Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
2. 7. 2012,
10.44

Osveženo pred

8 let, 3 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Ponedeljek, 2. 7. 2012, 10.44

8 let, 3 mesece

Praznujemo 10 let Avtomota

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Pred desetimi leti, ko smo zagnali Avtomoto, smo avtomobile kupovali s tolarji, fotografirali na diase, snemali kasetke, otroke privezovali s pasovi, točili izključno bencin ali dizel.

Z evri so se avtomobili podražili

Z objavljanjem člankov na Siolov Avtomoto smo začeli v obdobju, ko so 50-kubični skuterji stali pol milijona tolarjev, malčki dva milijona, enoprostorci štiri, karavani šest, premium limuzine, terenci in športniki pa deset milijonov tolarjev in več. Današnje avtomobile in motocikle sicer kupujemo z manj številčnimi cenami, a so občutno dražji.

Pred desetimi leti so bili električni avtomobili še v domačih delavnicah, počasi so se nato pojavili kitajski električni skuterji, danes pa je Zeleni Avtomoto eden bolj priljubljenih sklopov. Pred desetimi leti smo preizkusili prvega Toyotinega priusa, danes hibridna vozila izdeluje že skoraj vsaka znamka.

Deset let nazaj smo se parkirnih senzorjev razveselili, danes v testnih avtomobilih redno preizkušamo sisteme samodejnega parkiranja. Tempomati v jutranjih kolonah samodejno ustavljajo in speljujejo, manjše trke zaradi nepozornosti preprečuje elektronika. In ja, pred desetletjem so bili isofix priključki dodatna oprema, danes so te zanke že nekaj samoumevnega.

Nekdaj se nad požrešnimi terenci še nismo pritoževali, danes premium limuzine porabijo le malce več goriva kot malčki.

Precej se je upočasnil promet na naših cestah, mi to občutimo, ko nas ustavite na parkiriščih. Včasih ste nas spraševali: "Kol'k pa to leti?", danes nas pobarate, ali "Ima start-stop?"

Dva milijona kilometrov, dvajset avtorjev, šest pisarn, pet podjetij

V desetih letih smo na Avtomotu sedli v 1700 avtomobilov in motociklov ter prevozili blizu dva milijona kilometrov.

Zamenjali smo šest pisarn, večino na matični Cigaletovi ulici v Ljubljani, bili smo na Vojkovi, kmalu se nam obeta nova selitev redakcije.

Začeli smo v podjetju Siol, nato so nas priključili k Telekomu Slovenije. Uredništvo je nato postalo del Planeta 9, ki se je nato združilo z Najdijem. Zdaj smo del podjetja TSmedia - trudili smo se, da se korporativne zadeve na portalu niso poznale.

S portalom je bilo novinarsko, fotografsko, AV-jevsko in študentsko povezanih več kot dvajset oseb, a pri štetju smo se omejili samo na tiste z daljšim stažem.

Od diasov do HD-videa

V prvem letu smo fotografirali na diase in negative (to je bilo skeniranja!), snemali pa na mini DV-kasetke, tiste ta majhne. Prenosni računalniki so bili premalo zmogljivi za kakšno resno videomontažo, sploh pa ne za HD.

A tehnika gor ali dol, trudili smo se pripravljati vsebinsko izredno pestre prispevke, vsaj delček naše kreative poskušajo zajeti spodnje "fotosestavljenke".

Po desetih letih naše, z bencinskimi hlapi omamljeno uredništvo, vstopa v novo obdobje. Pa ni kriva samo omenjena elektrika pod motornimi pokrovi, novo obdobje se začenja tudi zaradi naše nove televizije in vse tesnejše povezanosti našega matičnega portala z iskalnikom Najdi.

O novostih je v tem trenutku še prezgodaj govoriti, zato naj ta pogled nazaj zaokroži obljuba, da vam bomo v našem uredništvu še naprej služili z obveščanjem, pašo za oči in tehtnimi mnenji.

Ne spreglejte