Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Gregor Pavšič

Sreda,
8. 6. 2011,
9.03

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Sreda, 8. 6. 2011, 9.03

7 let, 12 mesecev

Primerjava cen garažnih hiš in javnih parkirišč v Ljubljani

Gregor Pavšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Če hočemo parkirati v Ljubljani, se moramo pri iskanju parkirišča potruditi in nato za parkirnino tudi odšteti precej denarja. Parkiranje je s 1. julijem v Ljubljani še dražje.

Bližje kot ste središču, dražje je parkiranje

Nismo bili posebej presenečeni nad ugotovitvijo, da je parkiranje najdražje v središču mesta. Na javnih parkiriščih zunaj središča, kakršne najdemo na Žalah ali v Tivoliju, nas parkiranje za prvi dve uri stane le 0,6 evra. Cenovno ugodni sta še parkirišči park&ride na Dolgem mostu in v Stožicah, kjer parkiranje za ves dan stane 1,2 oziroma 2,4 evra. Splošno znano je naslednje dejstvo – bližje kot ste središču mesta, dražje je parkiranje. Zasoljene so predvsem cene pri garažnih hišah.

Prostora za mesečne najeme je večinoma dovolj

V središču ni možnosti za cenejše (ali celo brezplačno) parkiranje v prvi uri. V petih garažnih hišah je parkiranje v prvi uri cenejše od dveh evrov, cene mesečnih najemov pa znašajo od 100 do 185 evrov. Toda ker v posameznih garažnih hišah nadaljnje cene obračunavajo različno, je strošek parkiranja za pet ali osem ur med hišami različen. Podrobneje o tem v spodnji tabeli.

Nekatere garažne hiše (Steletova, Linhartov dvor) nudijo le mesečni, kratkoročnega najema pa ne. Prostora za mesečne najeme je v večini hiš dovolj. Povsem je zapolnjena garažna hiša Kozolec, s katero upravlja mesto Ljubljana in je v središču tudi najcenejša. Tam vloge za mesečni najem čakajo že od leta 2003.


Odstopanja v cenah pri parkiranju za osem ur

Medtem ko so cene parkiranja za eno uro relativno primerljive (v garažnih hišah je razlike za manj kot evro), so odstopanja pri parkiranju za osem ur (primer celotnega delovnika) precej večja. Za osem ur lahko najceneje parkiramo pri fakulteti za družbene vede (5,5 evra), medtem ko bomo v novi garažni hiši pod Kongresnim trgom odšteli 15,6 evra, v nekaterih zasebnih garažnih hišah pa celo 16 evrov. Ugotovimo torej lahko, da je v osmih urah parkiranje v garažni hiši lahko cenovno primerljivo tistemu na zunanjem parkirišču.

Od 1. julija dražje parkiranje na javnih parkiriščih

Najcenejšo obliko parkiranja v Ljubljani predstavljajo javna parkirišča. Na ulici lahko avtomobil za eno uro parkirate za 0,7 evra, za en evro bo avtomobil lahko parkiran 80 minut, za 1,4 evra pa dve uri. Parkirišča, ki so opremljena s samodejnimi vhodno-izhodnimi sistemi, omogočajo plačilo s kreditno kartico in mestno kartico Urbana.

Ne spreglejte