Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Gregor Pavšič

Torek,
8. 3. 2016,
16.01

Osveženo pred

5 let, 4 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

Natisni članek

letalske nesreče

Torek, 8. 3. 2016, 16.01

5 let, 4 mesece

Nepojasnenjene in nikoli rešene letalske skrivnosti

Gregor Pavšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0
Skrivnostjo izginotje malezijskega boeinga 777 pred dvema letoma ni edini tovrstni nepojasnjeni dogodek v zgodovini letalstva. Ko pogrešanih letal ni nihče našel, so nepojasnjeni ostali tudi vzroki.

Usoda pogumne Amelie Earhart še danes buri domišljijo javnosti

Vsaj do izginotja malezijskega boeinga 777 o največji letalski skrivnosti vseh časov ni bilo dvoma. Usoda Američanke Amelie Earhart je burila domišljijo vse od 2. julija leta 1937, ko je s svojim letalom izginila nad Pacifiškim oceanom v bližini Howlandovega otoka. Earhartova je kot prva ženska samostojno preletela Atlantski ocean, leta 1937 pa je hotela z letalom obkrožiti svet. Njenega izginotja nikoli niso uradno pojasnili. Najverjetnejši scenarij je predvideval težave z orientacijo in posledično pomanjkanje goriva ter zasilni pristanek v oceanu.

Skrivnostna izginotja nad Bermudskim trikotnikom

Pri skrivnostnih letalskih izginotjih se je nemogoče izogniti Bermudskemu trikotniku. Sredi druge svetovne vojne se je proti temu območju odpravila skupina petih ameriških bombnikov. Imeli so vajo, s katere pa se 14 članov posadk niso nikoli vrnilo. Ameriška vojska je na reševalno akcijo poslala ladjo s 13 člani posadke, ki se z morja prav tako nikoli niso vrnili.

Podobno skrivnostno je za vedno ostalo tudi izginotje ameriškega vojaškega letala lockheed L-1049 super constellation. Med letom z otoka Guam proti Vietnamu je letalo s 96 vojaki in 11 člani posadke izginilo nad Pacifikom. Ameriška vojska je v naslednjih dneh organizirala iskalno akcijo na območju, velikem 520 tisoč kvadratnih kilometrov, a ostankov letala niso nikoli našli.

Enako je bilo tudi v primeru tovornega letala boeing 707, ki je izginilo 30. januarja 1979 med Tokiom in Rio de Janeirom. Kontrola zračnega prometa je stik z letalom izgubila pol ure po vzletu, približno 200 kilometrov od Tokia. V nesreči je življenje izgubilo šest članov posadke, ostankov letala pa niso nikoli našli.

Američani za naklepni uboj obtožili egiptovskega pilota, doma mu še danes stojijo ob strani

Na drugi strani so leta 1999 našli ostanke boeinga 767 družbe Egypt Air, ki je strmoglavil kmalu po vzletu z letališča v New Yorku. Za krmilom je bil izkušen in doma zelo priznan pilot Ahmed El-Habashi, ki pa je imel v času nesreče številne zasebne težave. Letalo je strmoglavilo v Atlantski ocean. Medtem ko so Egipčani zagovarjali mehansko okvaro, so ameriški preiskovalci kot uradni vzrok nesreče določili samomor pilota. Njegove zadnje posnete besede so bile "zanašam se na boga". Umrlo je vseh 217 potnikov in članov posadke.

Med najbolj verjetne razloge so namerno dejanje pilota uvrstili tudi preiskovalci izginotja boeinga 777 družbe Malaysia Airlines, s katerim so kontrolorji stik izgubili 8. marca leta 2014. Na krovu je bilo 239 potnikov in članov posadke.

Pred 59 leti z neba padel luksuzni boeing 377, ki je bil na poti okrog sveta

Podobnim očitkom se niso mogli izogniti niti preiskovalci nesreče družbe Pan Am iz leta 1957. Luksuzno letalo boeing 377 stratocruiser, na katerem je bilo 36 potnikov in osem članov posadke, se je iz San Francisca odpravilo proti zahodu na pot okrog sveta. Med letom proti Havajem so 8. novembra kontrolorji zračnega prometa izgubili vsak stik z letalom. Organizirali so veliko iskalno akcijo, ki je bila po velikosti primerljiva z iskanje pogrešane Amelie Erhart 20 let pred tem.

Po šestih dneh so v oceanu našli ostanke letala in trupla 15 potnikov. Večina jih je imela oblečene rešilne jopiče, bili so brez čevljev in imeli številne zlome. Obdukcija je pokazala, da so imeli potniki v pljučih velike količine ogljikovega monoksida. Vzroka nesreče niso nikoli pojasnili. Poleg tehnične okvare in morebitnega požara so omenjali tudi zavarovalniško goljufijo.

Ugrabil letalo, pobral odkupnino in s padalom skočil v noč

Čeprav v tem primeru letalo ni strmoglavilo in tudi ni bilo žrtev, spada med največje skrivnosti tudi izginotje ugrabitelja D. B. Cooperja. Leta 1971 je Cooper ugrabil boeing 727, prisilil pilota do pristanka v Seattlu in pobral 200 tisoč dolarjev odkupnine. Cooper je izpustil vse potnike na varno, sam pa se z letalom vrnil med oblake. Med letom si je nadel padalo in izskočil iz letala. Nikoli ga niso našli.

Ne spreglejte