Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Gregor Pavšič

Petek,
6. 11. 2015,
10.54

Osveženo pred

8 let, 3 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Aston Martin Jaguar Land Rover James Bond Spectre

Petek, 6. 11. 2015, 10.54

8 let, 3 mesece

Tehnični junaki Bondovega filma: aston martin, jaguar ali helikopter BO-105?

Gregor Pavšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Prva tehnična junaka novega filma o Jamesu Bondu sta aston martin DB10 in jaguar C-X75, a dih jemljeta tudi helikopter BO-105 in pilot, ki je sposoben izvajati akrobacije z njim.

Ko avtomobile zasenči helikopter BO-105

V uvodnem delu filma igra ključno vlogo helikopter MBB BO-105 proizvajalca Messerschmitt Bolkow-Blohm. Gre za precej star helikopter, ki so ga začeli izdelovati že leta 1970, izdelali pa so jih več kot 1.500. Lahki dvomotorni večnamenski helikopter je predhodnik eurocopterja EC135 (MBB se je pozneje združil v Eurocopter, zdaj Airbus Helicopters), ki ga poganjata dva 313-kilovatna turbogredna motorja. Helikopter z najvišjo hitrostjo 242 kilometrov na uro je sposoben tudi določenih akrobatskih manevrov, ki so jih producenti uspešno predstavili v filmu.

Medtem ko se Daniel Craig v vlogi Jamesa Bonda v helikopterju bori s pilotom in zlikovcem, helikopter izvede več tako imenovanih "valjarjev" oz obratov okrog svoje vzdolžne osi, ob koncu napetega prizora pa tudi tako imenovano "vertikalo". Pri tej se helikopter navpično dviga, vse dokler vertikalna hitrost ne doseže ničle, nato pa se s sprednjim delom spet obrne navzdol in začne pridobivati hitrost.

Akrobacije s helikopterjem zmore le peščica najboljših pilotov

Tehnična izvedba akrobacij s helikopterjem velja za eno izmed najzahtevnejših letalskih znanj, na svetu jo obvlada le peščica pilotov. Figure so še posebej zahtevne ob hrbtnem letenju.

"Med izvajanjem teh figur prihaja do velikih obremenitev pogonskega sklopa z rotorji, zato je treba imeti posebej prirejene različice helikopterja. Obremenitve segajo do 3,5 G, kar sicer ni veliko. Kljub majhnim obremenitvam pa gre za tehnično izredno zahtevne manevre," nam je povedal slovenski akrobatski pilot Peter Podlunšek, ki take figure izvaja z akrobatskim letalom.

DB10 so morali izdelati v pol leta

Čeprav je Aston Martin vodilni avtomobil za filmskega tajnega agenta do zdaj prispeval le šestkrat, je postal njihov avtomobil skoraj neločljivo povezan z Bondom. Za najnovejši film so izdelali deset primerkov aston martina DB10. Sprva je bila za Bondovo vlogo namenjena precej večja študija modela DB 11, ki bo prihodnje leto nasledil model DB9. Toda ko je režiser Sam Mendes leta 2013 obiskal tovarno Aston Martina v Ort Gaydnu, je opazil skice še veliko bolj privlačnega avtomobila. Britanci so imeli le pol leta časa za izdelavo prvega DB10.

Ta je v primerjavi z vantageem širši, bližje cesti in ima tudi sedem centimetrov daljšo medosno razdaljo. Avtomobil poganja 4,7-litrski motor V8 s 420 "konji".

Po dva aston martina DB10 z natančno določeno vlogo

Za snemanje akcijskih posnetkov v Rimu so pripravili osem DB10 z natančno določenimi vlogami. Dva avtomobila sta bila namenjena bližnjim posnetkom, dva so z varnostno kletko, dirkaškimi sedeži, posebnimi blažilniki in ojačitvami polosi namenili prizorom atraktivnih drsenj po ulicah Rima, dva so opremili s posebnimi metalci ognja, dva pa sta bila namenjena snemanju prizorov pogovorov v avtomobilu. Ker sta imela nad sprednjim delom vozila konstrukcijo kamer in luči, je avtomobil dejansko vozil kaskader na podestu nad avtomobilom.

Prizore drsenja in nočnega divjanja po Rimu so snemali v 18 nočeh, v katerih je imel glavni kaskaderski voznik Mark Higgins polne roke dela. Znani britanski voznik relija je sodeloval tudi pri prejšnjem Bondovem filmu, ko se je moral preobleči celo v žensko. Tokrat je imel v Rimu precej težav, da je DB10 z odlično lego in trakcijo uspelo nadzorovano in dolgo drseti. Michelin je nazadnje producentom dostavil gume s precej tršo zmesjo, ki so ponujale manj oprijema, a zato toliko bolj atraktivna drsenja.

Atraktivni jaguar C-X75, ki oblikovno in z motorjem spominja na serijske modele

Protiutež aston martinu DB10 v filmu predstavlja atraktivni jaguar C-X75, ki ga do zdaj v avtomobilskem svetu poznamo le kot študijo. Do zdaj so jih izdelali le sedem. Kljub temu zaradi oblikovalskih podobnosti in istega motorja – petlitrski motor V8 s 550 "konji" poganja tudi F-typa R in XJR – pri družbi Jaguar Land Rover izpostavljajo podobnost filmskega avtomobilskega zvezdnika z avtomobili iz prodajnih salonov.

Enako velja tudi za land roverje discovery sport SVR, ki skupaj z land roverjem defender nastopajo v alpskih prizorih Bondovega filma.

Kako filmske prizore unovčiti pri prodaji avtomobilov?

Medtem ko bodo pri Aston Martinu izdelali posebno Bondovo različico avtomobila DB9 – 150 izdelanih primerkov bo imelo ceno 220 tisoč evrov –, so se pri Land Roverju povezali s Twitterjem.

Prek načrtnega oglaševanja na tem socialnem omrežju želijo aktivneje promovirati blagovno znamko in navdušenje, ki ga je prinesel filmski jaguar C-X75, prav tako pa poskrbeti tudi za resne potencialne kupce.

Bond pač že dolgo ni le filmska klasika, temveč tudi odlično avtomobilsko marketinško orožje.

Ne spreglejte