Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Gregor Pavšič

Sreda,
25. 11. 2015,
7.25

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

Natisni članek

Akrapovič Valentino Rossi

Sreda, 25. 11. 2015, 7.25

8 let

Slovenci uradno že gostili Michaela Schumacherja, kdaj pride Valentino Rossi?

Gregor Pavšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0
Ljubljana je uradno že gostila Jamesa Hunta, Nova Gorica Michaela Schumacherja, na obisk Valentina Rossija pa še čakamo. Prihod Italijana je želja Akrapoviča, a bi bil obisk tudi organizacijski izziv.

Slovensko znanje ima težo tudi v svetovnem avto-moto športu

Slovenija je na mednarodnem zemljevidu avto-moto športa le majhna pika, ki pa predvsem po zaslugi tehnoloških partnerjev pogosto igra pomembno vlogo tudi na najvišjih ravneh posameznih svetovnih prvenstev na dveh in štirih kolesih. Že samo Akrapovičevi izpušni sistemi na primer zmagujejo tako na najprestižnejši avtomobilski dirki v Le Mansu kot v vse bolj priljubljenem spektaklu Moto GP, solkanski mehanik Jure Pellegrini pa je pomembna desna roka svetovnega motociklističnega prvaka Jorgeja Lorenza.

Na seznamu želja tudi superzvezdnik Valentino Rossi

Pri Akrapoviču so lani ob koncu leta pozdravili dirkača Ducatija Andreo Doviziosa in prvaka nemške serije DTM Marca Wittmanna, ki sta kot presenečenje pozdravila tudi vse zbrane zaposlene. Danes bosta v Ivančni Gorici gostovala prvak superkrosa Ryan Dungey in legenda motokrosa Roger de Coster. Oba prihajata kot člana tovarniške ekipe avstrijskega KTM.

"Seveda si želimo privabiti tudi Valentina Rossija in Jorgeja Lorenza, a za zdaj ostaja izziv najti prosti čas v njunem zelo natrpanem urniku. Želja torej zagotovo obstaja. Predvsem morebitni obisk Rossija pa bi bil za nas tudi precejšen organizacijski zalogaj," so nam povedali pri Akrapoviču, kjer priznavajo, da bi bil obisk devetkratnega svetovnega prvaka in enega najbolj prepoznavnih športnikov na svetu tudi velik izziv iz varnostnega vidika. Takšen obisk se hitro razve in pred majhno vratarnico v Ivančni Gorici bi se najbrž trlo Rosssijevih navijačev, ki bi si želeli vsaj podpis, če že ne selfie z italijanskim zvezdnikom.

Svetovni motociklistični prvaki, legende in zmagovalci na najprestižnejših avtomobilskih dirkah

"Dirkači k nam prihajajo različno. Nekateri so kot presenečenje za zaposlene ali prodajne partnerje. Gost presenečenja za prodajne partnerje je bil na primer Chaz Davies iz Ducatijeve ekipe prvenstva superbike. Nekateri pridejo tudi zaradi recimo zgodbe ali snemanja. Tako je bilo z Valerie Thompson, s katero smo se zapeljali po Sloveniji in napisali članek o tem. Pogoji se razlikujejo, odvisno od ekipe, načeloma pa velikokrat dirkači sami izrazijo željo po tem, da bi obiskali podjetje," razlagajo pri Akrapoviču.

Med gosti v Ivančni Gorici so bili v zadnjih letih poleg omenjenih tudi Kevin Schwantz, Max Biaggi, Cyril Despres, Marco Wittmann, André Lotterer, Benoit Treluyer, Marcel Fässler, Loris Capirosi, Alvaro Bautista, Timo Bernhard, Marco Melandri, Chris Pfeiffer

Jochen Rindt dirkal v Portorožu, Michael Schumacher brcal žogo v Novi Gorici, Mika Hakkinen pa bival v istem apartmaju kot Bill Clinton

Slovenija je do zdaj gostila že številne zvezdnike svetovnega avto-moto športa. Že pred drugo svetovno vojno je po slovenskih cestah dirkal Carlo Abarth, ustanovitelj športnega oddelka Fiata, po znamenitem naslovu svetovnega prvaka formule ena je leta 1976 v Ljubljano prispel tudi James Hunt. Anglež je lahko Slovencem pripovedoval, kako je v enem najbolj razburljivih let formule ena ugnal svojega velikega tekmeca Nikija Laudo.

Že leta 1963 je po cestah v okolici Portoroža na čisto pravi dirki s formulo nastopil Avstrijec Jochen Rindt, poznejši posthumni svetovni prvak formule ena. Avstrijec se je leta 1970 smrtno ponesrečil med dirko v Monzi.

Po zaslugi tobačnih pokroviteljev sta Ljubljano v času svoje aktivne kariere v formuli ena obiskala tudi David Coulthard in takratni svetovni prvak Mika Hakkinen. Finec je leta 1999 med uradnim obiskom prebival v istem ljubljanskem apartmaju, kjer je bil v času svojega obiska Slovenije nastanjen tudi takratni ameriški predsednik Bill Clinton.

Dobrodelna nogometna tekma v Novi Gorici je leta 2003 privabila tudi mnogo takratnih zvezdnikov kraljice avtomobilskega športa. Pri brcanju žoge na travnati zelenici niso manjkali niti nemški as Michael Schumacher, poznejši svetovni prvak Fernando Alonso in motociklistični zvezdnik Max Biaggi. Pridružil se jim je celo takratni predsednik Ferrarija Luca di Montezemolo.

Pet let pred tem je novogoriški Hit na dobrodelni dražbi prodal dirkaški kombinezon Schumacherja za 2,5 milijona takratnih slovenskih tolarjev, izkupiček pa je bil namenjen prizadetim ob potresu v Posočju.

Marc Coma je z nasveti pomagal tudi mariborskim študentom

Svetovnih dirkaških asov na slovenskih tleh je bilo še več. Pred leti je mariborske študente, ki so razvijali lastno formulo za študentska tekmovanja, pozdravil eden najuspešnejših udeležencev relija Dakar Marc Coma. Na tekmovanja v streljanju na glinaste golobe je v Slovenijo uradno prihajal Nasser Al Attiyah, lanski zmagovalec relija Dakar v absolutni avtomobilski konkurenci, pred leti se je na valovih pred Izolo z vodnim skuterjem sproščal tudi zdajšnji svetovni podprvak v reliju Jari-Matti Latvala

Ne spreglejte