Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
15. 1. 2014,
22.42

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Sreda, 15. 1. 2014, 22.42

8 let

NAIAS Detroit: avtomobilski spektakel je znova zažarel v nekdanjem sijaju

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
V zibelki ameriške avtomobilske industrije Detroitu je mednarodni avtomobilski sejem. Ta razkriva 50 svetovnih premier in sporoča, da se je na drugi strani Atlantika avtomobilska kriza poslovila.

Američani so v letu 2013 kupili 15,6 milijona vozil

Letošnja, že 25. mednarodna izvedba najpomembnejšega avtomobilskega salona ameriške celine je že v uvodnih dneh v svet, tam je kar okoli pet tisoč akreditiranih novinarjev, poslala optimistično sporočilo. Sedmo silo iz vsega sveta je namreč pričakal povsem obnovljen COBO Center, v katerem prirejajo ta avtomobilski salon.

Zlasti domači avtomobilski proizvajalci tokrat ničesar niso želeli prepustiti naključju. Po težkih časih in negotovih letih globalne krize so namreč znova začutili svojo veliko priložnost.

Pozna se, da je avtomobilski trg v ZDA lani dokončno, brez zoprnih nihanj, ki prinašajo sence dvomov, ujel smernice rasti. Američani so v letu 2013 skupaj kupili za kar 15,6 milijona vozil. Ta številka je za 7,6 odstotka večja kot leto poprej. In Amerika ne bi bila Amerika, če se to na letošnjem spektaklu ne bi poznalo. Da je v Detroitu res znova zavel optimizem, se pozna pri kvadraturi, osvetlitvi in postavitvi razstavnih površin.

Ob prisotnosti zvezdniških botrov iz sveta glasbe, filma in športa pa so bile spektakularne tudi predstavitve posameznih novih modelov. Na Mercedes-Benzovem prizorišču je na primer dobrodošlico novemu razredu C zapela Kelly Rowland, novi Fordov poltovornjak F-150 pa je pred kamere zapeljal v akcijskem slogu s prebijanjem zidu.

Z dobičkom tudi trije velikani iz Detroita

V dobri kondiciji so spet tudi trije velikani iz Detroita, pri čemer ne smemo pozabiti, da sta General Motors in Chrysler potrebovala državno pomoč, Ford pa je krizo premagal brez pomoči senata.

General Motors in Ford sta v zadnjem letu skoraj podvojila vrednost delnice, Chrysler pa je odplačal državna posojila in se poročil še z evropskim velikanom iz Torina, Fiatom. Vsi trije so se temeljito prestrukturirali, odločneje zagnali razvoj in tehnološko prenovili svojo paleto vozil.

400 avtomobilskih milijonov za Detroit

Avtomobilski spektakel prinaša žarek upanja tudi za skoraj bankrotirano in vse bolj propadajoče mesto Detroit.

Kar 18-milijardni dolg je nekdaj cvetoče industrijsko mesto pahnil v brezno pogube, v katerem vladata brezdelje in kriminal.

Upanje pa mestu vliva predvsem dejstvo, da je prej omenjena trojica znova začela preštevati milijonske dobičke.

Računajo, da bo letošnji salon v mesto prinesel okoli 400 milijonov dolarjev, kar je za polovico večji znesek od tistega, ki ga je mestu leta 2006 prinesel Super Bowl, v katerem so pokal dvignili Jeklarji iz Pittsburgha.

Krona ameriškega avtomobila leta corvetti stingray

Da, v Detroitu se letos odvija pravi šov ameriške avtomobilske industrije, ki ga tekmeci iz Evrope in Azije znova gledajo vsaj s kančkom zavisti ob dejstvu oziroma zavedanju, da so pač tem v mestu res še vedno avtomobilski tujci. Da ameriški avtomobilski trg res okreva, je v Detroitu naglas povedal tudi izbor za ameriški avtomobil leta.

Laskavo krono je letos osvojila in jo na tem salonu uradno prejela superšportna ikona chevrolet corvetta stingray. General Motors je z izborom seveda izjemno zadovoljen, saj je corvettin uspeh dopolnil še poltovornjak chevrolet silverado, ki je uradno postal severnoameriški tovornjak leta – North American Truck of the Year 2014.

Da gospodarstvo onstran velike luže kaže znake okrevanja, se pozna tudi zaradi prave poplave novih modelov in generacij teh legendarnih vozil pick-up poltovornjaške zasnove.

Malo elektrike, ZDA bodo na cesto prej spustile avtopilote

Detroit bo tudi letos nedvomno močno razočaral privržence avtomobilske ekologije. Električnih vozil in vozil na alternativne pogone je bistveno manj kot na evropskih salonih. Američani se prebujajo, a so še bistveno manj obremenjeni z izpušnimi normativi in grami ogljikovega dioksida.

Res je tudi, da so o energijski učinkovitosti začeli razmišljati bolj z vidika stroškov kot pa zaradi posluha do okolja. Smernice zmanjševanja delovnih prostornin motorja in uporabe prisilnega polnjenja je mogoče čutiti tudi na ameriških cestah, ameriške kupce pa vse bolj zanimajo hibridi.

Da so ZDA še vedno kraj priložnosti, se pozna tudi pri uvajanju avtonomnih vozil. Vse več ameriških zveznih držav zakonodajo prilagaja uvajanju novih avtomobilskih tehnologij, ki prinašajo vedno bolj sofisticirane vozniške sisteme, sposobne samostojne vožnje. Upamo si trditi, da bodo ZDA na ceste prej spustile avtomobile, zmožne vožnje brez voznika, kot pa Evropa.

Evropski proizvajalci se naslanjajo na ameriške dolarje

Ameriški trg je v luči stagnacije trga na stari celini vse pomembnejši tudi za evropske proizvajalce. BMW je na sejmu predstavil športni M različici serij 3 in 4. BMW je pozornost javnosti v Detroitu izkoristil tudi za predstavitev poslovnih rezultatov. Bavarski premium velikan je lani prodal 1,96 milijona vozil znamk BMW, Mini in Rolls-Royce. To je 6,4 odstotka več kot v letu 2012 in nov rekord. Nadaljnjo rast v Münchnu pričakujejo tudi letos.

Mercedes-Benz je Američanom pokazal svojo admiralsko ladjo, razred S v najmočnejši izvedbi. Tudi razred C so pokazali v AMG-preobleki.

Svoj položaj na ameriškem trgu želi dodatno okrepiti tudi največji evropski avtomobilski proizvajalec Volkswagen. Ta je v zadnjih letih po rasti prodaje zaostajal za rastjo trga. Prodal je 611.700 vozil, kar je 2,6 odstotka več kot predlanskim.

Pri tem je prodaja avtomobilov znamke Volkswagen celo upadla za skoraj sedem odstotkov. Medtem onkraj Atlantika naravnost blestita obe premium znamki koncerna iz Wolfsburga. Američani so namreč lani pokupili rekordno število audijev in porschejev.

Zaostanek pri jedrni znamki koncerna želijo v Volkswagnu letos nadoknaditi z začetkom prodaje modela Golf, v letu 2016 pa naj bi dali na trg tudi model novega sedemsedežnega športnega terenca, pri Američanih zelo priljubljenega tipa osebnega vozila. V prihodnjih petih letih naj bi v razvoj v ZDA vložili okoli sedem milijard dolarjev.

Spopad dveh silakov, alfa romeo v Detroitu kot chrysler 200

Nove modele bodo v Detroitu predstavili predvsem veliki trije ameriški proizvajalci. General Motors in Ford sta se udarila z novima modeloma priljubljenih poltovornjakov – chevroletom silveradom in fordom F-150.

Chrysler je predstavil model chrysler 200, ki je nekakšen aktivator oziroma ambasador značaja in tehnike znamke Alfa Romeo. Gre za nov poizkus Fiatovega približevanja ameriškim kupcem.

Nove modele so predstavili tudi japonski in korejski proizvajalci. Ti se na ameriškem trgu v zadnjih letih še agresivneje uveljavljajo.

Ne spreglejte