Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Gregor Pavšič

Torek,
31. 7. 2012,
10.46

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Torek, 31. 7. 2012, 10.46

7 let, 12 mesecev

Ouninpohja - 500 metrov najtežje preizkušnje v reliju dirkači kar preletijo

Gregor Pavšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Ouninpohja z neskončnimi prevoji, skoki in vrtoglavimi hitrostmi je najtežja hitrostna preizkušnja svetovnega relija. Na tem dirkaškem vrtiljaku dirkač ne sme storiti niti ene napake.

Ouninpohja kot makadamska različica Nordschleifa

Uro vožnje stran od finske Jyväskyle, duhovnega središča svetovnega relija, lahko najdemo start najtežje hitrostne preizkušnje v reliju. Ouninpohja velja za pravi dirkaški vrtiljak in "rollercoaster", ki z nepreglednimi prevoji, hitrimi ovinki in številnimi pastmi zahteva popolnega dirkača.

Na letošnjem reliju po Finski jo bodo spet vozili v originalni, 30-kilometrski različici. Pred leti so jo zaradi previsoke povprečne hitrosti razdelili v dva dela, jo nato vozili tudi v nasprotno smer in jo celo izpustili iz programa. Toda WRC brez legendarne Ouninpohje pač ni enak.

Hitrostna preizkušnja sicer ni skrajno tehnična, saj je cesta široka, makadamska podlaga pa odlično utrjena. Hitrosti so zaradi tega visoke, zato na številnih prevojih napake ne sme biti. Dirkač avtomobil v bočno drsenje nastavi že pred prevojem, ko ceste najprej sploh ne vidi. Popolna komunikacija med voznikom in sovoznikom, izkušnje in naravni talent za obvladovanje dirkalnika nikjer ne pridejo do izraza tako kot na Ouninpohji.

57-metrski skok, skala z imeni nesrečnih dirkačev

Ouninpohja ima veliko prepoznavnih ovinkov. Šest kilometrov po startu pridemo do znamenite rumene kmetije, kjer je eden najbolj atraktivnih skokov. Markko Martin je leta 2003 tu s hitrostjo 171 kilometrov na uro skočil 57 metrov, kar je še vedno rekord tega odseka. Dve leti pozneje je Gigi Galli skočil 2 metra manj, a vozil še za 4 kilometre na uro hitreje od Martina.

Na eni izmed skal ob Ouninpohji so napisana imena dirkačev, ki so tam že končala svoj nastop. Med temi sta bila Toni Gardemeister in Dani Sordo. Na najhitrejšem delu preizkušnje je Marcus Gronholm skoraj minuto stopalko za plin pritiskal na vso moč. Največ gledalcev se na Ouninpohji zbere na križišču pri Kakaristu na dobrih treh četrtinah hitrostne preizkušnje, saj dostopov nanjo ni veliko. Za ogled najbolj spektakularnih ovinkov je treba tja oditi že pred uradno zaporo ceste.

Solberg je preletel 500 metrov Ouninpohje

Ko na tem odseku organizatorji še niso postavljali šikan, je leta 2004 rekord Ouninpohje s subaru imprezo WRC postavil Petter Solberg. Takrat so Subarujevi inženirji iz podatkov telemetrije razbrali, da je:

- povprečna razdalja skoka na Ouninpohji 10 metrov, - da ima preizkušnja okrog 50 skokov - da je Solberg po zraku preletel 500 metrov celotne razdalje - v zraku je bil 15 sekund oziroma 1,5 odstotka doseženega časa

Pred skokom zaviranje, nato poln plin

Na Ouninpohji ne sme biti popuščanja, dirkač pa mora imeti tudi odlično tehniko vožnje prek prevojev in skokov.

"Ko proti skoku pripelješ s hitrostjo 180 kilometrov na uro, je treba upočasniti. Če je hitrost na skoku previsoka, bo aerodinamika avtomobil potisnila k tlom. Ker je sprednji del lažji, se bo nos avtomobila v zraku dvignil. Pred skokom je treba zato zavirati, morda tudi pretakniti v prestavo nižje in nato tik pred skokom spet pohoditi stopalko za plin. S tem sprostimo blažilnike, kar omogoči dober pristanek," je skrivnost skokov razložil Finec Jari-Matti Latvala, eden glavnih favoritov za zmago na letošnjem reliju.

Med slovenskimi vozniki sta Ouninpohjo v tekmovalnem ritmu leta 1999 spoznala le Vojko Podobnik in njegov sovoznik Matjaž Praznik (proton pert).

Ne spreglejte