Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
21. 12. 2015,
19.27

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

Natisni članek

Akrapovič Hidria Adria Mobil Tina Maze Koenigsegg Andrej Pečjak

Ponedeljek, 21. 12. 2015, 19.27

7 let, 12 mesecev

Kaj imajo skupnega Koenigsegg, Akrapovič, Andrej Pečjak, Hidria in Tina Maze?

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0
Slovensko avtomobilistično znanje je med drugim prisotno pri vrhunskih superšportnih strojih, pri premikanju meja električne mobilnosti, prestižnih avtodomih in oblikovanju avtomobilskih uspešnic.

Akrapovičevi izpušni sistemi na koenigsegg regero – najmočnejši serijski avtomobil na svetu

Na spomladanskem avtomobilskem salonu v Ženevi je najmočnejši serijski avtomobil na svetu predstavil Koenigsegg. Na razstavnih površinah se je bohotila njihova regera, na zadku te pa titanov izpušni sistem slovenskega proizvajalca Akrapoviča.

Švedski avtomobil poganja petlitrski motor V8, ki pri 7.800 vrtljajih v minuti zmore kar 1.085 "konjev", temu pa je treba prišteti še 700 "konjev" iz električnih motorjev. Sistemska moč švedskega superšportnika tako znaša kar 1.500 "konjev" oziroma 1102kilovata in 2.100 njutonmetrov navora. Avtomobil ima tri motorje: po enega na vsakem zadnjem kolesu in tretjega na ročični gredi. Skupno bodo izdelali 80 modelov regera.

Christian von Koenigsegg: Akrapovič konkurence ni imel

"Rdečega škorpijona sem pred približno osmimi leti prvič zagledal na motociklih. Takoj sem cenil mojstrstvo butičnega rokodelstva in spoštoval vloženo znanje in inovativno tehnologijo. Ko sem opazil, da je Akrapovičevo znanje začelo kapljati v avtomobilsko industrijo, sem vedel, da si tovrsten premijski izdelek želim videti tudi na svojih avtomobilih.

Akrapovič ni imel absolutno nobene konkurence. Zbral sem nekaj skic, prišel v Slovenijo, v Ivančno Gorico, in razložil našo vizijo, opisal naše želje in zahteve. Ker ni rekel, da smo nori, smo hitro našli skupen jezik in v neverjetno hitrem času v roke dobili konkretne rešitve," nam je v ekskluzivnem pogovoru na ženevskem avtomobilskem salonu povedal Christian von Koenigsegg.

Pri Akrapoviču so jeseni na avtomobilskem salonu v Frankfurtu prvič izpeljali svojo uradno predstavitev oziroma tiskovno konferenco na tovrstnem avtomobilskem spektaklu, kjer so pokazali izpušni sistem nove generacije, kar 45 odstotkov lažji od tovarniškega originala. Med drugim so znova z izjemno kompleksnim, tehnično dovršenim izpuhom opremili Audijev dirkalnik, na njihova vrata pa prihodnje leto morda utegne potrkati tudi Porsche z željo po izdelku za novo generacijo bolida, ki je letos slavil na legendarni dirki za 24 ur Le Mansa.

Slavili so tudi dvojno zmago v svetovnem prvenstvu MotoGP, novi svetovni prvak Jorge Lorenzo je pred dnevi tudi obiskal njihovo tovarno v Ivančni Gorici.

Slovenec, ki je postal oblikovalec novega škode superb

Ena najpomembnejših avtomobilskih novosti leta je bil novi škoda superb. Čehi so izdelali novo generacijo svojega največjega in najbolj kakovostnega avtomobila, ki je v primerjavi s predhodnikom dobil precej bolj dinamične in ostre zunanje linije. Da se je superb iz zgolj racionalne in prostorne limuzine prelevil v avtomobil, ki je po privlačnosti segel celo na področje bolj uveljavljenih limuzin – na primer vsaj volkswagen passata, če že ne premiumskega audija A6 – je bila tudi zasluga slovenskega oblikovalca Marka Jevtiča.

V Benetkah je naredil likovno akademijo in podiplomski študij nadaljeval v nemškem Pforzheimu, na tamkajšnji šoli za oblikovanje, ki jo je obiskal tudi najbolj prepoznavni in uveljavljeni slovenski oblikovalec Robert Lešnik, prvi mož zunanjega oblikovanja pri Mercedes-Benzu.

Jevtič: Mladi naj samo veliko rišejo in delajo

"Veliko je treba risati, končati srednjo šolo, nato zbirko skic poslati na eno od zgoraj omenjenih priznanih šol, treba je iti na njihove sprejemne izpite in jih uspešno opraviti, nato še naprej risati in se učiti ter biti zelo delaven. Moja študentska leta so bila zelo delavna, zabave je bilo zelo malo, v tujini skoraj nič, moj študij je bil trdo garanje. Ne pretiravam, ampak najdlje sem delal 48 ur brez spanja!" je ob obisku Ljubljane, ko je Škoda tam predstavila novega superba, povedal Jevtič.

Z vidika oblikovanja smo letos tudi na slovenske ceste pospremili več novih mercedes-benzov, med temi so bili najbolj opazni novi športni terenci, pa denimo elegantni C kupe pod katere se je spet podpisal Lešnik. Na drugi strani je znotraj Volkswagnovega koncerna službo zamenjal Domen Ručigaj, ki bo od zdaj namesto novih volkswagnov oblikoval audije. Ručigaj se torej tako kot Lešnik seli v premium razred avtomobilov.

Električna mobilnost in Andrej Pečjak

Slovenija je letos doživela pomembne mejnike glede uvajanja električne mobilnosti. Svoj električni program so k nam uradno pripeljali BMW, Volkswagen in Renault, država je skupaj s podjetjem SODO že zgradila 26 hitrih polnilnic ob slovenskih avtocestah.

Predvsem Renault je električne avtomobile zelo dobro prodajal. Električni avtomobil kljub širjenju mreže hitrih polnilnic sicer ostaja domena voznikov, ki jim tak avtomobil – najpogosteje kot drugi v družini – zadovoljuje dnevne potrebe po mobilnosti.

S svojo vizijo električne mobilnosti pa je nadvse uspešno nadaljeval Andrej Pečjak, pionir električnih avtomobilov v Sloveniji. S svojim prototipom metron 7 – električnim vozilom na osnovi enoprostorske in družinske mazde 5 – je postavil nov rekord v dosegu električnega avtomobila z enim polnjenjem. Med Berlinom in Karlsruhejem je brez vmesnega polnjenja prevozil kar 826 kilometrov. O njem so poročali tudi ameriški mediji, za povrhu pa ga je med svoje žirante z glasovalno pravico povabilo ugledno znanstveno združenje The World Technology Network.

Slovenski znanstveniki utegnejo korenito spremeniti razvoj električnih avtomobilov

Veliki met na področju razvoja elektromobilnosti pa je letos uspel slovenskim znanstvenikom na Kemijskem inštitutu. Ekipa štirinajstih raziskovalcev namreč razvija nove, precej zmogljivejše baterije z višjo energijsko gostoto, kar pomeni, da bodo z njimi izdatno povečali doseg električnih avtomobilov in celo omogočali daljše polete z električnimi letali. Za svoj dosežek so znanstveniki prvič dobil prostor v prestižni in ugledni reviji Science (Znanost).

S slovenskimi znanstveniki iz Laboratorija za kemijo materialov na Kemijskem inštitutu, ki v svetu prevzema vodilno vlogo na področju raziskav sodobnih baterij, tako že sodelujejo velika imena svetovne industrije med njimi tudi Honda in Airbus.

Rezultati njihovih raziskav, ki ponujajo znanstvene rešitve za učinkovitejšo mobilnost z manj oziroma nič izpusti, predstavljajo pomemben korak za prehod v družbo, ki bo veliko manj ali celo povsem neodvisna od fosilnih goriv, kot sta nafta in bencin.

Petdesetletnica Adrie Mobil, prestižna avtodoma tudi Jakovu Faku in Tini Maze

Novomeška Adria Mobil je letos praznovala svojo petdesetletnico. Od leta 1965 so izdelali že več kot pol milijona počitniških prikolic in 70 tisoč avtodomov. Slovenska tovarna, ki spada med tri najuspešnejše evropske karavaning proizvajalce, danes daje kruh več kot 1.200 zaposlenim.

Produkti so kupcem na voljo v več kot 32 državah po vsej Evropi in tudi drugod. Ta blagovna znamka seveda spada med največje slovenske izvoznike. Dolenjski avtodomi so po prodaji osvojili prva mesta na Švedskem, Finskem in prvič v zgodovini tudi v Franciji. S programom avtodomov je Adria Mobil postala številka ena v Evropi, med bivalnimi prikolicami pa ohranja zelo solidno mesto četrtega proizvajalca.

Dolenjci so svoje znanje in ugled na trgu počitniških vozil letos znova dokazali tudi na najbolj pomembnem mednarodnem karavaning salonu v Düsseldorfu. Sredi Nemčije so namreč pripravili pravo športno-tehnično senzacijo.

Direktorica družbe Sonja Gole je letos predala ključe dveh avtodomov tudi slovenskima športnima asoma Jakovu Faku in Tini Maze. V enoletno uporabo sta prejela najprestižnejša avtodoma novomeške Adrie Mobil, to sta modela sonic supreme SBC in sonic supreme SL. Mazejin avtodom je dolg 7,52 metra, Fakov pa 7,4 metra. Oba poganja 2,3-litrski dizelski motor JTD, a ima Jakov moč 96, Tinin pa 109 kilovatov. Razlika med obema je predvsem v razporeditvi spalnega dela, sicer pa imata oba najbogatejšo opremo, ki vključuje tudi integrirano talno ogrevanje Alde.

Vsak novi peti avtomobil z dizelskim motorjem bo imel napredno svečko Hidrie

Med uspelimi projekti slovenskih dobaviteljev v avtomobilski industriji je letos izstopala predvsem Hidria, kjer so že spomladi predstavili drugo generacijo senzorike tlaka svečke pri hladnem zagonu dizelskih motorjev. Za razliko od bencinskih se dizelsko gorivo ne vžiga z iskro svečk, temveč le z žarilno funkcijo in s segrevanjem goriva.

Ker lahko ta produkt Hidrie meri še tlak med zgorevanjem goriva v realnem času, omogoča krmilnemu sistemu bolj optimizirano vbrizgavanje goriva. Ključni funkciji sistema sta torej stalno merjenje tlaka v valju motorja in žarilna funkcija do tisoč stopinj Celzija. Sistem z merjenjem tlaka učinkoviteje prilagaja vbrizg goriva, s tem pa niža tako porabo goriva kot tudi izpust ogljikovega dioksida CO2.

Z velikoserijsko proizvodnjo bodo pri Hidrii začeli prihodnje leto, izdelke pa bodo v avtomobile vgrajevali od leta 2017 naprej. Hidria je pri tem dobavitelj prve ravni, zato tudi pogodbe podpisuje neposredno z avtomobilskim proizvajalcem.

Samo Volkswagen bi na primer lahko letno v Sloveniji kupil 1,2 milijona teh naprednih svečk. Po napovedih Hidrie bi lahko njihova svečka čez nekaj let vžigala vsak tretji novi dizelski avtomobil v Evropi.

Ne spreglejte