

"To je težko meriti. Mislim, da se tukaj predvsem dvigne nekakšna funkcionalna vrednost znamke. Ljudje jo začnejo povezovati z osebnostmi, ki so jim blizu. Tina in Jakov imata oba veliko svojih navijačev, oboževalcev … Tudi skozi to smo dvignili dojemanje blagovne znamke. Tudi tisti ljudje, ki ju še ne poznajo in jim je karavaninig blizu, bodo te zgodbe združili. Predvsem pa bi rekel, da sodelovanje z njima prinaša resnične zgodbe. Pokažemo, da so ljudje, ki so uspešni v globalnem smislu kot športniki, kakršnih morda v Slovenji še dolgo časa ne bomo več videli, pripravljeni preživljati svoj prosti čas v avtodomu Adrie Mobil. To je tisto, kar je za nas najpomembnejše in največ šteje."

Ne spreglejte