Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Gregor Pavšič

Četrtek,
21. 6. 2012,
14.48

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Četrtek, 21. 6. 2012, 14.48

8 let

Porsche spyder tudi po 60 letih ohranja uporniški duh Jamesa Deana

Gregor Pavšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
To je bil prvi Porschejev avtomobil z uspehi v motošportu in avtomobil, v katerem je življenje izgubil James Dean. Skupaj sta postala ikoni. Po zaslugi Davida Whita je tak avtomobil tudi v Sloveniji.

To je zgodba o dveh ikonah. O predrzni avtomobilski tehniki, ki je sredi petdesetih let pretresla dirkaški svet in Porscheju omogočila poznejšo slavo, ter uporniku, ki se je v ta avtomobil nemudoma zaljubil. Spyder, namenjen izključno hitri vožnji in dirkam, je za volan zvabil takratno glavno zvezdo Hollywooda Jamesa Deana. Upornika. Ko se je Dean z avtomobilom kmalu zatem ubil, sta oba nemudoma postala večni ikoni. Zato imamo srečo, da se porsche spyder zadnja štiri leta skriva tudi v eni izmed slovenskih garaž. Na naš asfalt ga je zapeljal Anglež David White.

Igrača za 77-letnega Britanca

Pred njegovo hišo v Orešju pri Bizeljskem, sredi zelenih hribov tik ob slovensko-hrvaški državni meji, nas je najprej pozdravil Whitov pes. Ime mu je Bučko. White in njegova žena, ki sta se v Slovenijo preselila iz Brightona v Angliji, sta ga podedovala od soseda. Skozi vrata priprte garaže je bilo mogoče videti ducat posterjev, plakatov z največjih avtomobilskih dirk obdobja pred nekaj desetletji.

Veliki, kričeči plakati, ki vabijo na dirke v Le Mans, Targa Florio, Nordschleife. Čiste klasike. Ob vonju kave in angleškega čaja smo med vsemi tiskanimi spomini na preteklost opazili tudi skoraj 60 let starega srebrnega lepotca.

"Veste, star sem že 77 let. Možje pri moji starosti potrebujejo igrače. Porsche je zame prav to. Igrača, pobeg v nek samosvoj svet, užitek," je dejal uglajeni Britanec, upokojeni novinar (pisal je o golfu, avtomobilih, urednikoval glasilo Porschejevega kluba v Veliki Britaniji), ki danes uživa v spokojnosti svojega novega okolja.

Spyderja je našel v škotskem skednju

Medtem ko je White skozi stransko odprtino naoljil motor in ga pripravil na vžig, je začel razlagati zgodbo o svojem porscheju. Belgijski inženir Luc Barnard je leta 1963 sestavil dva povsem razbita in odpisana porscheja – model 356 super 90 (letnik 1963) in spyder 550 A (letnik 1956).

Takrat je registriral svoja "mešančka", ki ima zunanji videz Porschejeve klasike. V svoji lasti ga v svoji lasti obdržal še šest let, nato je porsche romal v Anglijo, v ZDA in sredi osemdesetih nazaj na Otok. Leta 2004 ga je White našel v nekem skednju na Škotskem.

"Avtomobil je bil v groznem stanju. Ni imel niti motorja niti menjalnika. Karoserija je bila razbita, šasija zvita. Očitno je bil udeležen v več nesrečah," se prvega pogleda na avtomobil spominja White, ki je moral zato po nakupu pošteno zavihati rokave. Odstranil je aluminijasto karoserijo, zamenjal poškodovane dele, naravnal šasijo in ojačal vse vare in spoje. S prepoznavno srebrno barvo je olepšal zunanji videz avtomobila, ki je dobil tudi novo preobleko za oba sedeža. Ponastavil je tudi vse merilnike.

"Avtomobil imam za vožnjo in ne za razstavo …"

"Avtomobil ima 7092 kilometrov. Ni zloščen, kot bi morda pričakovali za takšnega starodobnika. Avtomobili so zame namenjeni vožnji. Operem ga morda dvakrat letno, tokrat sem se potrudil posebej za vas, je pripomnil, ko je med pripravami na vožnjo odstranil velik pokrov motorja za obema sedežema. V tehničnem smislu spyder ni povsem originalen, saj ga je White kar pošteno dodelal. Če je original poganjal 1,5-litrski motor z 82 kilovati, je v njegovega spyderja special vgrajen 2,7-litrski motor iz porscheja 914 (letnik 1970), ki ima po predelavi kar okrog 180 kilovatov. Namesto štiristopenjskega ima Whitov spyder petstopenjski menjalnik.

Brez varnostnih pasov in varnostne kletke

"Motor je za šasijo tako stare zasnove dejansko premočan. Avtomobil je varno pognati do 140 kilometrov na uro, pri višjih hitrostih pa postane predvsem sprednji del zelo nemiren. Spredaj je posoda za gorivo in če je ta prazna, je oprijema lahko zelo malo. Večina dodelav je bila varnostne narave, tako sem namesto bobnastih zavor namestil diske. Novejši so tudi blažilniki," je razlagal White, ki se s tem porschejem ob koncu tedna in v lepem vremenu (v primeru dežja je seveda povsem premočen) rad zapelje po okoliških cestah in tam vsaj osnovna varnost pride še kako prav.

Spyder namreč nima ne varnostnih pasov ne zaščitne kletke nad voznikovo glavo. To je pač povsem prvinski dirkaški avtomobil. Njegovo osnovno poslanstvo iz sredine petdesetih let potrjuje tudi poseben vzvod, nameščen ob sovoznikovih vratih. Skupaj z majhnimi izboklinami na vseh štirih kotih avtomobila je ta namreč namenjen hitremu dviganju želenega dela avtomobila in kar najhitrejše menjave gume.

Gromek motor, ki prebudi zaspano okolico

Ko je White pritisnil na gumb za bencinsko črpalko in po nekaj poskusih uspel zagnati motor, je glasen trušč pošteno predramil okolico njegove hiše. White je smeje pripomnil, da ga sosedje že dobro poznajo in da vedno vedo, kdaj se s spyderjem odpravi na cesto.

Avtomobil na 15-palčnih magnezijevih platiščih je po ozki cesti odgrmel proti dolini. White je dejal, da ga vsak kilometer s spyderjem navda z radostjo. Kljub dodelavam v svojem bistvu namreč ostaja preprost in zelo neposreden avtomobil, ki ga je Porsche nekoč naredil za zmagovanje na največjih dirkah. Na cesti, obdani z vinogradi in mirnim podeželjem, je Whitov srebrni porsche ostal mističen avtomobil. Lastniku nudi strast obvladovanja 60 let stare avtomobilske tehnike, zato pričakovano o njegovi vrednosti nerad govori.

Spyder nima cene, ker ga nihče ne prodaja

"Če hočete govoriti o ceni, potrebujete prodajalca in kupca. Jaz nisem prodajalec, zato cene ni! Ko ga bom nehal voziti, ga bo podedoval moj sin Ian, ki še vedno živi v Brightonu," je brezkompromisno zatrdil White.

V obdobju Jamesa Deana je porsche spyder stal 7 tisoč ameriških dolarjev, pri Porscheju pa so jih naredili manj kot sto.

Britanec bo ostal v Sloveniji

White obljublja, da bosta z ženo ostala na Bizeljskem. V Sloveniji sta bila najprej na obisku kot turista, po upokojitvi pa sta se hitro odločila za stalno bivanje v Sloveniji. Všeč so jima mir, podeželje in lepo vreme.

"V Brigtonu me je najbolj motila prenatrpanost, tukaj pa uživam ob vsakodnevnih sprehodih z Bučkom, ki skrbi za mojo telesno pripravljenost. Danes jemljem Orešje kot moj dom. V Veliko Britanijo odidem na dopust in ne več domov, " pravi White.

White tudi samega sebe opisuje kot upornika

V Sloveniji 77-letnik še najbolj pogreša večjo razvitost motošporta. Na Otoku je bil reden gost raznovrstnih dirk, ima tudi prepustnico za VIP-prostore na dirkališču v Silverstonu, v Sloveniji pa se v sklopu gorskohitrostnih dirk in paralelnega relikrosa udeležuje tekmovanj v točnosti.

"James Dean je bil upornik. Tudi sam sebe jemljem kot upornika, saj se sicer ne bi toliko ukvarjal s spyderjem. Večina privarčevanega denarja gre za avtomobil. Toda že od mladosti, ko sem tekmoval v kolesarstvu, imam prirojen občutek in željo po hitrosti. Tega se človek težko odvadi. Danes mi avtomobil predstavlja mojo strast, moje veselje."

Čeprav je bil za slavo porscheja spyderja zaslužen bolj James Dean kot takratni Porschejev dirkač Hans Hermann, je spyder po zaslugi zanesenjakov, kakršen je David White, ostal spomenik vizionarskemu inženiringu. To so ljubitelji starodobnih klasik, ki jih ob koncu tedna zapeljejo na izlet, z njimi predramijo zaspano okolico, ne branijo pa se niti čisto prave dirke v slogu petdesetih.

Ne spreglejte