Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
10. 3. 2017,
10.32

Osveženo pred

2 meseca

Vsebino omogoča Renault Nissan

Video: Dean Gostimirovič

Natisni članek

reportaža Nissan Qashqai advertorial

Petek, 10. 3. 2017, 10.32

2 meseca

Qashqai in jaz

"Nikakor nisem mogla nehati, skupaj bi lahko šla tudi do konca sveta"

Vsebino omogoča Renault Nissan

Video: Dean Gostimirovič

Bil je čisto navaden dan. Vsaj tako se mi je zdelo, dokler se nisem usedla vanj. Takoj mi je postalo jasno, da sva spletla poseben odnos, Qashqai in jaz.

Že dolgo sem načrtovala takšen izlet, tokrat sem uredila vse, kar je potrebno za popoln dan. Moj novi Qashqai je pridno stal na parkirišču in nestrpno opazoval, kako se mu bližam. Komaj je čakal, da mi pokaže, česa vse je sposoben.

Vzela sem si ves dan samo zase, zato je bil potovalni načrt izpopolnjen – najprej nakupovanje in kavica v Trstu, potem pa raziskovanje lepot slovenskega Krasa.

Sonce se je skrilo za oblake, midva sva vseeno žarela

Sonce se je skrilo za oblake, midva pa sva žarela od veselja in želje po svobodi. To sva začutila oba in občutek popolne svobode se je še povečal, ko sva zapeljala na avtocesto. Qashqai je bil ves čas na preži in me spretno vodil proti cilju. Navigacija je skrbela za to, da nisem zašla, vrhunska tehnologija mojega črnega kompaktneža pa me je pomirjala, saj sem se počutila res varno.

Po avtocesti kot po maslu - tehnologija Safety Shield zagotavlja varno vožnjo na vsakem prevoženem kilometru. | Foto: Žiga Zupan/Sportida Po avtocesti kot po maslu - tehnologija Safety Shield zagotavlja varno vožnjo na vsakem prevoženem kilometru. Foto: Žiga Zupan/Sportida Genialen avto, ki točno ve, kdaj ga polomim

Res me je presenetil! Nisem verjela, da osebni avtomobil lahko tako pametno razmišlja. Njegova tehnologija Safety Shield je izpopolnjeno navdušujoča.

Sistem za opozarjanje me je sproti popravljal med vožnjo, tako da me je z zvočnim signalom opozoril, če sem nenamerno zašla s svojega voznega pasu.

Pomagal mi je tudi, da nisem preveč močno pohodila plina in prekoračila dovoljene hitrosti. Moj Qashqai namreč zazna znake ob cesti in opozarja na omejitev hitrosti.

Trst še nikoli ni bil tako melanholično umirjen

Vožnja po Trstu še nikoli ni bila tako preprosta in lahkotna. Qashqai je budno spremljal mojo vožnjo in me opozarja na morebitne nevarnosti. | Foto: Žiga Zupan/Sportida Vožnja po Trstu še nikoli ni bila tako preprosta in lahkotna. Qashqai je budno spremljal mojo vožnjo in me opozarja na morebitne nevarnosti. Foto: Žiga Zupan/Sportida

Čeprav me je bilo vožnje po Trstu vedno malo strah, je bilo tokratno raziskovanje mesta čisto druga zgodba. Za volanom Qashqaia sem imela vse pod nadzorom: navigacija me je vodila po neskončnih ulicah, po katerih se zaradi različnih voznih smeri lahko kaj hitro izgubiš. Najbolj me je navdušila preglednost. To je nedvomno ena večjih prednosti terencev, ki omogočajo neverjetno odprt pogled na vse smeri vožnje.

Popolnost gibanja po prometnih cestah mi je omogočila vrhunsko izpopolnjena tehnologija, s pomočjo senzorjev in kamer z osmimi različnimi varnostnimi sistemi sem imela ves čas popolni nadzor nad divjim prometom v svoji bližini.

Za nama so se ves čas obračali pogledi. Qashqai je vedno v središču pozornosti. | Foto: Žiga Zupan/Sportida Za nama so se ves čas obračali pogledi. Qashqai je vedno v središču pozornosti. Foto: Žiga Zupan/Sportida

V Trstu sem se zahvaljujoč svojemu novemu Qashqaiu prvič počutila povsem domače in sproščeno, noben hitri in malo neučakani motorist me ni mogel presenetiti, vključevanje v različne smeri je bilo prvič mala malica. Trst sem končno tudi iz avtomobila lahko občutila v vsej njegovi lepoti. Nič nervoze, nič hupanja in nič strahu, da bi po nesreči udarila ob kakšen količek ali avtomobil.

Quashquai | Foto: Več kot samo ogledala

Pri varni vožnji skozi prometno mesto so mi pomagali predvsem štirje ključni elementi Qashqaia:

- vsesplošna preglednost iz avtomobila, ki dovoljuje nadzor tudi v najbolj neprijetnih situacijah,

- pametna stranska ogledala, ki vsebujejo sistem za opozarjanje na vozila v mrtvem kotu,

- izpopolnjena navigacija, ki me je večkrat rešila iz zagate in me takoj pripeljala do predvidene kavarne,

- senzorji in kamere, ki so mi pomagali prav na vsakem ovinku in še tako nemogoči ozki ulici.

Parkiranje tudi na skoraj nemogočem mestu

Največji izziv v Trstu je nedvomno parkiranje. Svojemu črnemu atletu sem resnično naložila težko nalogo. Nisem mu dovolila bližnjic, želela sem takoj videti, kam sežejo njegove sposobnosti. Izbrala sem si zelo majhno mesto na klancu, kjer je bilo treba parkirati bočno. Prižgala sem kamere in se samo prepustila njegovemu vodenju. Sledila sem kameri na velikem zaslonu in se pustila voditi zvočnemu signalu, ki me je pozorno usmerjal. Na začetku sem mislila, da bo moj tokratni izziv za Qashqaia prezahteven, a sem se spet motila. Parkirala sem v dveh hitrih potezah.

S prilagodljivimi sedišči in dvonivojskim dnom kabine, ki jih je mogoče prilagoditi v več različnih konfiguracijah, ponuja veliko tovornega prostora za vse priložnosti. | Foto: S prilagodljivimi sedišči in dvonivojskim dnom kabine, ki jih je mogoče prilagoditi v več različnih konfiguracijah, ponuja veliko tovornega prostora za vse priložnosti. Njegova mogočnost se kaže tudi od zadaj

Ne samo v voznikovi kabini, njegova veličina se skriva tudi v prtljažniku, ki preverjeno prenese veliko mojih nakupov.

Za naslednje potovanje že vem, da mi ne bo treba šteti kovčkov, ki jih bom vzel s seboj. Njegova prostornina je ravno tisto, kar potrebujem.

Nisem imela dovolj – Qashqaia sem spravila na nove obrate

Mestne vožnje sem imela dovolj, dan je bil še dolg in obetajoč. Oblaki so še vedno zakrivali nebo, a nič za to. S Qashqaiem sva našla pravo pot, popolnoma sva se ujela, ideja za nov izziv je bila spontana odločitev, ki je ugajala obema.

Fotogalerija
1 / 8

Zavila sva stran od obale, morski zrak nama je dal nove ideje. Najprej po avtocesti do Črnega Kala, potem pa iskanje najbolj skrivnostnih cestnih odsekov. In res sva ga našla na poti do Podgorja. Zimska narava, ki je zaznamovana s pusto goloto, je pričarala posebno vzdušje, vredno velikega filmskega prizora. Na cesti ni bilo nikogar, ravnina, ki se je odpirala pred nama, pa mi je dala zagon za nova raziskovanja.

Tudi, ko se je konfiguracija cestišča spremenila in ko je moral Qashqai pokazati svojo neuničljivo moč, me ni razočaral. Vedno poskrbi, da se za volanom počutim varno in sproščeno. | Foto: Žiga Zupan/Sportida Tudi, ko se je konfiguracija cestišča spremenila in ko je moral Qashqai pokazati svojo neuničljivo moč, me ni razočaral. Vedno poskrbi, da se za volanom počutim varno in sproščeno. Foto: Žiga Zupan/Sportida

Zaželela sem si nekaj minut tišine, hrup Trsta je še vedno odmeval, zato sem se spomnila kraja, ki je pred mnogo leti že naredil močan vtis name. Obrnila sem na bližnjem makadamskem razpotju – niti čutila nisem, da se je konfiguracija ceste pod nama spremenila. Qashqai je znal poskrbeti za mehek prehod.

Zamanjala sva smer in se napotila do Socerba. Vedela sem, da me tam čaka nov pogled na mesto, ki sem ga pred eno uro pustila za seboj.

Popoln zaključek dneva. Čakala naju je samo še prijetna vožnja domov. | Foto: Žiga Zupan/Sportida Popoln zaključek dneva. Čakala naju je samo še prijetna vožnja domov. Foto: Žiga Zupan/Sportida

Na vrhu vzpetine, do koder vodi nekaj ostrih ovinkov, se mi je odprl prekrasen pogled. Tržaški zaliv in slovenska obala sta se bahavo razprostirala pod tanjšo meglico, ki me je spremljala že ves dan. Nisem pogrešala sonca: ko sem slonela na svojem Qashqaiu, je bil moj dan popolnoma obsijan.

Atletski križanec, ki te nikoli ne pusti na cedilu

Qashqai ima res vse tisto, kar sem pričakovala od popolnega avtomobila. Je dinamičen, ko je to potrebno, in umirjeno preudaren v ključnih situacijah. Varnost je njegova glavna vrlina, vsekakor pa ne smem pozabiti na njegovo atletsko zunanjost.

Qadhqai je sinonim avtomobilske estetike. Lepo grajen, prefinjeno eleganten in športno navihan. On je pravi gentleman, ki vsako tudi najkrajše potovanje spremeni v neustavljivo pustolovščino. | Foto: Žiga Zupan/Sportida Qadhqai je sinonim avtomobilske estetike. Lepo grajen, prefinjeno eleganten in športno navihan. On je pravi gentleman, ki vsako tudi najkrajše potovanje spremeni v neustavljivo pustolovščino. Foto: Žiga Zupan/Sportida

Že na prvi pogled osvaja srca, njegova estetska dovršenost pa je prava dizajnerska melodija. Eleganten, prefinjen in mišičast. Avtomobilski križanec še nikoli ni bil tako nežen in hkrati robusten.

Preverite vse lepote, ki jih skriva moj Qashqai:

Fotogalerija
1 / 7
Ne spreglejte