Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
10. 6. 2014,
11.10

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Torek, 10. 6. 2014, 11.10

6 let, 6 mesecev

Pet ključnih nasvetov ob nesreči ali okvari avtomobila v tujini

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Poletna avtomobilska potovanja seveda niso imuna proti okvaram in prometnim nesrečam. AMZS opozarja, da je treba potnike čim prej umakniti na varno. Mobilni telefon močno skrajša intervencijski čas.

Mobilni telefon je najpomembnejši pripomoček za pomoč pri okvari avtomobila

Pri AMZS poudarjajo, da je dandanes najpomembnejši pripomoček za pomoč pri okvari avtomobila mobilni telefon, s katerim lahko praktično kjerkoli in kadarkoli pokličete na pomoč. Seveda je treba pred potjo poskrbeti, da je v bateriji zadosti energije, v avtomobilu pa je pametno imeti tudi adapterski polnilec za mobilni telefon.

Glede napak, ki jih lahko odpravite sami, pri AMZS svetujejo, da imate v vozilu ustrezno orodje za zamenjavo kolesa in rezervno kolo. Če vaš avtomobil nima rezervnega kolesa, morate imeti homologirani kit za krpanje pnevmatik, pri katerem je dobro, da še pred potjo natančno preberete navodila za uporabo. Če z vozilom obstanete ob cesti, ne pozabite obleči varnostnega brezrokavnika, tudi če to v državi, kjer ste, po zakonu ni obvezno.

Previdno zlasti na avtocesti

Če se vam na potovanju avtomobil pokvari na avtocesti, pokličite pomoč z obcestnega stebrička za klic v sili. Tako bodo operaterji natančno vedeli, kje ste. Seveda lahko kličete tudi z mobilnega telefona, vendar se prej pozanimajte, kje ste obstali, da vas bodo lahko prišli iskat.

"Pri AMZS za klic iz tujine uporabite številko ++386 1 530 53 53 in mi bomo poskrbeli, da se izpelje postopek za intervencijo. V AMZS se radi pohvalimo, da kar šest od desetih okvar odpravimo na lokaciji okvare. Glede na vrsto okvare operater presodi, ali bo na kraj okvare poslal mehanika z ustreznim orodjem in tehnično opremo ali tovornjak za avtovleko. Vsekakor je za voznika bolj dobrodošlo, da se napako odpravi takoj, da lahko nadaljuje vožnjo. Vseeno pa to na avtocesti marsikdaj ni mogoče, saj je tako odpravljanje napake kot tudi kakršnokoli zadrževanje na odstavnem pasu avtoceste izjemno nevarno. V večini primerov okvar na avtocesti se zato najprej poskrbi, da se vozilo in potnike umakne na varno, šele nato pa se odpravi napako," pravijo pri AMZS.

Nekaj ključnih napotkov AMZS za vašo varnost in varnost drugih udeležencev v prometu najdete na povezavi: Kako ravnati ob okvari?

Vsebino omogoča AMZS

Ne spreglejte