Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
17. 11. 2016,
8.40

Osveženo pred

2 meseca, 1 teden

Vsebino omogoča Renault Nissan Slovenija

Foto: Klemen Korenjak

Natisni članek

crossover advertorial Renault Kadjar

Četrtek, 17. 11. 2016, 8.40

2 meseca, 1 teden

Neustrašen crossover

Renault Kadjar: držal je obljubo in nas ponesel v višave

Vsebino omogoča Renault Nissan Slovenija

Foto: Klemen Korenjak

Renault Kadjar | Foto Klemen Korenjak

Foto: Klemen Korenjak

Poznojesenski dan, megla se je umaknila soncu, temperature so bile blizu ledišča. Če to ni pravi dan za raziskovanje skupaj z nepremagljivim Kadjarjem …

Njegovo brezhibnost sem že preizkusila v urbanih naseljih, ampak mi ni dalo miru. Želela sem na lastni koži občutiti njegovo vsestranskost in se prepričati, zakaj je Renault Kadjar prvovrstni križanec, ki se prilagaja vsaki situaciji.

Kadjar – očarljivec s športnih duhom

Vstopila sem v svet nepriačkovanega. Kadjar je bil moj najzaneslivejši vodič. | Foto: Klemen Korenjak Vstopila sem v svet nepriačkovanega. Kadjar je bil moj najzaneslivejši vodič. Foto: Klemen Korenjak Rdeči Renault Kadjar je pravi lepotec na štirih kolesih. Že njegova atletsko-športna zunanjost napoveduje, česa vse je zmožen.

Nežen in aktiven v mestih, zanesljiv na avtocesti in pravi pustolovski partner tudi na tistih poteh, ki zahtevajo malo več poguma.

Kajti Kadjar je neustrašen – prilagodil se bo različnim terenom ter tako poskrbel, da bodo vaše vožnje vedno udobne in varne.

Misija dneva: v iskanju snega

Skozi okno sem lahko opazila, da so vrhovi pobeljeni, zato je bil izziv na dlani: s Kadjarjem bova poiskala prvi jesenski sneg in tako preizkusila, kaj tudi v praksi pomeni pogon na štiri kolesa.

Izbira destinacije je bila zato jasna, popihala sva jo proti Gorenjski. Na multimedijskem zaslonu sem hitro poiskala pravo glasbo za novo cestno pustolovščino, preverila koordinate na zemljevidu in prižgala motor Kadjarja. Ta je tako zanesljivo kot ponavadi začel pot najprej po mestnih ulicah, nato pa svojo moč in poskočnost pokazal še na avtocesti. Počutila sem se varno, tudi ko sem pospešila – vožnja je ostala umirjena, s Kadjarjem sva postala pravi cestni tandem.

Razgled, ki jemlje sapo: Triglav nama je pomahal v pozdrav

Še pred Mojstrano sva zavila v hrib proti Dovju pri Dovski babi. Najprej nekaj ovinkov na asfaltu, ki se je kar naenkrat končal, komaj sem se zavedala, kdaj sva prešla na makadam – Kadjar je ostal osredotočen, miren in zanesljiv. Še nekaj ovinkov in … da! To je to, jutranji pozdrav Triglava je bil pravi začetek dneva, ki je bil pred nama.

Kadjar je z lahkoto prevozil prvo oviro: vožnja po makadamu je čisto preprosta. | Foto: Klemen Korenjak Kadjar je z lahkoto prevozil prvo oviro: vožnja po makadamu je čisto preprosta. Foto: Klemen Korenjak

Popoln sopotnik v vseh pogledih

Avtomobil, ki se ponaša z visokotehnološkimi rešitvami in z zunanjostjo, ki mu jo zavidajo vsi mimoidoči. | Foto: Klemen Korenjak Avtomobil, ki se ponaša z visokotehnološkimi rešitvami in z zunanjostjo, ki mu jo zavidajo vsi mimoidoči. Foto: Klemen Korenjak Renault je svojega večjega križanca opremil za raznolika cestna doživetja. Udobnost je vodilo, ki ga na lastniki koži občutijo tako voznik kot vsi potniki.

Prostoren prtljažnik sprejme veliko prtljage, s katero boste resnično lahko odkrivali različne aktivnosti.

Udobni sedeži omogočajo dolge vožnje, tudi po nekoliko manj predvidljivih terenih.

Večfunkcijski volan omogoča osredotočeno vožnjo in preprosta multimedijska doživetja.

Visoka tehnologija avtomobilov Kadjar omogoča preproste manevre tudi v nekoliko bolj težkih situacijah. Asistent za parkiranje, tempomat in omejevalnik hitrosti, sistem za aktivno pomoč pri zaviranju v sili in sistem za nadzor mrtvega kota so samo nekatere od glavnih visokotehnoloških vrlin Renaultovega križanca.

Radovna: mistična in pravljična

Iz Mojstrane sva zavila prosti Radovni, kjer naju je pričakalo pravljično vzdušje. Sonce je ostalo visoko nad oblaki, okolico je oblivala mistična nizka oblačnost. Kadjar je spet izstopal – z lahkoto se je zoperstavil sivini, ki je prevzela dolino. Na hitro sva jo obšla in z razočaranjem ugotovila: cesta je po novem asfaltirana. Upala sva na malo več adrenalina, toda nič za to, pred nama je še dolga pot.

Rdeča puščica v puščobnem gozdu. Prebudila sva jesen. | Foto: Klemen Korenjak Rdeča puščica v puščobnem gozdu. Prebudila sva jesen. Foto: Klemen Korenjak

Pokljuka ni razočarala: prevozila sva prvi sneg

Više ko sva se vzpenjala po pokljuških serpentinah, bolj sva se poglabljala v belino, ki je oblekla okolico. Kar naenkrat sva se znašla v drugem letnem času, v čisto zimskih razmerah, kjer ni bilo prav veliko časa za razmišljanje. Pravzaprav ga nisem potrebovala, Kadjar je sam vedel, kaj mora storiti, tudi ko sva zašla z glavne ceste in si privoščila nekaj ovinkov na dobro zasneženem makadamu.

Misija dneva je bila opravljena, v meni pa se je šele dobro prebudila želja po cestnem raziskovanju. Vožnja za volanom Kadjarja me vedno prevzame.

Neskončna belina in zvesti Kadjar. Sneg zanj ni nikoli težava. | Foto: Klemen Korenjak Neskončna belina in zvesti Kadjar. Sneg zanj ni nikoli težava. Foto: Klemen Korenjak

Sistem štirikolesnega pogona ALL MODE 4x4-i

Ta sistem vam omogoča vsestranskost vožnje. Vključuje sistem za preprečevanje zdrsa pogonskih koles (ETC) in sproti vklaplja razdelilno gonilo, kar omogoča, da se na zadnji kolesi skladno s hitrostjo in stopnjo oprijeme vozila prenese najustreznejša količina navora. Vse, kar morate storiti, je, da zavrtite nadzorno kolesce in izberete ustrezen način: 2WD, Auto ali Lock.

Pogon 4x4: naj se zimsko raziskovanje začne! | Foto: Klemen Korenjak Pogon 4x4: naj se zimsko raziskovanje začne! Foto: Klemen Korenjak

V načinu 2WD vozilo deluje zgolj na dvokolesni pogon na sprednjih kolesih. V običajnih voznih razmerah ta način zagotavlja najnižjo mogočo raven porabe goriva.

V načinu Auto se navor v običajnih voznih razmerah prenaša izključno na sprednji kolesi. Pri izgubi oprijema se do 50 odstotkov navora prenese na zadnjo os.

V načinu Lock se navor v razmerju 50/50 razporedi med sprednjima in zadnjima kolesoma in se ohrani na isti ravni pri hitrosti do 40 kilometrov na uro na peščenih, blatnih ali zasneženih površinah, kar omogoča izboljšan oprijem na neutrjenih površinah.

Bohinjsko jezero naju je sprejelo v tišini

Tudi nad Bohinjskim jezerom je vladal pravi poznojesenski spokoj. Sončni žarki so le deloma sramežljivo pogledovali skozi oblake, toda ravno prav, da nama je bilo med vožnjo še prijetneje. Snega pričakovano ni bilo, je bilo pa vse tisto, kar iščeš, ko potuješ sam s svojim Kadjarjem: veličastna okolica, ki kar kliče po novih doživetjih.

Agilen in zanesljiv v vsaki situaciji. | Foto: Klemen Korenjak Agilen in zanesljiv v vsaki situaciji. Foto: Klemen Korenjak

Spet više: na Jezerskem je gotovo sneg

Vožnja do Bleda je prehitro minila, spet sva se znašla na avtocesti. Kadjar je prijetno zapredel, vendar sem začutila, da hrepeni po novih kilometrih. Kako bi mu lahko odrekla še malo odkrivanja?

Zapeljala sva z avtoceste in se podala v iskanje novega predela, kjer bi se lahko zapeljala po snegu. Odločitev ni bila težka: do Jezerskega ni bilo daleč, s Kadjarjem pa je bil vsak ovinek prava cestna simfonija.

Le kam jo bova popihala naslednjič? | Foto: Klemen Korenjak Le kam jo bova popihala naslednjič? Foto: Klemen Korenjak

Tudi tokrat ni razočaral, vožnja po zasneženih ovinkih je bila lahkotna in varna. Tudi pot domov, ko se je že mračilo in je moj rdeči Kadjar pospešeno vozil po avtocesti, se je spremenila v svojevrstno cestno poslastico.

 

Ne spreglejte