Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Gregor Pavšič

Sreda,
13. 5. 2015,
20.55

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

1

Natisni članek

Ford

Sreda, 13. 5. 2015, 20.55

6 let, 6 mesecev

Kult forda mustanga v Sloveniji: 50 let stari original navdušuje v Kranju

Gregor Pavšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

1

Ford mustang je pol stoletja stara avtomobilska ikona, ki ima veliko privržencev tudi v Sloveniji. Samo vozil prve generacije se pri nas vozi vsaj 20, enega najbolj legendarnih smo srečali v Kranju.

Kako se je pred 50 leti začel spreminjati avtomobilski svet …

Pred petdesetimi leti, približno takrat, ko smo v nekdanji Jugoslaviji vozili fičke, se je v ZDA začenjalo obdobje velikih, prešerno prostornih in močnih avtomobilov z motorji V8. To so bili avtomobili, ki so mladim Američanom v povojnem času prinesli neposredni užitek življenja na cesti in brezčasnosti. Iz današnjega vidika se je začel spreminjati avtomobilski svet, ki se je naprej razvil onkraj luže, nato pa – tako kot toliko stvari, ki so jih izumili Američani – začel osvajati tudi svet.

Ford mustang, avtomobil legendarnega imena, dobil ga je neposredno po ameriškem lovcu iz druge svetovne vojne, je bil eden od začetnikov tako imenovanih avtomobilov "muscle car" oziroma mišičnjakov. Kar pol stoletja je bil rezerviran predvsem za ameriške voznike, toda zanesenjaki so jih vse več izvažali tudi v Evropo. Marsikateri avtomobil, ki bi že zdavnaj končal na odpadu in bi ga uničila rja, je po njihovi zaslugi v najrazličnejših državah sveta dobil svojo novo priložnost.

Kranjčan, ki obnavlja in vozi ameriške avtomobile, ob tem pa je še odličen akrobatski pilot

Mustangi so se vnovič rojevali tudi v Sloveniji, kjer jih po oceni poznavalcev danes po cestah vozi vsaj od 20 do 30 iz prve generacije. Torej mustangi, ki so oblikovno in karakterno najbolj prepoznavni in kot začetniki dinastije tudi najpomembnejši. Danes so na cestah pravi posebneži, ki spominjajo na nepozabno avtomobilsko preteklost – to je čas, ko so imeli avtomobili še svojo dušo in so vsak zase pripovedovali svojo zgodbo.

"Že kot otrok sem si močno želel nekoč imeti pravi ameriški avtomobil. Pri dvajsetih kajpak nisem imel denarja, da bi si ga lahko privoščil. To so bili vendarle še nekoliko drugačni časi. Tudi do vozil iz ZDA je bilo težje priti kot danes," nas je na svojem dvorišču v Kranju pozdravil Tomo Poljanec, eden od najbolj znanih slovenskih lastnikov in restavratorjev ameriških starodobnikov.

V ZDA preživi približno tri mesece na leto in priznava, da ga sproščeni duh ameriškega vsakdana, kjer se nihče pretirano ne vtika v početje drugega, že dolgo privlači. Številni ga poznajo tudi kot odličnega akrobatskega pilota, poleg pestre zbirke lastnih "mišičnjakov" pa ima za nameček prav posebnega mustanga še v ZDA. Takega, ki je namenjen dirkam v pospeševanju in ima okrog tri tisoč "konjev".

Kranjski fastback iz prvega mustangovega leta

"Mustang je ameriška ikona in vedno mi je bil všeč. Restavriram tudi druge ameriške avtomobile, toda mustang ostaja številka 1," je nadaljeval in zagnal 4,7-litrski motor svojega najljubšega mustanga. Prve sekunde, ko oktet valjev začne svojo do potankosti uglašeno simfonijo in ko začnejo zvoki "klak, klak, klak …" odmevati vse glasneje, so bistvo subkulture ameriških avtomobilov V8.

To je Poljančev najljubši mustang. Kako tudi ne, saj je črni lepotec različica fastback, ki je bila z vidika proizvajalca zelo omejena serija, danes pa je temu primerna redkost. Njegov avtomobil se je rodil leta 1965, torej v prvem mustangovem letu.

"Ah, stres, ne vem kaj naj rečem o njem. V življenju sem poskušal delati stvari, ki so mi bile všeč. Vedno tudi ni šlo, treba je bilo trdo delati. Danes z mustangom na cesti seveda uživam v vsakem kilometru. Tako zaradi avtomobila samega, ki je legenda, kakor tudi zaradi vsega truda, ki sem ga vložil vanj. Tega se spomnim v vsakem kilometru."

Simfonija mustangovega okteta: kot bi dirigent valjem zaukazal glasbeni "forte" ali "allegro"

Pred leti je tega mustanga našel v ZDA in fastbacki so danes redki tudi tam. Zasledil je oglas iz Nashvilla, se odpravil tja in bil zadovoljen s stanjem avtomobila. Smeje pravi, da je bil mustang v srednje slabem stanju. Doma se je nato začelo trdo delo. Poljanec ga je povsem razdrl, povaril, kleparsko in ličarsko obnovil, zamenjal notranjost, nadgradil tudi podvozje in motor. Namestil je na primer večji hladilnik, saj se je originalni motor po njegovem pripovedovanju rad pregreval.

"Mustang je obnovljen do zadnjega vijaka," zadovoljno pove, ko na ravnici izven Kranja bolj pogumno pritisne stopalko za plin in takrat motor z 225 "konji" začne sopihati v precej glasnejšem in bolj poskočnem ritmu. Kot da bi mu dirigent, na primer inženir stare šole iz Fordove tovarne v sredini šestdesetih let prejšnjega stoletja, zaukazal glasbeni "forte" ali "allegro".

Delal ga je osem mesecev, v delavnici so njegove roke za novo rojstvo mustanga fastback 1965 skrbele praktično vsak dan. Vanj je vložil približno dva tisoč ur in dobro izkoristil izobrazbo strojnega tehnika. Poljanec pravi, da se je vedno dobro znašel z avtomobili in se priučil tudi dela mehanika, ličarja in kleparja.

Kdor hoče restavrirati avtomobilske ikone, mora znati marsikaj. Ko je dela konec, se začne uživanje v ovinkih in spomini na vso ljubezen, ki ga avtomobilski zanesenjak pokloni pol stoletja stari ikoni.

Video - zvok 4,7-litrskega motorja V8 dviga kocine ...

Napoved nove zgodbe, uživali smo z originalnim Ford Slovenija mustangom fastback iz šestdesetih. V četrtek pa bomo vozili tudi že originalnega Ford Mustang ... Toda zvok V8 je nekaj posebnega, kajne? :)

Posted by Siol.net Avtomoto on Tuesday, 12 May 2015
Ne spreglejte