Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
19. 9. 2014,
14.15

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Potovalni Avtomoto Opel

Petek, 19. 9. 2014, 14.15

8 let

Potovanje na morje z avtom na plin in brez vinjete

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
V vlogi evropskega turista smo preverjali možnosti točenja avtoplina na črpalkah med Dolgo vasjo in Portorožem. Namišljenemu popotniku smo določili tri postanke: Lent, Ljubljano in Postojnsko jamo.

Trije postanki dovolj za enodnevni avtomobilski izlet

Seveda je v Sloveniji na relaciji severovzhod–jugozahod še cela vrsta drugih naravnih, kulturnih in zgodovinskih znamenitosti. Navedene tri lokacije smo izbrali kot največje število postankov, primerno za enodnevno potovanje, ki naj se konča s kopanjem na naši Obali.

Naš popotnik, recimo mu kar ekološko ozaveščeni Evropejec, ki je dobršen del stare celine prekrižaril z vlakom, na Madžarskem pa se je v duhu zelene mobilnosti odločil najeti še avtomobil s čistejšim pogonom na avtoplin, je velik ljubitelj narave. Za povrhu pa je njegovo cestno popotovanje z uporabo tega energenta kar precej cenejše v primerjavi z bencinom ali dizlom.

Ker se kot zapriseženi ekolog spozna na načela varčne vožnje, mu opel corsa 1,2 LPG tako lahko obljubi, da bo od njega zahtevala le pet evrov na sto kilometrov. Preverjeno, tudi z naše strani.

Kot ekologa in varčnega človeka ga torej nismo poslali na avtocesto. Ne sicer zato, ker bi mu za nakup vinjete bilo žal zapraviti dodatne evre, temveč ker Slovenija ponuja obilico zanimivih enodnevnih avtomobilskih izletov, na katere večkrat pozabimo tudi Slovenci.

Avtoplin (LPG) v Sloveniji ni nepoznan energent

Med brskanjem po spletnih straneh smo se dokopali do naslednjih dejstev:

1. v Sloveniji se lahko vozniki z avtoplinom oskrbijo na 96 različnih črpalkah,

2. največjo mrežo bencinskih servisov s ponudbo LPG ima Petrol,

3. polnilna mesta so najgosteje umeščena vzdolž avtocestnega križa,

4. cene za liter avtoplina so pri nas malenkost nižje kot na Madžarskem in dražje kot na Hrvaškem, vendar niso enotne. Pri nekaterih ponudnikih so celo znatno cenejše od 0,756 evra, kolikor ta hip stane avtoplin na najbolj razširjenih polnilnih lokacijah. Najceneje pa se plin trenutno v Slovenji dobi za 0,729 evra.

Po Sloveniji vzporedno z avtocestami

Odkar je Slovenija prekrižana z avtocestami, se nam še ni zgodilo, da bi celotne odseke med Ljubljano in Mursko Soboto ali pa Ljubljano in Portorožem prevozili po vzporednih cestah. Lahko pa trdimo, da smo doma na vsakem avtocestnem kilometru, zato vemo, da so tam vozniki dobro obveščeni o možnosti polnjenja svojih vozil z avtoplinom.

Že na prvih kilometrih v vlogi tujega turista smo opazili spremembo, ki je tudi na križanju lokalnih in regionalnih cest vse bolj prodorna novost: krožna križišča.

Tovrstna prometna infrastruktura je vsekakor koristna zadeva za varnejši promet brez nepotrebnih in potratnih postankov pred semaforji. V oči pa nas je zbodlo dejstvo, da so kljub ravninski pokrajini krožišča zgrajena prav prek manjših vzpetin. In na nekaterih je cestišče vidno poševno.

Zato si kar predstavljamo, kako je lahko na takem visečem krogu pestro med sneženjem in poledico. Konstruktorji?

Vedno ista zgodba: večina turistov ne govori slovensko in zavijejo tudi z avtoceste

Prvo polnilno mesto za avtoplin smo našli v Murski Soboti. Našli pravimo zato, ker na cesti pred bencinskim servisom ni oznake LPG. Voznik mora z vprašajem v oblačku nad glavo zaviti na črpalko, kjer šele na enem od polnilnih mest na rumeni podlagi zagleda napis avtoplin.

Ta zgodba se je nato ponavljala na vsej poti skozi Maribor, Slovensko Bistrico, Slovenske Konjice, Celje, Domžale, Ljubljano, Vrhniko, Logatec in Postojno, pa mimo Kozine, Kopra in Izole vse do Portoroža.

No, prav po naključju smo na dravskem bregu v Mariboru zagledali prometni znak plin – gas, ki se je izkazal za redko izjemo. Pa še na tega smo naleteli bolj po sreči, ker smo Evropejcu pač določili ogled znamenitega mariborskega Lenta. Skratka, na celotnem "transslovenskem" potovanju, ki je potekalo vzporedno z avtocesto, je treba na črpalkah sproti ugotavljati, ali je tam tudi polnilno mesto za avtoplin. Apel za dodatne označbe z vidika avtomobilskega turizma se nam zato zdi nujen.

Zaplet v prestolnici: plinski ne v garaži in poljub tovornjaka med energijsko oskrbo

V Ljubljani sta našega Evropejca doleteli dve nevšečnosti. Ko je zapeljal po klančini v podzemno garažo, je prepozno opazil pomanjšani prometni znak za prepoved z napisom GASS nad silhueto vozila. Zaradi voznikov za seboj ni mogel zapeljati nazaj, zato je naredil krog skozi kletno parkirišče. Seveda sta ga na izhodu pričakala zapornica in avtomat, ki je zahteval dva evra.

Samo Evropska unija ima 24 uradnih jezikov. Seveda ne trdimo, da bi na blagajni garažne hiše morali znati komunicirati v vseh uradnih jezikih EU, ampak mednarodne prometne označbe pa so lahko postavljene tako, da tujec, ki ne govori na primer najbolj razširjenih jezikov, angleščine, nemščine, italijanščine, španščine …, pravočasno, ne pa tik pred vstopom v garažo uvidi vse omejitve.

Sicer lahko jezikovna ovira v takem primeru predstavlja večjo težavo, saj na blagajni nihče ne bi razumel njegovih težav zaradi (ne)upravičenih pomislekov glede varnosti plinske napeljave v avtomobilu in slabo postavljenih oznak.

Kmalu se je naš namišljeni tuji turist znašel v še večjih težavah. Polnilno mesto je na eni od črpalk znova skoraj spregledal, ker je bilo skrito med parkiranimi tovornjaki. Zato se je proti polnilnemu mestu moral prebiti z vzvratno vožnjo, torej pravokotno na običajno smer vožnje.

Med točenjem avtoplina pa je voznika tovornjaka spredaj nekaj pičilo, zapeljal je vzvratno in trčil v sprednja leva vrata corse. Ja, tako kot na NCAP med simuliranjem bočnega trka v drevo!

No, corsa se je izkazala za trden avtomobil in po umiku tovornjaka je pločevina vrat zavzela približno začetno obliko. Tudi natančni opazovalci boste na naših fotografijah težko opazili poškodbo. Dodajmo še, da celo pomikanje stekla ni bilo prizadeto!

Po trasi legendarnega relija v Postojno

Sicer pa Ljubljana glede obveščanja o možnosti točenja LPG ni nikakršna izjema, saj tudi novejši bencinski servis na Litijski cesti ne premore obvestila o tovrstni ponudbi. Corsa LPG je pot proti morju nadaljevala po znamenitih kačjih ridah, kjer se je leta 1978 rodil legendarni Rally Saturnus.

Če turist lahko zgreši možnost točenja avtoplina na naših črpalkah, se mu to glede Postojnske jame nekaj kilometrov naprej ne more zgoditi, pa čeprav govori samo svoj materni jezik. V iskanju LPG-energenta pa mora tudi v Postojni pokukati prav na vsako črpalko posebej.

Na poti do morja se lahko oskrbi z avtoplinom še v Kozini in Kopru in tudi na teh mestih bi lahko ponudniki goriv z lahkoto poskrbeli za lastno promocijo.

Po sedmih urah je zagledal morje … Za nazaj bi verjetno investiral v tedensko vinjeto.

Tako je Evropejec po skoraj sedemurni vožnji (računano brez daljših postankov) srečno prispel do naše Obale. Ker ima njegova corsa akcijski radij okoli 420 kilometrov s plinskim rezervoarjem, se bo med vrnitvijo še enkrat ustavil in natočil cenejši avtoplin, verjetno v Murski Soboti. Lokacijo že pozna, ena od obeh tamkajšnjih Petrolovih črpalk pa je odprta 24 ur.

Izlet čez Slovenijo bo nanj nedvomno pustil pozitiven vtis glede zgoščenosti zanimivosti. Čisti in poceni energent bo sicer ob malce potrpežljivosti in iznajdljivosti dobil brez večjih zapletov, zagotovo pa bo kaj imel povedati čez naše regionalne in lokalne ceste.

Morda bo prav zaradi njihove "naluknjanosti" kupil tedensko vinjeto in se na Madžarsko podal vrnit avtomobil po avtocesti, kjer označb LPG, kot smo že zapisali, ne manjka. In namesto po šestih urah in 17 minutah glede na Google Maps ali najdi.si zemljevid bo madžarsko zemljo dosegel po treh urah in devetih minutah vožnje.

Ne spreglejte