Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Gregor Pavšič

Sreda,
1. 7. 2015,
8.21

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Akrapovič

Sreda, 1. 7. 2015, 8.21

6 let, 7 mesecev

Ena najhitrejših motoristk v Sloveniji: vožnja s 350 km/h kot počasni posnetek

Gregor Pavšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Njen hitrostni rekord z motociklom znaša 350 kilometrov na uro. Takrat se okrog nje vse odvija v počasnem posnetku. Valerie Thompson je adrenalinska odvisnica, ki jo naprej žene želja po tekmovanju.

Američanka do hitrostnih rekordov tudi s slovenskimi proizvodi

Valerie Thompson je hitrost očitno že povsem zastrupila, saj se je že leta 2006 začela z motociklom udeleževati različnih tekmovanj v pospeševanju, pred tremi leti pa je ustanovila lastno moštvo. Valerie je zdaj že nosilka sedmih različnih hitrostnih rekordov na kopnem z motociklom, njen osebni rekord na dolžini ene milje (dosegla ga je v Teksasu) pa znaša kar 350,53 kilometra na uro. Simpatična Američanka je te dni prvič obiskala Slovenijo in prostore Akrapoviča v Ivančni Gorici, saj so ji tam izdelali nov titanov izpušni sistem za letošnjo različico tekmovalnega motocikla BMW S1000 RR.

Dejali ste mi, da ste prvič v Sloveniji. Kako vam je všeč? Sodeč po vaših objavah na Twitterju veliko potujete … V Slovenijo sem se pripeljala po avtocesti iz Münchna. Je zelo lepa država, uživala sem v poti in pogledu za zeleno hribovito pokrajino. Resnično kar veliko potujem. Po daljšem času sem bila spet doma za teden dni, zdaj pa sem spet na poti.

Ali zaradi odsotnosti od doma že pogrešate svoj motocikel? Vsekakor si želim, da bi lahko imela svoj motocikel ves čas pri sebi. Večkrat mesečno se rada usedem nanj in si privoščim vožnjo. To je predvsem takrat, ko imam nekaj več prostega časa. Ker veliko potujem, je žal teh priložnosti manj, kot bi si želela. BMW ni več legalen za uporabo na cesti, saj smo ga zdaj posvetili le dirkanju. Doma pa me čaka še harley-davidson fat boy, ki ga imam že 15 let. S tem motociklom sem se dejansko naučila voziti.

Dovolite mi zelo stereotipno vprašanje: od kje prihaja vaša strast do hitre vožnje z motocikli? Verjetno je strast do motociklov zapisana v mojih genih, čeprav moji starši niso nikoli vozili motocikla, kaj šele dirkali. Preprosto me je v nekem trenutku premamil adrenalin hitrosti na dveh kolesih. Ta je postal najprej način mojega življenja, pozneje pa še moja kariera. Vedela sem, ko sem prvič z motociklom vozila zunaj območja moje cone ugodja. Takrat sem začutila željo po kar največji hitrosti, napredovanju in agresivno željo po tekmovanju.

Kakšni so občutki, ko z motociklom vozite krepko čez 300 kilometrov na uro? Občutki so zelo mešani. Začutiš pravo injekcijo adrenalina, ki se pomeša z zbranostjo in napetostjo. Čuti in vid so izostreni, vse okrog tebe pa se začne odvijati kot v počasnem posnetku. Najboljši občutek je, ko prečkaš cilj in se popolnoma ustaviš. Tam vidiš izpisano svojo hitrost in takrat se mi vedno začnejo tresti roke in noge. Celotna proga je dolga 11 milj, a je ne uporabimo v celoti. Vozimo vsaj na razdalji sedem milj. Težko rečem, kako dolgo traja tekmovalna vožnja, ker med njo povsem izgubim občutek za čas. Čeprav vozim več kot 300 kilometrov na uro, se mi zdi vožnja kot v počasnem posnetku. Najbrž sem prava adrenalinska odvisnica, čeprav na primer ne maram hitre vožnje s čolnom, niti nisem še nikoli skočila s padalom iz letala.

Kaj pa avtomobili, se z njimi radi hitro vozite? O, to pa vsekakor. Še posebej skozi ovinke se z avtomobili rada hitro vozim.

Kakšna motoristka pa ste na javnih cestah, torej v vsakdanjem prometu? Na cesti sem zelo previdna. Tam nočem voziti nevarno, obenem tudi ne smem priti v navzkriž z zakonom ali celo izgubiti vozniškega dovoljenja. Hitrost preprosto občutim v času dirkaške kariere, zato je moje zasebno življenje veliko bolj počasno in umirjeno. Tam rada vse počnem počasneje, kar velja tudi za vožnjo motocikla.

V kakšnem obsegu imate predelan motor in kdaj ste začeli sodelovati z Akrapovičem? Motocikel izhaja iz serijskega BMW S1000 R. Malenkostno smo predelali motor, vanj bomo letos vgradili novega. Imamo Akrapovičev titanov izpušni sistem, nekaj dirkaških dodatkov in preostalih malenkosti. Moj prijatelj je videl mojo fotografijo z motorjem iz leta 2011 in mi dejal, naj razmislim o Akrapovičevem izpušnem sistemu. Ponudil mi je tudi pomoč pri kontaktu. Ko sem dobila svoj lasten BMW-jev motocikel, sem takoj kontaktirala zastopnike v Nemčiji. V zadnjih dveh letih tudi uradno sodelujemo.

Kateri so ključni dejavniki za doseganje hitrostnih rekordov na slanem jezeru? Vsako leto smo boljši in hitrejši, bolje tudi spoznavamo motocikel. Tudi sama se trudim, da ga kar najbolje izkoristim. Najpomembnejša je trakcija, saj vozimo na mehki podlagi. Zato med vožnjo nikakor ne gre le za poln plin od štarta do cilja. Vsakič, ko se zadnje kolo zavrti v prazno, izgubim moč in del hitrosti. Zato je treba z desno roko ves čas iskati pravo ravnovesje in plin privijati ravno toliko, da ima zadnje kolo še učinkovit oprijem in se s tem moč prenaša na podlago. Odločilen je torej položaj ročice za plin. Prav tako poslušam motor, bedim nad vrtljaji motorja, za aerodinamični izkoristek je zelo pomemben tudi položaj telesa. Prav tako je treba biti pazljiv, kje na stezi se nahajam. Če ne bi bila pozorna, bi zlahka spregledala ciljno črto. Če bi se to zgodilo pri dirkah na eno miljo, kjer je po cilju za ustavljanje na voljo le še pol milje, bi se lahko zgodila huda nesreča.

Kako vas sprejema javnost v ZDA? So ljudje presenečeni, ko snamete čelado? Ko stojim zraven svojega motocikla, me marsikdo vpraša, čigav motocikel je to. Ko jim povem, da je moj in da z njim dirkam, so zelo presenečeni. Mislijo, da sem morda samo dekle v vlogi hostese zraven motocikla. Sama ljudem rada povem, s čim se ukvarjam, saj sem na to ponosna. Ljudje redko srečajo ljudi, ki se ukvarjajo s hitrostnimi rekordi.

Video - Ko BMW preseže zmogljivost svojega merilnika hitrosti ...

Kakšne so vaše hitrostne ambicije in realne hitrosti za letošnje leto, v katerem želite popraviti svoj rekord? Koliko hitrejša od vas so še dekleta na zmogljivejših motociklih? Ti imajo večje motorje, nekateri tudi turbinske polnilnike … Sama vozim v razredu do tisoč kubičnih centimetrov, kjer spadam vsaj med prve tri najhitrejše. V preostalih razredih so tudi hitrejše ženske, ki vozijo še 30 milj na uro hitreje. Sama vsekakor želim postati najhitrejša ženska na motociklu. To je privlačen cilj. Do zdaj sem vozila 209 milj na uro. Realna hitrost z mojim motociklom in letošnjim motorjem bo med 220 in 230 miljami na uro, torej okrog 370 kilometrov na uro.

Kaj pa motocikli v ovinkih in na dirkališčih? Spremljate na primer svetovno prvenstvo Moto GP? Ti fantje so nori. Tudi sama sem se udeležila šole športnega motocikla po dirkališču. Bilo je fantastično. Ko sem se prvič nagnila v ovinku in s kolenom skoraj podrsala po asfaltu, sem se počutila neustavljivo. Dobila sem kar kurjo polt.

Ne spreglejte