Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
26. 1. 2014,
22.02

Osveženo pred

3 leta, 9 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Moto Avtomoto BMW Suzuki KTM Yamaha Honda Harley-Davidson

Nedelja, 26. 1. 2014, 22.02

3 leta, 9 mesecev

Deja vu v Veroni, so mojstri v ustvarjalni krizi?

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
To, da so custom motocikli doživeli preporod, že vemo, v Veroni je bilo tudi letos mogoče videti marsikaj lepega, a grenak priokus ostaja zaradi novosti. Nič pretresljivega ... Na kratko: deja vu!

BMW stopil na custom sceno

Prav, pa dajmo. Takoj demantirajmo uvod. Pravzaprav smo prvič v živo videli BMW-jev poskus odgovora na vse večje povpraševanje po custom motociklih, individualizmu itd. – novega R nine T. Motocikel je v živo še lepši kot na slikah in s primerno ceno bi dejansko lahko premešal karte tudi v tem segmentu motociklov.

BMW-jevi motocikli so na trgu že devet desetletij in ravno zaradi te dediščine so se verjetno prvi od velikih znamk odzvali na povečan trg predelanih starodobnih motociklov. Ta poteza nam da misliti, da se bo v prihodnje verjetno za podobno zgodbo odločilo vse več velikih.

S tem bi se razmerje moči na custom sceni močno spremenilo, ponavadi pa je to odlično za spodbujanje kreativnosti posameznikov. Super!

Angleški brough superior se vrača

V porog uvodu lahko dopišemo še prvič na naših koncih opažen angleški motocikel brough superior SS1000, ki je naslednik legendarnega in za takratne čase revolucionarnega SS100. Ta je že v 20. letih prejšnjega stoletja dosegal vrtoglavih 160 kilometrov na uro. SS1000 s svojim unikatnim retro videzom, a napredno tehnologijo še ni na voljo ljubiteljem tradicionalnih znamk motociklov. Cena bo pedigreju primerna, okoli 50 tisoč evrov.

Na tem mestu je prav omeniti še eno novost, ki jo napovedujejo že nekaj let in na ceste prihaja v drugi polovici leta 2014, čeprav ni prav nič povezana s custom motocikli. Govorimo namreč o štirikolesnem maxi skuterju quadro4. Opazili smo ga na Quadrovem razstavnem prostoru. Skuter je vizualno podoben trikolesnemu quadru in prav zanima nas, kako se bo obnesel na cesti.

Verona, kot smo je vajeni

Po štirih letih obiskov Verone se nam je prvič zgodilo, da od tam dejansko nismo odšli evforični. Ne razumite nas narobe, motociklov je bilo veliko, nekaj izjemnih, takšnih, da smo le stali in gledali. A veliko je bilo tudi že videnih in takšnih, ki pač niso nič posebnega. Seveda imajo vsake oči svojega malarja in lahko, da jim delamo krivico. A če nič drugega, letošnja Verona kot prireditev ni ponudila nič novega, nič pretresljivega.

Opazili pa smo, da se je kar nekaj malih italijanskih predelovalnic v teh nekaj letih občutno povečalo in se bohotijo na osrednjih delih hal z velikimi razstavnimi prostori in z ogromno predelanimi motocikli.

Vsekakor so v sosednjih državah, predvsem Italiji in Španiji, v ospredju predelave harley-davidsonov, ki so še vedno sinonim za uživanje v vožnji motocikla. Kot vedno do zdaj se japonske znamke večinoma preoblačijo v oblačila cafe racer, čedalje bolj pa so na udaru scramblerji, trackerji in drti, v katere pa je moderno obleči prav vsako znamko motocikla.

Kljub vsemu je to prava evropska meka za ljubitelje custom scene

A kljub vsemu se v Veroni dogaja, rock'n'roll daje prireditvi svojevrsten ritem. Obiskovalci, oblečeni v tatuje, usnje in džins, si ob obilici popitega piva poznavalsko ogledujejo motocikle in v mislih že kujejo načrte za predelave svojih motociklov. Nekateri že tudi posežejo po nadomestnih delih, za harleyje se dobi marsikaj, za druge znamke motociklov pa so na voljo le bolj ali manj nadomestni deli.

Za vse je dovolj najrazličnejših, bolj ali manj primernih oblačil. In prav vsi si z veseljem ogledujejo dekleta, ki krasijo motocikle. Normalno, saj govorimo o "bajkerjih". Zaradi vsega napisanega se že zdaj veselimo Verone 2015.

Ne spreglejte