Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Jure Gregorčič

Nedelja,
27. 12. 2015,
22.47

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

Natisni članek

Nedelja, 27. 12. 2015, 22.47

6 let, 6 mesecev

Od avtomobilov, lepotic pa do bojne ladje, prometnih nasvetov in abrahama dolenjskih prikolic …

Jure Gregorčič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0
Izteka se pestro avtomobilsko leto 2015. Med množico zanimivih zgodb z asfalta, valov in oblakov smo zbrali jagodni izbor najbolj branih. Še kako vas zanimajo avtomobilske novosti in promet.

Najprej iskrena hvala …

… predvsem zaradi dejstva, da na sklopu Avtomoto vsako leto beležimo večje število vseh vas, ki nam zaupate in pri nas prebirate tisto, kar v orbito sodobne mobilnosti izstrelijo razvojni inženirji in oblikovalci. V letu 2015 ste na naši avtomobilski naslovnici klikali in brali zelo zavzeto, saj smo skupaj zabeležili več kot 18 milijonov prikazov Avtomoto vsebin.

Krepko prek milijon različnih bralcev se vas je skozi leto 2015 zvrstilo na sklopu Avtomoto, kar si novinarji Aleš, Ciril, Gregor, Vinko in moja malenkost Jure vsekakor štejemo v čas in se obenem zavedamo velike odgovornosti do vas, dragi bralci in bralke. Še naprej se bomo vsak dan posebej, vse dni v letu trudili, da vam bomo svet avtomobilov in mobilnosti v najširšem pomenu približali skozi zanimive zgodbe, prežete s tehniko, zanimivostmi, slikovitimi reportažami in podprte s še več videovsebinami. Ostali bomo kritični, dosledni, a obdržali tudi vse zanesenjaštvo, ki ga gojimo do avtomobilske romantike in poklica, v katerem se trudimo biti najboljši.

Tudi letos smo za vas za volanom in v zraku prekrižarili praktično celotno staro celino, od Islandije do Portugalske in od Atlantske obale do Bosporja. Skoraj 300 tisoč testnih kilometrov smo prevozili, opravili več kot 60 poletov na vse konce naše celine in posneli na tisoče fotografij.

Zima je v začetku leta na cestah pokazala zobe

Leto se je na slovenskih cestah začelo zelo pestro, zato smo vam pripravili kar nekaj nasvetov, kako čim bolj varno voziti v snegu. Vremenoslovci pa so v februarju napovedali tudi pravi snežni metež, ki pa se na srečo ni zgodil, čeprav smo ga v DARS-ovi bazi čakali skupaj z enotami za hitro posredovanje – snežnimi plugi.

Na začetku leta smo vam postregli tudi z napovedjo, kaj bo prineslo avtomobilsko leto 2015 in tovrstno, vselej zanimivo napoved vam obljubljamo tudi za leto 2016. Na novega leta dan boste pri nas lahko prebrali, katere nove avtomobile bomo Slovenci dobili na ceste. V januarju smo tudi z vašo pomočjo okronali Slovenski avtomobil leta, škodo fabio.

V novembru in decembru pa ste pridno glasovali za finaliste izbora 2016 in jih pet tudi izbrali.

Obiskali smo dva velika in pomembna mednarodna salona

Tudi letos smo za vas obiskali dva izmed štirih najuglednejših in za globalni avtomobilski trg seveda najpomembnejših mednarodnih avtomobilskih salonov.

Marca smo vam iz Ženeve postregli z zgodbo o novem dosežku slovenskega podjetja Akrapovič. V Ivančni Gorici so naredili izpuh za najmočnejšega hibirida. Med pozdravi iz Ženeve pa ni manjkal Cirilov osebni pogled na spektakel in seveda multimedijski poklon njim, lepoticam.

Vinko pa je raziskoval, kaj bodo svetu prinesli pogoni prihodnosti.

Pestro je bilo tudi septembra na salonu v Frankfurtu, kjer je spet izstopal Akrapovič s svojo prvo salonsko tiskovno konferenco, namenjeno avtomobilskemu svetu in izpuhom, ki je pol lažji od serijskega izdelka.

V Frankfurtu je pred naš mikrofon stopila tudi prva dama General Motorsa, Mary Barra, s katero smo se v ekskluzivnem pogovoru dotaknili prihodnosti Opla in potencial največje koncernske evropske novosti, nove astre.

Tudi avtomobilski spektakel v Frankfurtu, ki je minil v znamenju begunske krize in zanimivih daril nemški kanclerki, ki je krojila promet na avtocestah proti Nemčiji, smo raziskovali sodobne avtomobilske trende . Novi energenti z vodikom na čelu, pa samovozeči avtomobili, lahka gradnja in vzpon crossoverjev oziroma avtomobilskih križancev vseh oblik ostajajo aktualne teme avtomobilske prihodnosti.

Ciril je dogajanje okoli 66. salona IAA Frankfurt sklenil z novim osebnim zapisom: O nadležnih pesmih, željah milijonarjev in porazu pri Akrapoviču.

Črni oblaki nad največjim evropskim avtomobilskim proizvajalcem. Obračun velikanov v slogu resničnostnega šova.

Takoj pa salonu v Frankfurtu je z Volkswagnovim posutjem s pepelom onstran Atlantika izbruhnila tudi ena izmed največjih afer sodobne avtomobilske industrije. Dieselgate počasi dobiva epilog, ki pa bo v koncernu, za katerega so vsi verjeli, da se kaj takega sploh ne more zgoditi, po napovedih prinesel tudi številne spremembe.

V Volkswagnu so napovedali boj za vsakega kupca, pravijo, da se bodo še odločneje posvetili električnim in hibridnim vozilom ter da želijo biti med prvimi, ki bodo na ceste poslali serijski avtomobil, zmožen avtonomne vožnje. Odgovorne za goljufijo naj bi pred roko pravice postavili aprila prihodnje leto, ko bo pripravljeno obsežno poročilo o TDI aferi.

Jasno pa je, da se slogan Das Auto tudi v Sloveniji poslavlja, zdaj bodo govorili le o Volkswagnu, je na novoletnem srečanju s predstavniki sedme sile povedal direktor znamke Volkswagen v Sloveniji Marko Škriba.

O tem, kako Slovenci po aferi še zaupajo največjemu evropskemu avtomobilskemu proizvajalcu, zakaj je passat še vedno med najbolj branimi avtomobilskimi testi, ki smo jih objavili, pa tudi o vpoklicih in stanju na slovenskem avtomobilskem trgu smo se v ekskluzivnem intervjuju pogovarjali z Danilom Ferjančičem, direktorjem podjetja Porsche Slovenija, ki pri nas zastopa vse ključne znamke koncerna Volkswagen.

O tem, kaj se mora avtomobilski svet naučiti iz TDI afere, kaj je treba spremeniti, da bodo meritve izpustov realnejše in tudi o tem, da se za novimi volkswagni ne kadi, pa je za Avtomoto spregovoril prof. dr. Katrašnik s strojne fakultete, ki je povedal, da je še kako smiselno analizirati tudi produkte drugih proizvajalcev vozil.

Sicer pa so afero TDI spremljale tudi razne teorije zarot, med katerimi so tudi namigovanja, da je posledica internega obračuna Volkswagnovih velikanov, ki je še pred izbruhom Dieselgate spominjal na dogajanja v resničnostnem šovu.

Vse pa se je najprej zavrtelo vrtelo okli imena Ferdinand Piech. Da, že aprila so se začeli škandali nemške avtomobilske dinastije in Piechovo boleče slovo od Volkswagna.

Dolenjci praznovali 50 let Adrie Mobil, Pečjak pa postregel z novim električnim rekordom

Leto 2015 si bomo zapomnili tudi po obletnici, pol stoletja od dneva, ko so Dolenjci v svet poslali prvo počitniško prikolico.

Praznovanje v Novem mestu je bilo maja, Adria Mobil pa je konec avgusta na največjem in najpomembnejšem salonu počitniških vozil v Düsseldorfu v pravi tehnično-športni senzaciji s Tino Maze pred kamerami dokazala, zakaj spada med največje slovenske izvoznike in velikane evropske karavaning industrije.

Poleti je z novim rekordom, brez vmesnega polnjenja baterij je prevozil kar 826 kilometrov, postregel slovenski avtomobilski vizionar in strokovnjak za električne avtomobile Andrej Pečjak.

Znova smo dokazali, da smo Slovenci narod tehničnega napredka.

Na naših cestah pa se je končno začela dogajati tudi elektrifikacija, tako na strani infrastrukture, kjer je Slovenija postala prva država, ki ima avtocestno omrežje pokrito z električnimi polnilnicami, kot tudi na strani trga električnih vozil.

Pisatelja Miho Mazzinija smo posadili za volan električnega BMW i3, v sodelovanju z Renaultom smo malega twizyja peljali na obisk v vrtec, avtomobilsko prihodnost pa smo raziskovali tudi v futurističnem priključnem hibridu, narejenem iz karbona.

Za piko ni i smo bili tudi med prvimi slovenskimi avtomobilskimi novinarji, ki smo preizkusili avtomobilsko inovacijo desetletja, toyoto mirai. To je avtomobil, v katerem med vožnjo namesto strupenih plinov nastaja voda, gorivo življenja. Prepričali smo se, da je za futuristični izlet v prihodnost dovolj 5 kilogramov vodika.

Sicer pa se je glede elektrike pošteno začelo dogajati tudi med premium velikani avtomobilske industrije, ki so dojeli, da Tesla ni muha enodnevnica. Napad na električni imperij Elona Muska sta napovedala Audi in Porsche. Vse bolj naelektreni pa so tudi pri BMW-ju in Daimlerju.

Krvavi davek slovenskih cest še vedno daje misliti. Je avtopilot rešitev?

Spričo dejstva, da je Slovenija v pičlem mesecu iz evropskega vzora napredka varnosti v cestnem prometu prišla na črni seznam krvave evropske cestne statistike. Slovenija je bila na področju zmanjševanja števila smrtnih žrtev na naših cestah v zadnjem desetletju zelo uspešna.

V prvih 15 dneh julija pa smo v črno statistiko zabeležili kar 20 smrtnih žrtev.

Tudi zaradi hude nesreče, ko so v naletu tovornjaka naenkrat ugasnila kar štiri življenja na primorski avtocesti, smo prisedli v kabino 120 tisoč evrov vrednega sodobnega transportnega stroja in preverili, ali bi sodoben tovornjak ta življenja znal rešiti.

Tudi zaradi zmanjšanja nesreč je zato pomemben razvoj naprednih vozniških asistentov za preprečevanje prometnih nesreč. Na zmanjševanje žrtev prometnih nesreč pa bodo pomembno vplivali samovozeči avtomobili.

Volvo je napovedal, da bo za svoje avtopilote sprejel odgovornost, izzivov je veliko, na cestah pa naj bi do leta 2020 bilo že precej serijskih avtomobilov, ki bodo znali voziti povsem sami.

Pri nas zgodbe sežejo tudi onkraj asfalta …

Letos smo vam postregli tudi z veliko zanimivimi reportažami. Navdušeno prebirate vsebine, povezane z ladjami, letali in celo izleti v vesolje. Med ekskluzivnimi avtomobili, ki smo jih vozili, ste se navduševali tudi nad najbolj surovim Nissanovim jukom. Prepričali so vas tudi pospeški in pojemki v SUV atletu težke kategorije BMW X5 M, oziroma njegovem napadu na človekova čutila. Med najbolj odmevno avtomobilsko slovo letošnjega leta pa nedvomno spada pokoj najhitrejšega serijskega avtomobila, Bugattijevega veyrona in lorda angleškega podeželja, kralja savane ter peska land rover defenderja.

60 let pa je slavila avtomobilska boginja, žaba, Citroënov DS. Slava jima, avtomobilskima legendama.

Obljubimo, da bomo še naprej tudi pluli, leteli in iskali zgodbe, ki dajo več in sežejo dlje. Vozite varno, uživajte in se s svojih poti vračajte z lepimi spomini. Ne glede na to, ali boste kilometre nabirali na asfaltu, med oblaki, na valovih ali pa na železni cesti, naj vas v novem letu spremlja sreča.

Do konca leta pa ne spreglejte še letošnjih najbolj branih avtomobilov in reportaž, ki sledijo v prazničnih dnevih.

Ne spreglejte