Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Gregor Pavšič

Petek,
17. 4. 2015,
20.36

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Rolling Stones Fiat

Petek, 17. 4. 2015, 20.36

8 let

Kdo je Slovenec, ki obožuje Rolling Stonese in je zanje pripravljen prodati starodobnika (video)

Gregor Pavšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Obiskali smo največjega slovenskega ljubitelja Rolling Stonesov, ki je večino življenja živel na čezoceankah in gojil strast do starodobnikov. Bo uspel enega prodati in si privoščiti rokersko turnejo?

Slavko Franca je eden od bolj znanih obrazov Portoroža

S svojimi dolgimi sivimi lasmi, ki si jih rad spne v čop, in bogato življenjsko zgodbo je eden od bolj obrazov v Portorožu. Pa naj bo to takrat, ko se je nekoč vsake štiri mesece vrnil s službovanja v tujini, kjer je 38 let delal na največjih ladjah čezoceankah, ali ko se je za uživanje začasne brezčasnosti in danega trenutka po razbeljenih obalnih cestah zapeljal s starodobnikom, ko je s svojimi prijatelji v najljubšem lokalu, le streljaj od morja, srknil kozarček in se zapletel v zanimiv pogovor, ali pa ko je znance ali naključne mimoidoče sprejel v svoji hiši na hribu nad Portorožem in jih povabil v kletni muzej, posvečen legendarni rokerski glasbeni skupini Rolling Stones.

V zadnjih tednih je ime Slavka France polnilo vrstice medijev doma in tujini. Odmevala je njegova namera, ko je prek Facebooka enega izmed svojih treh starodobnikov – fiata 1100b iz leta 1953 – postavil na prodaj za deset tisoč evrov. Če bi mu ga uspelo prodati, bi si s tem denarjem privoščil ogled vseh koncertov na bližnji turneji britanskega benda po ZDA.

Primorec, ki je imel vsaj tri življenjske ljubezni in je obiskal že 55 koncertov Rolling Stonesov

"Prvo ploščo Rolling Stonesov sem kupil leta 1964. Takrat ni bilo toliko glasbenih izvajalcev kot danes. Mladi smo se odločili ali za njih ali pa za Beatlese. To sta bila kot dva nasprotna pola, kot dan in noč. Stonese sem izbral, ker mi je bila njihova glasba bolj živa, rock mi je bil preprosto bližje. Prvi koncert sem leta 1967 skupaj s prijatelji doživel v Milanu. Skupno sem bil prisoten že na 55 njihovih koncertih," nam je hitel razlagati danes 66-letni Franca, ko nas je sprejel v svoji hiši z razgledom na portoroški zaliv.

Že ob prvem stisku roke in spregovorjenih besedah nam je bilo jasno, da je človek s posebno zgodbo, svojevrstnim pogledom na svet in prepričanjem, da je treba življenje dobro izkoristiti in ga uživati. Saj veste, da se ob svojem poklicu ukvarjamo tudi s tistimi malenkostmi in strastjo, ki polni našega duha in nam daje energijo, da postanemo boljši ljudje.

In Franca, če izvzamemo njegove bližnje in družino, je imel vsaj tri take ljubezni: rokersko glasbo, ladje in stare avtomobile.

V pisarni je zdržal komaj kak mesec, nato pa je 38 let delal na tovornih čezoceanskih ladjah

Kot mladenič se je izobrazil za inženirja ladijskega strojništva. Čeprav se je preizkusil tudi v klasičnem pisarniškem delu, kjer je v službo hodil s kravato in v osmih urah delovnika s sodelavci komaj spregovoril kakšno besedo, takega klasičnega delovnega ritma ni zdržal.

Iskal je svobodo in našel jo je na ladjah. Kar 38 let je delal na tujih tovornih čezoceankah, kjer je bil skrbnik strojev. Skrbel je za vzdrževanje najrazličnejše strojne opreme, od dvigal, motorjev, kuhinje in pozneje hladilnih kontejnerjev.

"Ladja je pomenila veliko večjo svobodo. Prepričan sem, da si vsak izbere svojo pot. Čeprav je tudi v Portorožu zelo lepo, si ne morem predstavljati, da bi bil ves čas tukaj in da ne bi videl sveta," nam je povedal Portorožan, ki je delo na ladjah končal pred šestimi leti. Na njih je videl svet in posredno zaradi njih danes tudi govori več tujih jezikov.

Domača klet, preurejena v spomin na Rolling Stonese, na njegovo kitaro je igrala tudi skupina brata Micka Jaggerja

Franca je na ladjah delal še v časih romantičnega dela mornarjev, ko so velike tovorne ladje s tako imenovanim generalnim tovorom v lukah mirovale tudi teden dni in več. Imel je srečo, da ga je ladja že kmalu na začetku njegove pomorske poti vodila v angleški Brighton. Tam blizu so imeli enega izmed koncertov "njegovi" Rolling Stonesi. Tudi na koncert blizu Washingtona v ZDA ga je vodila službena tovorna ladja. Smuknil je iz uniforme in bil med najbolj navdušenimi obiskovalci koncerta.

"Seveda se je marsikaj spremenilo, tudi oni. Meni osebno so bolj všeč danes kot pred desetletji, ko so bili mladi. Danes je njihov koncert veliko večji šov. Leta 1971 nas je bilo v Brightonu kakih 350 ljudi, vse je bilo še zelo preprosto in nekaj povsem drugega kot na zadnjem koncertu, ki sem ga obiskal v Rimu. Oder je večji, glasba ostaja ista," pravi. Z vseh 55 koncertov je prinesel vsaj kakšen spominek. V dnevni sobi je prostorov zanje kmalu zmanjkalo, zato je hišno klet preuredil v pravi muzej Rolling Stonesov. Tam kar mrgoli plošč, fotografij s koncertov, različnih posterjev in velikih plakatov ter najrazličnejših spominkov, ki so na različne načine povezani z britansko skupino. Tam je tudi njegova znamenita kamnita bas kitara, ki tehta 17 kilogramov in ki jo je v Portorožu preskusila tudi skupina Chrisa Jaggerja, brata bolj znanega Micka.

Video – Chris Jagger in kamnita bas kitara Slavka France

Franca: "Starega fiata prodajam le za ceno 15 koncertov. Pika!"

Rolling Stonesi bodo prvega izmed 15 načrtovanih koncertov v ZDA odigrali sredi maja. Bo Primorcu uspelo najti kupca za starega fiata, da bo lahko odpotoval tja? Sam priznava, da je oglas na Facebooku objavil bolj za hec in da ga je odmevnost njegove objave presenetila. Istočasno se zaveda, da živimo v obdobju gospodarske krize in da številni ljudje nimajo denarja za takega starodobnika.

"Ideja je zelo preprosta. Nečemu se moram odreči, da dobim potreben denar za ogled turneje. Želim si iti na vseh 15 koncertov. Če ga ne prodam, bom šel na enega ali dva koncerta. Avtomobila mi ne bi bilo žal. Še vedno mi ostaneta dva druga. Če bi imel doma le enega, ga najbrž ne bi prodal. Čeprav to najbrž ni njihova zadnja turneja, bi bila zame veliko doživetje. Ogled vse turneje pa seveda stane. Čeprav si skromen, se stroški naberejo. Vse sem že natančno izračunal in če avtomobil prodam, bo to dovolj. Zanimanja je precej, a se nihče še ni odločil za nakup. Marsikdo bi ga kupil za pet koncertov, a jaz ga prodajam le za vseh 15. Pika!"

Ne spreglejte