Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
31. 1. 2012,
12.18

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Opel Družinski Avtomoto

Torek, 31. 1. 2012, 12.18

7 let, 12 mesecev

Delavnice varčne, varne in električne vožnje v Slovenj Gradcu

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Avtomotovci smo na letališču Slovenj Gradec svoje bralce učili varčnega načina vožnje, varnih manevrov in jim na primeru električnega opla ampera približali avtomobilsko prihodnost.

Dražje gorivo, cenejša vožnja

Ker so cene pogonskih goriv vse višje, smo za trideset bralcev pripravili delavnico varčne vožnje. Posedli smo jih za volane oplov zafira, astra, astra GTC, insignia in corsa, prisedli na desni sedež in se odpeljali na dobrih dvajset minut dolgo krožno vožnjo po Slovenj Gradcu in okolici.

V prvem krogu smo jih pustili, da so vozili po svoje, kot znajo, v drugo pa so vozili po naših navodilih.

Tako smo z avtomobilom "jadrali", kar pomeni, da smo se trudili voziti čim bolj tekoče, brez nepotrebnih zaviranj, ki bi nas silila v nepotrebna pospeševanja – ta seveda dvigajo porabo goriva.

Zato smo pogled usmerjali daleč naprej, ne zgolj nekaj deset metrov pred naše vozilo. Prav spremljanje in predvidevanje dogajanja na cesti pa je ključno pri varčevanju z gorivom.

Naši bralci so z našimi napotki privarčevali od nekaj decilitrov do nekaj litrov, porabe pa so se na tej trasi dosegali porabe od 4,2 pri astri ecoflex do 5,5 litra na sto kilometrov pri insignii z dvema turbinskima polnilnikoma.

Član društva za električna vozila predaval o električni prihodnosti

Seveda je bil prihranek odvisen od predznanja eko vožnje, smo pa očitno z našim projektom zajeli predvsem ekološko nekoliko bolj ozaveščene bralce. V nagradni igri smo namreč vabili tudi na vožnje z Oplovo ampero, torej s prvim velikoserijskim električnim avtomobilom, ob katerem nihče ne tarna o majhnem dosegu vožnje na baterije.

Ampera ima namreč tudi bencinski motor, ki opravlja funkcijo polnilca baterij in ne neposredno pogona koles. Tako lahko deluje pri bolj ali manj konstantnih vrtljajih in posledično z nizko porabo goriva.

Ampera je med bralci vzbudila dolgo vrsto tehničnih in sploh ekoloških vprašanj. Nanje je v Slovenj Gradcu odgovarjal Andrej Potokar, eden vidnejših članov Društva za električna vozila Slovenije.

Debate so bile na dokaj visoki ravni, med bralci smo našli več inženirjev elektrotehnike in elektronike, uporabnika električnega skiroja in tudi gospoda, ki je svojega hibrida predelal v plug-in hibrida, česar matična znamka še ne ponuja.

Varčna vožnja je manj stresna in bolj varna

A naj bo vožnja bencinska, dizelska ali pa električna, odvisna je od vozniških veščin. Z veščinami varčne vožnje se vozimo manj stresno in bolj udobno, a da bi se res vozili tudi bolj varno, moramo upoštevati še nekaj osnovnih pravil.

Na primer, da bi se lahko uspešno izognili otroku sredi ceste, moramo najprej pravilno sedeti za volanom. Da bi naš otrok v prometni nesreči preživel, ni dovolj nakup najboljšega otroškega sedeža, ampak tudi, da vanj otroka pravilno namestimo. Da se v poletni vročini ne bi prehladili, je treba klimo uporabljati pravilno.

To je na letališki stezi učil naš sodelavec Andrej Brglez, sicer tudi inštruktor varne in varčne vožnje. Bralce je opremil tako s teoretičnim kot tudi s praktičnim znanjem. Med stožci so z družinsko merivo vozili slalom in losov test, marsikdo je ob tem spoznal, da je navada nepravilnega položaja za volanom železna srajca, ki pa jo je v prid varnosti pametno sleči, saj je v nasprotnem primeru življenjsko odločilne vozniške manevre nemogoče izpeljati.

Ne spreglejte