Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Gregor Pavšič

Sreda,
13. 11. 2013,
7.44

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Sreda, 13. 11. 2013, 7.44

6 let, 7 mesecev

Največji letali v Ljubljani: antonov An-124 in lockheed C5 galaxy

Gregor Pavšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Ljubljansko letališče bi lahko po potrebi sprejelo največje Airbusovo ali Boenigovo potniško letalo, prav tako tudi orjaka antonova AN-225. Do zdaj najdaljši vojaški transporter lockheed C5 galaxy.

Uradna kategorija letališča še ni ovira za večja letala

Prejšnji konec tedna je na letališču v Zagrebu pristalo največje letalo na svetu, ukrajinski antonov An-225 myria. Osrednje slovensko letališče je registrirano za sprejem letal ICAO kategorija E, v katero spadajo letala z razponom kril do 65 metrov in zunanjim razponom glavnega podvozja do 14 metrov.

A to še ne pomeni, da ob prilagoditvah večja letala na Brniku ne morejo pristati. Do zdaj sta bili največji letali, ki so ju sprejeli, transportni antonov An-124 in vojaško transportno letalo lockheed C5 galaxy.

Če bi bilo zanimanje, je mogoče letališke površine prilagoditi

Za vsa večja letala, ki bi želela pristati na ljubljanskem letališču, Aerodrom Ljubljana najprej preveri možnost gibanja od pristanka do parkiranja na ploščadi.

Pomembni podatki so dolžina in širina voznih stez, nosilnost manevrskih površin in ploščadi ter izvedljivost preostalih zahtev prevoznika za oskrbo takšnega letala.

Prevoznik letala hkrati preverja fizične karakteristike letališke steze ter procedure pristanka in vzletanja pri konkretnih obremenitvah letala, dejanskih meteoroloških razmerah in vse potrebno v primeru odpovedi enega motorja pri vzletu letala.

"Na podlagi vseh teh preverjanj in po odločitvi prevoznika se posebej določijo navodila za sprejem takšnega letala. To zajema določitev smeri in nadzora poti gibanja po manevrskih površinah, pomembni so torej varnostni odmiki od objektov, omejitve za gibanja drugih letal in lokacije za parkiranje. Parkirno mesto namreč ni označeno in se zagotovi z združevanjem dveh ali treh parkirnih položajev. Posebej je treba zagotoviti tudi ustrezno protipožarno zaščito letala in dodatno število gasilcev," so nam povedali na ljubljanskem letališču.

Na možnost sprejema največjih letal vplivajo predvsem fizične karakteristike letališča, torej širina in dolžina vzletno-pristajalne steze, temperatura zraka pri vzletu letala, nadmorska višina letališča, nagib vzletno-pristajalne steze, masa letala pri vzletu in konfiguracija terena pri proceduri vzletanja letala z odpovedjo enega motorja.

V Ljubljano lahko prileti tudi dvonadstropni airbus A380

Ob upoštevanju omenjenih prilagoditev letališča bi lahko tudi v Ljubljani občasno pristala največja svetovna letala, kot so dvonadstropni potniški orjak airbus A380, njegov Boenigov tekmec B747-8 in tovorno letalo antonov An-225.

Pri airbusu ali boenigu je pomembna ovira že majhnost ljubljanskega letališča, ki seveda ni eno pomembnejših evropskih križišč in zato tudi ne privablja največjih orjakov potniškega letalskega prometa.

Airbus A380 bo še naprej letel le prek Slovenije in s tem polnil blagajno slovenske kontrole zračnega prometa. Glede na maso letala so pristojbine še posebej mastne.

Če bi nekoč vendarle pristal, bi s svojimi dimenzijami (72,3 metra dolžine in 79,7 metra razpona kril) prekosil zgoraj omenjena antonova in lockheeda.

Ne spreglejte