Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Jure Gregorčič

Ponedeljek,
3. 8. 2015,
9.57

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Ponedeljek, 3. 8. 2015, 9.57

6 let, 7 mesecev

Buffalo extreme – največji gasilski tovornjak na svetu

Jure Gregorčič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Rosenbauerjeva cisterna buffalo extreme je največji gasilski tovornjak na svetu. Ta 68-tonski orjak je sposoben tudi tam, kjer ni cest, ognjene zublje zaliti s kar 33 tisoč litri vode.

Vodni tanker za gašenje velikih požarov na odročnih področjih brez cest in vodovodnih sistemov

Gašenje požarov na odročnih območjih kjer ni cest, vodovodnega omrežja s sistemom hidrantov in večjih vodnih zajetij ali rek je vselej zelo težavno, predvsem pri dostavi zadostnih količin vode do žarišča požara. V bližin velikih vodnih virov sicer lahko pomagajo letala in helikopterji, a sredi puščave in na drugih oddaljenih lokacijah je njihova uporaba omejena, predvsem pa so ta namenjena gašenju požarov v naravi na širokih območjih. V primeru zahtevnih požarov na objektih in infrastrukturi pa je pomembno tudi zelo natančno usmerjanje gasilnega sredstva na žarišče požara.

Svetovno uveljavljeni proizvajalec gasilske opreme in vozil Rosenbauer je zato za potrebe velikih ognjenih bitk na naftnih vrtinah v puščavah, tundrah in na odmaknjenih plinovodih ter v odprtih premogovnikih naredil pravi gasilski tanker, katerega zalogo vode ali pa po potrebi penila predstavlja rezervoar z neverjetnimi 33 tisoč litri prostornine.

Gre za največji gasilski tovornjak, ki tehta nič manj kot 68 ton, dolg je 13 metrov, širok 3,55 metra, visok pa je 4,2 metra. | Foto: Gre za največji gasilski tovornjak, ki tehta nič manj kot 68 ton, dolg je 13 metrov, širok 3,55 metra, visok pa je 4,2 metra.

"V osnovi je narejen za področja, kjer ni ulic in ni vode. Popolnoma je torej prilagojen tudi vožnji po brezpotju. Velike gume mu omogočajo prehod prek mehkih terenov, celo puščave ali močvirnate tundre, kjer je težko graditi ceste," je orjaka predstavil Herbert Pöllinger, Rosenbauerjev šef za azijsko-pacifiški trg.

Popolnoma pripravljen za gaženje po brezpotju

 | Foto: Ta orjaški gasilski tanker, ki doseže največjo hitrost 65 kilometrov na uro, je obut v posebne Michelinove terenske gume, široke 67 centimetrov. Te mu ob pomoči nizkega težišča in velike širine kolotekov poleg izjemne vozne stabilnosti omogočajo še suveren prehod prek mehkejših terenov, kot sta recimo pesek in blato.

Ta gigantska cisterna, narejena iz posebne aluminijaste superstrukture, je torej tudi resen terenski stroj, ki zmore premagati 35-stopinjske naklone in se zaradi velike oddaljenosti od tal prebiti prek kamnitih usekov suhih strug in drugih zahtevnih ovir brezpotnih območij. Buffalo extreme ima seveda vsekolesni pogon (6 x 6), osi s planetnim ozobjem pa so opremljene še z diferencialnimi zaporami.

V kabini voznik in upravljavec silovitega vodnega topa

 | Foto: V posebej prirejeni kabini actrosa posadko sestavljata voznik in gasilec, upravljalec vodnega topa, nameščenega v središče buffalove superstrukturne zasnove, ki se na kraju požara na pnevmatskem nosilcu dvigne še za dodatnih 45 centimetrov. Pri Rosenbauerju lahko na željo naročnika kabino priredijo tudi za petčlansko gasilno posadko.

Gasilec iz kabine s pomočjo krmilne ročice, "joysticka", upravlja gasilni monitor RM60C, na voljo pa ima še LCD-monitor za nadzor delovanja integrirane črpalke. Ta na novo razvita črpalka z oznako N65 je sposobna na ognjene zublje poslati vodni curek s pritiskom desetih barov in pretokom nič manj kot 6500 litrov na minuto.

Ne spreglejte