Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Gregor Pavšič

Torek,
31. 1. 2012,
12.18

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Torek, 31. 1. 2012, 12.18

8 let

Katere nove avtomobile bomo lahko Slovenci vozili v letu 2016?

Gregor Pavšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Največ avtomobilskih novosti napoveduje Renault, sicer pa je pred nami leto v znamenju crossoverjev, športnih terencev, hibridnih različic in tudi športnikov, ki dvigajo srčni utrip.

Med petimi vodilnimi znamkami z največjim modelnim napadom predvsem Renault

Sodeč po uradni statistiki je v Sloveniji pet vodilnih avtomobilskih znamk: Volkswagen, Renault, Škoda, Opel in Ford. Med temi bosta letos najmanj novih avtomobilov predstavila Škoda in Opel, ki bosta nadaljevala s prodajo letos predstavljenih novih generacij fabie in superba oziroma astre, ki bo dobila le še svojo karavansko karoserijsko izvedbo.

Tudi pri Volkswagnu – nemški mediji za letošnje leto napovedujejo tudi prenovo golfa, o kateri pa pri slovenskem uvozniku znamke ne govorijo – bo večjih novosti relativno malo. Zelo pomemben bo kajpak novi tiguan, prav tako tudi prenova mestnega malčka upa. Zanj predvidevamo, da bo še bolje založen s tehnično in varnostno opremo ter bo tako postavil nove smernice najmanjšega avtomobilskega razreda.

Med vodilnimi petimi znamkami bosta tako največji modelni napad predstavila Renault in Ford. Francozi bodo na slovenske ceste že februarja poslali novega megana, pred poletjem pa tudi limuzinsko in karoserijsko izvedbo novega talismana. Iz Renaulta bo letos na slovenske ceste zapeljal tudi novi scenic, ki bo oblikovno in tehnično pomanjšana različica espacea. Jeseni bo Renault predvidoma na avtomobilskem salonu v Parizu razkril še prenovljenega clia, ki bo tudi letos uradno najbolje prodajani avtomobil v Sloveniji. Clio ima po statistiki, ki sicer vsebuje tudi približno tretjino tako imenovanih enodnevnih registracij, letos v Sloveniji več kot 12-odstotni prodajni delež.

Vrnitev Alfe Romeo in velik naval novih poltovornjakov

Leto 2016 bo na slovenskem avtomobilskem trgu zagotovo pestro. Z novimi modeli se nanj po več letih spet vrača Alfa Romeo. Italijani bodo še v prvi polovici leta predstavili novo giulio, prav tako tudi prenovljeno giulietto.

Znotraj koncerna Fiat Chrysler bo pomembne novosti predstavil tudi Fiat. Novi tipo je bil že lani zelo dobro sprejet, navsezadnje je zmagal na avtomobilskem izboru Autobest. Nova generacija avtomobila v Slovenijo prihaja že spomladi, dve dodatni izvedbi pa še jeseni.

Med novosti spadajo tudi poltovornjaki, med katerimi bo letos konkurenca resnično velika. Nissan pripravlja novo navarro, Ford novega rangerja, Volkswagen amaroka, Fiat pa svojega aduta fullbacka.

Veliko novosti spet med crossoverji in športnimi terenci

Brez dvoma bo tudi letošnje leto prodajno v znamenju crossoverjev in športnih terencev različnih dimenzij. Omenili smo že Volkswagnovega tiguana, s katerimi v Wolfsburgu napovedujejo val novih tovrstnih vozil. Kia bo predstavila novo generacijo sportaga, pri Toyoti pa že težko pričakujejo svoj crossover z imenom C-HR. Enako velja tudi za Seat, saj bodo Španci po več predstavljenih študijah letos tudi zares razkrili serijsko različico svojega crossoverja na osnovi leona. Njegovo ime za zdaj še ni znano.

Nov športni terenec bodo predstavili pri Alfi Romeo, pestra bo ponudba tudi v premium razredu. Audi napoveduje novega Q2, pri Mercedes-Benzu novi model GLC v kupejevski različici, pri Fordu pa do zdaj le ameriškega edga. Kdor si bo resnično zaželel športnega in prestižnega športnega terenca, bo lahko izbiral tudi med novo porsche panamero in maseratijem levante.

Razburljivi športniki: štirikolesno gnani focus RS, fiat 124 spyder, nova toyota GT-86 …

Na slovenske ceste bo letos zapeljalo tudi več športnih avtomobilov, ki sicer ne prinašajo visokih prodajnih številk, skrbijo pa za utrjevanje ugleda posameznih znamk. Pri Fordu so že lani v Kölnu pompozno razkrili novega focusa RS, ki bo spet imel pogon na vsa štiri kolesa. Focus RS z 330 "konji", ki ga je pomagal razvijati tudi ameriški dirkaški zvezdnik Ken Block, bo zagotovo znal odgovarjati na izzive zavitih slovenskih cest.

Enako bržkone velja za reinkarnacijo nekdanje Fiatove legende, model 124 spider. Ta avtomobil, ki bo na voljo tudi v športni različici abarth, v Slovenijo prihaja jeseni. Veliko zanimanja voznikov bo zagotovo požela tudi nova generacija Toyotinega športnika GT-86.

Toyota vodi val hibridnih avtomobilov

Svoj prvi električni avtomobil napovedujejo pri Hyundaiu. Jeseni naj bi električnega naslednika ampere predstavil tudi Opel, a očitno tega avtomobila letos v Slovenijo še ne bo. Na trgu ekoloških vozil bodo prevladovali klasični in priključni hibridi. Toyota bo predstavila novo generacijo priusa, prav tako tudi hibridno različico športnega terenca RAV4.

Ne spreglejte