Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Jure Gregorčič

Torek,
31. 1. 2012,
12.18

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Adria Mobil Volkswagen Ford Potovalni Avtomoto

Torek, 31. 1. 2012, 12.18

8 let

Sveti kraj sodobnih nomadov: od šotora do avtodoma za več kot milijon evrov

Jure Gregorčič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Največji salon počitniških vozil v Evropi in na svetu v Düsseldorf z vsega sveta privabi ljudi, ki uživajo v počitnicah na kolesih. Trendi napovedujejo vzpon kompaktnih in cenejših hiš na kolesih.

Velika vrnitev Forda, postelja v dacii in razkošje največjih

Velika kriza, ki je industriji počitniških vozil zadala eno največjih ran vseh časov, je počasi začela jemati slovo. Nepopisna gneča na prvem dnevu karavaning salona v Düsseldorfu je dala vedeti, da so novodobni nomadi tokrat v svoj tradicionalni poznopoletni sveti tempelj prišli z namenom kupiti. Čeprav za manj denarja kot nekoč, pa vendarle želijo znova zapraviti denar za svojo počitniško svobodo.

Dokaz za to je, da so samo nemški proizvajalci počitniških vozil in opreme v prvih šestih mesecih obrnili več kot 3,8 milijarde evrov. Evropski kupci so letos kupili že 54.273 avtodomov (11,9-odstotna rast) in 43.496 bivalnih prikolic (7,9-odstotna rast).

Optimizem v počitniški industrij in predvsem odlične vozne lastnosti novih generacij Fordovih dostavnikov so bili najverjetneje razlog za to, da je bilo ob siceršnji prevladi Fiata kot baznega vozila za avtodom letos opaziti vedno več bivalnih nadgradenj narejenih na osnovi forda transita.

Ker ljudje očitno iščejo lahke in okretne bivalnike z manjšo porabo, je vzcvetel posel s kompaktnimi, a zelo lično in praktično predelanimi bivalnimi kombiji. Pri Renaultu so recimo posteljo spravili v svojega nizkocenovnega dostavnika dacio dokker, v vlogi vsakdanje uporabnega vozila za prosti čas pa se vse uspešneje uveljavlja tudi novi trafic. Da so počitniške sanje v Düsseldorfu še kako resnične tudi za tiste, ki imajo najvišje zahteve, pa smo se prepričali tudi med številnimi orjaki, kjer je pod lastniško spalnico še garaža, v njej pa smart fortwo in forfour, pa volkswagen up!, mini in celo mercedes-benz SLK. Tudi Porschejevo panamero smo videli na prikolici, pripeti na polno integrirani avtodom višjega cenovnega razreda.

Razkošje na metre in tone, kjer se postavke začnejo pri četrt ali pol milijona evrov, je bilo na severu Nemčije znova razstavljeno v vsem svojem sijaju, ki daje vedeti, da je meja pri najbogatejših tudi v tem poslu le domišljija.

S povezljivostjo, zabavno elektroniko, vozniškimi pomagali in željo po hujšanju počitniška vozila počasi sledijo avtomobilskemu svetu

Lahka gradnja, kljubovanje vremenu, vlagi in kilogramom ter učinkovito upravljanje energije zlasti tam, kjer ni vtičnic, so teme, ki krojijo ponudbo letošnjega največjega evropskega salona počitniških vozil.

O tem, kam bo šel trend gradnje hiš na kolesih, smo se pogovorili z Antonom Kastrevcem, ki v Novem mestu skrbi za razvoj novih produktov:

"Trend bo vseskozi šel v smeri lažjih materialov. Vemo, da je pomembna energija, pa vse te aplikacije, upravljanje … Skratka vse stvari, ki so že danes močno prisotne, a ne toliko v serijski proizvodnji, se bodo v prihodnjih desetih letih nedvomno uresničile. Kar zadeva zniževanje mase, pa iščemo alternative v smeri raznega satovja. Karbon je za zdaj še predrag, čeprav se razvija tudi ta v kombinaciji kompozitov, kar pomeni, da bo tudi karbon počasi prišel v strukturo nadgradenj. Trenutno so cene tega materiala take, da neka resna implementacija v naše izdelke še ne pride v poštev."

Uspeh Volkswagna še vedno buri duhove velikih proizvajalcev počitniških vozil

Fenomen avtomobilskega pogleda na popolno počitniško vozilo še vedno ostaja ikona, volkswagen california na osnovi modela T, oziroma T6, če gremo natančno v korak s časom. Pracelica te legende je seveda legendarni bulli. Da gre za dejanski fenomen med počitniškimi vozil, razkrivajo številke: v 65 letih so prodali nič manj kot 12 milijonov teh bivalnih kombijev.

Uspeh tega in njemu podobnih vozil je v zadnjem času sprožil pravi val ponudnikov majhnih in okretnih kombijev, ki so dolgi manj kot šest metrov, nekateri celo manj kot pet metrov. Razvojnega stratega iz Adrie Mobila Kastrevca smo zato povprašali, ali bodo v Novem mestu obudili svojo različico californie, model 3way:

"Vsa majhna vozila in tudi mali VAN-bivalniki so v porastu. Vemo, da se je povpraševanje po predelanih kombijih v zadnjih letih najbolj povečalo. Mi smo bili pionirji tovrstnih produktov, danes pa v Evropi praktično ni proizvajalca, ki dejansko ne bi imel v ponudbi VAN-bivalnika oziroma predelanega kombija. Mali kombiji, ki so bolj namenjeni tudi vožnji oziroma uporabi kot osebno vozilo, da so torej povsem vsakdanje uporabni in primerni za krajše izlete, na primer ob koncih tedna, so pomemben segment – takšen je bil na primer naš 3way. V Adrii že pripravljamo ta vozila in tudi na trgu bomo kmalu imeli kaj pokazati."

Prikolica velikanka je bila izziv za dolenjske konstruktorje in tovarno

Anton Kastrevc, vodja razvoja Adrie Mobila, med novimi nišnimi izdelki izpostavlja zares veliko in razkošno prikolico iz serije alpina:

"Letos smo posegli v kar nekaj nišnih produktov, s katerimi do zdaj nismo bili prisotni. V našem programu počitniških prikolic smo tako izdelali prikolico, ki je najdaljša, kar jih je Adria kadarkoli v svoji 50-letni zgodovini izdelala. Ima kar devet metrov bivalne površine in je za meter in pol daljša od najdaljše, z rudo preseže 11 metrov. To je bil kar velik izziv za tehniko, tehnologijo in konstrukcijo, da smo pripravili in izdelali tak produkt na naših montažnih linijah, ki sicer niso bile projektirane za take dimenzije.

SlideOut – ne v stran, izvleče se zadaj, kot postelja na zahtevo

Da je Adria podjetje, ki v branži s svetovnimi novostmi postavlja trende, pa dokazuje s konceptom compact SLS, ki je s svojo kompaktno dolžino šestih metrov in polmetrskim podaljškom zadnje stene – ta omogoča vzdolžno postavitev ležišč – osupnil konkurenco in med potencialnimi kupci vzbudil veliko zanimanja. Anton Kastrevc priznava, da so nanj zelo ponosni:

"Na izziv, ki smo ga premagali s SlideOutom, ki se ga izvleče zadaj, smo zelo ponosni, saj smo v segmentu malih kompaktnih vozil spet iznašli unikaten način, kako domiselno in prilagodljivo povečati tloris. Verjamem, da smo s tem ponudili prodajljiv produkt."

Kaj bo počitniški hit sezone 2016? Ljudje tudi med počitniškimi vozili iščejo nizkocenovne …

"Težko je reči, sploh po teh uvodnih dneh sejma. Paleta je res zelo široka in vsi proizvajalci poskušajo zapolniti niše. Zelo močan je segment nizkocenovnih avtodomov in VAN-ov. Pri prikolicah je veliko govora o malih in lahkih prikolicah, čeprav vsi vemo, da v povprečju teža narašča z več opreme in več udobja," razlaga logično posledico modernizacije, ki s tehnologijo počasi, a vztrajno sledi avtomobilskemu svetu – če seveda izvzamemo dejstvo, da se pri avtomobilih zaradi energije in voznih lastnosti masa že kar nekaj časa spušča v praktično vseh razredih.

Nazaj k naravi s popolnim bivalnim udobjem na resnih terenskih vozilih

Sodobne nomade vse bolj in bolj kliče narava. Nedotaknjeni, nedostopni kraji, kjer ni gneče, pa tudi cest ne, so za karavaning postali izziv in tekma za prestiž. Počitnice sredi sipin, pa recimo ekspedicijsko popotovanje prek sibirskih širjav in mongolskih step, skrivnosti svilne poti in himalajskih razgledov …

Vse to zahteva zmogljivo in robustno terensko vozilo, ki pa seveda ni poceni. Taki bivalniki hitro presežejo ceno sto tisoč evrov, tisti najbolj opremljeni in največji na šestih kolesih pa cenovni prag dosegajo nad mejo pol milijona evrov. Štirikolesni pogon oziroma bivalnik, ki vsaj malo zre v smeri blata in prahu brezpotij, je torej vse bolj in bolj prisoten tudi v segmentu potovalnih kombijev oziroma VAN-ov. V Novem mestu imajo tudi izkušnje z relijem Dakar. Se torej kmalu obeta kakšen slovenski ekspedicijski oziroma terenski avtodom, prežet z duhom najtežjega relija sveta? Kastrevc poudarja, da je bil Dakar za Adrio najboljši in najbolj temeljit test kakovosti:

" Tam smo dejansko spoznali, da sta naša konstrukcija in kakovost na zelo visoki ravni. V teh treh letih, ki so jih naši produkti, različni tlorisi in modeli preživeli na reliju Dakar, torej na praktičnih testih, se nikjer niso pojavili deformacije ali kritični trenutki."

Glede na dejstvo, da so v Novem mestu za Avstralce že razvili povišano in terenski vožnji nekoliko bolj prilagojeno prikolico, gre upati, da bo Adria ugriznila v še eno nišo in dokončno požela slavo svoje dakarske zgodbe s produktom, ki bo imel močno profilirane gume, imidž možatega gorjana, "Podgurca" po dolenjsko, in seveda štirikolesni pogon.

Ne spreglejte