Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Gregor Pavšič

Torek,
25. 8. 2015,
0.07

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Volkswagen Hyundai Ford Citroen Opel Toyota

Torek, 25. 8. 2015, 0.07

8 let

Bodo namesto hyundaijev, fordov in citroenov še raje kupili volkswagne?

Gregor Pavšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Zakaj bo svetovno prvenstvo v reliju kmalu privabilo pet največjih avtomobilskih proizvajalcev, komu med njimi v boju športnega prestiža najbolje kaže in ali lahko v elitni šov posežemo tudi Slovenci?

Reliji potekajo po cestah, na katerih vsak dan vozijo navadni smrtniki

Šport je bil avtomobilizmu vselej tista veja, ki mu dajal razvojni zagon, a hkrati tudi prestiž, odmevnost in dodatna ekspanzijska čustva. Posamezne avtomobilske znamke, spomnimo se le Lancie in Subaruja, so prav prek uspehov v športu znatno dvignile svojo vrednost in globalno prepoznavnost. Medtem ko danes proizvajalci superšportnikov tekmujejo v različnih serijah na dirkališčih, trije vodilni premium proizvajalci BMW, Audi in Mercedes-Benz pa v nemški seriji DTM, ima med največjimi globalnimi proizvajalci – tu pa gre za dejansko prav za takoimenovane "ljudske" znamke – vodilno mesto spet prevzema svetovno prvenstvo v reliju.

Navsezadnje je naravno najbližje vsakdanjemu avtomobilizmu in torej vsakodnevni prodaji osebnih avtomobilov: dirke potekajo po cestah, na katerih vsak drugi dan vozijo navadni smrtniki, tudi dirkalniki pa so vsaj navzven enaki avtomobilom, s katerimi se na dirko pripelje na sto tisoče gledalcev.

Pet največjih avtomobilskih proizvajalcev kmalu v eni sami športni disciplini?

Pet največjih proizvajalcev avtomobilov na svetu so Volkswagen, Toyota, General Motors, Hyundai (Kia) in Ford. V svetovnem prvenstvu v reliju sta danes s tovarniško ekipo prisotna dva od teh, prek zasebne ekipe M-Sport pa s svojo podporo tudi Ford. Če upoštevamo napoved Toyote, da se bodo izpolnile želje njihovega predsednika Akia Toyode in se bodo Japonci čez dve leti vrnili v WRC, ter da je Opel že v Nemčiji bohotil s svojim programom za mlade voznike relija (njihov opel adam R2 je bil letos zmagovalec evropskega mladinskega prvenstva), so reliju načeloma zapisanih vseh pet največjih avtomobilskih proizvajalcev na svetu. Spregledati ne gre niti nekoč nepremagljivega Citroena, ki pa je danes razdvojen med svetovnim prvenstvom WRC in WTCC na dirkališčih. "Ko se bo Toyota vrnila, bodo v WRC štirje največji proizvajalci. Tudi Opel se prek General Motorsa v reliju močno širi. WRC bo postala platforma globalnih proizvajalcev za predstavljanje lastnih sposobnosti in tehnologije v boju s svojimi največjimi globalnimi tekmeci. Prav zato moramo tudi mi zelo trdo delati in za leto 2017 pripraviti resnično konkurenčen dirkalnik. Konkurenca bo čez dve leti zagotovo še precej močnejša kot je danes. Konkurence smo vedno veseli, saj prav ta med nesporednimi tekmeci zagotovilo napredka," je za Planet Siol.net v Nemčiji povedal Jost Capito, veliki vodja Volkswagnove tovarniške ekipe WRC.

Jost Capito – Nemec, ki je najbolj zaslužen za popolno prevlado Volkswagna

Tako prevladujočega nastopa, kot so ga ob svojem prvem nastopu v elitni kategoriji relija pripravili pri Volkswagnu (program so v preteklosti že izvajali prek Audija, Seata in Škode), ni uspelo storiti še nobenemu proizvajalcu v zgodovini relija. Na 35 relijih so zmagali 30-krat in se skupaj 59-krat uvrstili na zmagovalne stopničke. Od skupno 669 hitrostnih preizkušenj so njihovi trije dirkači najboljši čas postavili kar na 458 hitrostnih preizkušnjah.

Visok proračun, pogodbe z odličnimi inženirji, strokovnjaki, izredno številčna ekipa na dirkah in seveda pogodba z dvema najboljšima voznikoma relija na svetu, so bili predpogoj tovrstnih uspehov. Za nameček pa ima Volkswagen v moštvu še vodjo na mestu svojega posla Josta Capita. 56-letni Nemec je v preteklosti delal že pri BMW, Porscheju, tudi pri Sauberju v formuli ena, skrbel je tudi za program športnih avtomobilov pri Fordu in takrat z njimi neuspešno lovil naslov svetovnega prvaka v reliju.

Capito se je kot mojster svojega dela popolnoma dokazal šele pri Volkswagnu. Ne le zaradi vseh uspehov in treh dvojnih naslovov svetovnega prvaka v reliju, temveč tudi zaradi odnosa ekipe do vseh navijačev in tekmecev. Capito kljub premoči še skoraj nikoli ni uporabil moštvenih ukazov, Sebastiena Ogierja in Jarija-Mattija Latvalo noče upočasniti in ukrasti navijačem nepogrešljivi del gladiatorskega šova. Le na tak način je to pravi spektakel, ki ljudi navdušuje in prodaja avtomobile. To pa je kajpak osnovno vodilo milijonskih vlaganj s strani avtomobilskih gigantov kot je Volkswagen.

Video - spektakel na ozkih in hitrih cestah v Trierju

Vsi si že manejo roke pred moderno reinkarnacijo mističnih dirkalnikov skupine B

FIA je že potrdila osnutek tehničnih pravil za novo generacijo dirkalnikov WRC, ki bodo v veljavo stopila leta 2017. Gre za evolucijo zdajšnjih avtomobilov, ki pa bodo dobili nekoliko močnejše motorje, karoserija vozil bo zaradi izdatnejših aerodinamičnih paketov širša, novost bo tudi vrnitev sredinskega elektronskega diferenciala za še učinkovitejši prenos moči ter navora. Dirkalniki bodo torej še hitrejši, bolj atraktivni in privlačni. Reinkarnacija nekdanjih dirkalnikov skupine B v 21. stoletju.

Pri Volkswagnu bodo prototip takega dirkalnika začeli testirati že jeseni, za volanom pa bo sedel nekdanji svetovni prvak Marcus Gronholm. Volkswagen bo torej že testiral avtomobil, medtem ko Toyota niti še nima sestavljene ekipe (kaj šele avtomobila), Hyundai še izdeluje dirkalnik na osnovi nove generacija i20, M-Sport upa na pomoč Forda in se Citroen še odloča, ali naj športne aktivnosti osredotoči na WRC ali WTCC.

"Izdelava tesnega prototipa bo za nas enostavna. Motor že imamo, zato bomo moč lahko povečali že z večjim restriktorjem zraka za turbinski polnilnik. Avtomobil bo na prvih testiranjih širši, toda to seveda še ne bo dejanski dirkalnik, ki nas bo zastopal v sezoni 2017. Z napovedjo tehničnih pravil pa sem zadovoljen, saj ne pomenijo drastične spremembe in razvojnih stroškov za nas proizvajalce," je povedal Capito.

Glavna izzivalca Volkswagna bosta Toyota in Hyundai

Toyota je v preteklosti svoje športne uspehe dosegala prav v reliju, ki jih pozneje v formuli ena in vztrajnostnih dirkah ni nikoli ponovila. Toyoda je gradnjo moštva zaupal ekipi nekdanjega svetovnega prvaka Tommija Makinena, ki se poigrava z mislijo, da bi ekipo zbral kar v domači Jyvaskyli na Finskem. Bo v tem primeru poskušal v ekipo zvabiti tudi slovenskega mehanika Marka Jerama, ki živi v bližini Turkuja na jugu Finske?

Toyota sicer prek nemške ekipe TMG že testirala motor prihodnjega dirkalnika WRC, a za razvoj pravega dirkalnika bo skrbela Makinenova ekipa TMR. Toyota posredno financira nastope dveh mladih voznikov Erica Camillija in Teema Suninena v svetovnem prvenstvu WRC 2 in bržkone bo eden izmed dvojice sedel tudi v Toyotinem dirkalniku WRC.

"Proti Volkswagnu bo vedno težko in tako bo tudi leta 2017. Želimo si zmagovati, a tudi izboljšati ugled naših avtomobilov in reli je za to najboljše orodje," nam je povedal Michele Nandan, vodja ekipe Hyundaia. Nandan bo prihodnjo sezono že imel na voljo dirkalnik na osnovi nove generacija modela i20, s testi prototipa dirkalnika po pravilih 2017 pa bodo za razliko od Volkswagna počakali. Nandan pravi, da bodo najprej počakali na povsem natančen sveženj tehničnih pravil s strani FIA.

Se bo evropski oddelek Forda vrnil k reliju?

Za Citroen naj bi bilo ključno, ali bo mesto v koledarju svetovnega prvenstva dobila Kitajska, zanje najpomembnejši avtomobilski trg. Tudi pri Volkswagnu poudarjajo pomen kitajske dirke, a ne za vsako ceno. Capito poudarja, da je pomembna kakovost kitajskega kandidata za koledar WRC in da tja ne bi smeli oditi za vsako ceno. Dozdajšnji kitajski reliji so bili namreč daleč od spektakla največjih svetovnih avtošportnih klasik. In Ford? V ponudbi serijskih vozil med vsemi vodilnimi proizvajalci danes še najbolj izpostavlja športnost svojih modelov, a britanski M-Sport že nekaj let v svetovnem prvenstvu brez njihove finančne podpore.

"Vrnitev Forda bi bila za nas nekaj fantastičnega. Toda Ford je v Evropi v zadnjih letih preživljal težko obdobje, finančna podpora pa je k nam prišla prav iz družbe Ford Europe in ne globalnega Forda. Zato moram danes bolj kot na konkurenčnost fieste WRC skrbijo računovodske analize našega stanja, saj WRC stane veliko denarja," je za Planet Siol.net v Trierju povedal direktor M-Sporta Malcolm Wilson.

Ne spreglejte