Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Gregor Pavšič

Nedelja,
1. 12. 2013,
17.10

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

prometna nesreča zvezdniki

Nedelja, 1. 12. 2013, 17.10

8 let

James Dean, princesa Diana in general Patton: vsi so umrli v avtomobilu

Gregor Pavšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Avtomobilske nesreče so vzele življenja že številnim filmskim zvezdnikom, estradnikom, politikom, športnikom in vojnim herojem. Ponujamo vam pregled od Jamesa Deana do generala Pattna.

1. James Dean Najslavnejši filmski zvezdnik, ki je umrl v prometni nesreči, je nedvomno James Dean. Bil je eden najbolj obetajočih igralcev v Hollywoodu, v 50. letih pa je svojo adrenalinsko naravo potešil tudi z udeležbo na avtomobilskih dirkah. Prav na eno teh se je s povsem novim porschejem 550 spyder vozil 30. septembra 1955. Pot proti Salinasu v Kaliforniji se je zanj končala v križišču blizu Cholame, kjer mu je pot prekrižal 23-letnik v fordu tudorju. Dean je bil takoj mrtev. Replika Deanovega porscheja se danes vozi tudi po slovenskih cestah, saj jo ima Anglež David White, ki že leta živi v Orešlju na Bizeljskem.

2. Princesa Diana Britanska princesa je bila kraljica ljudskih src. Bila je močno navezana na svoja sinova, s svojim obnašanjem pa se je oddaljila od tradicionalnosti britanskega dvora. Zaradi razburkanega življenja je bila vedno pod drobnogledom medijev. Prav pred njimi je Mercedes-Benzova limuzina, v kateri sta bila Diana in princ Dodi Al Fayed, bežala 31. avgusta 1997. Beg se je tragično končal s trkom v steber predora.

3. Princesa Grace Kelly Princesa Grace Kelly je bila v 50. letih ena najbolj vročih zvezdnic Hollywooda in uspešna manekenka. Ko je pri 26 letih prenehala igrati v filmih, se je poročila s princem Rainerjem III. v Monaku. Ko se je princesa 13. septembra 1982 s svojim avtomobilom vozila po strmi in ovinkasti cesti iz Alp proti Monaku, naj bi jo doletela srčna kap. Zapeljala je v prepad, dan pozneje pa umrla v bolnišnici.

4. General Patton General George S. Patton velja za enega najuspešnejših vojaških poveljnikov vseh časov. Patton je vodil zavezniško oklepno divizijo med prodiranjem po Normandiji med 2. svetovno vojno. Toda če je Patton preživel vse grozote vojnih bitk, ni preživel prometne nesreče 9. decembra 1945. Ko se je cadillac zaletel ob tovornjak, je sedel na sovozniškem sedežu. Trk ni bil močan, a Patton se je udaril v glavo. Takoj so ga prepeljali v bolnišnico, kjer je po zapletu 21. decembra umrl.

5. Dražen Petrovič Bil je košarkarski evropski bog, eden najboljših evropskih in svetovnih igralcev košarke vseh časov. Dražen Petrovič se je dokazal v dresu različnih klubov in članske reprezentance nekdanje Jugoslavije, navduševal je tudi v ligi NBA, kjer je kot vzhajajoči evropski zvezdnik najbolj zasijal pri New York Netsih. 7. junija 1993 se je njegova športna pot končala na avtocesti pri Münchnu, medtem ko je spal na sovozniškem sedežu volkswagen golfa, ki ga je vozilo njegovo dekle. To se je zaletelo v tovornjak, ki je pred tem prebil varnostno ograjo.

6. Jorg Haider Jorg Haider je bil kontroverzni avstrijski politik, ki je imel kot dvakratni guverner Koroške tudi velik vpliv na življenje Slovencev v avstrijskem zamejstvu. V jutranjih urah 11. oktobra 1998 se je z vladnim volkswagen phaetonom vozil blizu Celovca. Ob hitrosti okrog 140 kilometrov na uro je izgubil nadzor nad vozilom in se prevrnil po pobočju navzdol. Pri tem je utrpel hude poškodbe glave.

7. Ryan Dunn Ryan Dunn je bil zvezdnik ameriške filmske serije Jackass. S svojim porschejem 911 GT3 se je s hitrostjo blizu 200 kilometrov na uro zaletel v Pensilvaniji. Umrla sta tako Dunn kot tudi njegov sopotnik. Policija in preiskovalci niso mogli odgovoriti na vprašanje, ali sta umrla takoj ob nesreči ali zaradi požara, ki je zajel avtomobil in ga uničil do neprepoznavnosti.

8. Toše Proeski Toše Proeski je bil eden najuspešnejših makedonskih glasbenikov, ki je bil zelo priljubljen tudi v Sloveniji. 16. oktobra 2007 se je skupaj s svojo menedžerko vozil v volkswagen touraegu na avtocesti od Zagreba proti srbsko-hrvaški državni meji. Avtomobil, ki ga je vozil Georgij Georgijevski, se je zaletel v zadek tovornjaka in nato še v varnostno ograjo. Proeski je bil takoj mrtev.

9. Aleksander Dubček Aleksander Dubček je bil eden najbolj vidnih slovaških politikov, ki je med letoma 1968 in 1969 za krajši čas prevzel tudi vodenje Češkoslovaške. Dubček je poskusil z reformo proti komunističnemu režimu med znamenito praško pomladjo. Leta 1989 je vodil češkoslovaški parlament. Dubček je pri starosti 70 let umrl med prometno nesrečo 7. novembra 1992 na avtocesti pri Humpolcu.

10. Jayne Mansfield Jayne Mansfield je bila ena najbolj priljubljenih igralk Hollywooda v 50. letih, gledalce pa je navduševala predvsem s svojim videzom. Bila je pravi ameriški seks simbol tega obdobja. Mansfieldovi so pogosto pripisovali ljubezenska razmerja z visokimi politiki, med katerimi naj bi bil tudi Robert Kennedy. 29. junija 1967 se je s svojim avtomobilom zaletela v zadnji del prikolice traktorja. Na kraju nesreče je bila mrtva.

Ne spreglejte