Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ciril Komotar

Ponedeljek,
24. 8. 2015,
5.47

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

BMW

Ponedeljek, 24. 8. 2015, 5.47

8 let

BMW X5 M - napad na človekova čutila v vozilu za 183 tisoč evrov (video)

Ciril Komotar

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Vpogled v svet brutalnega športnega terenca s 575 "konji". BMW X5 M svet številk obrne na glavo in prav je tako. Od vozila za 183 tisoč evrov nismo pričakovali niti pikice manj.

Bitka za oprijem - če se bom "usral", ne bo nič iz tega

Spolzka cesta. Takšna, na kateri drsi že v suhem. Danes dežuje. V avtomobilu sem sam in moja desnica v pričakovanju sloni na vrhu ročice samodejnega menjalnika. Od tu se bodo v jekleno drobovje izstrelili elektronski signali, ki bodo v ohišju dvosklopčnega menjalnika zobnike postavili v izhodiščni položaj – prvo prestavo. Medtem ko se stroj pripravi na počasno prenašanje navora na vsa štiri kolesa, se v tihi kabini, na isti ročici zasveti velika črka D. Istočasno karoserija kolosa komaj opazno zaniha. Vozniki zmogljivih BMW-jev ta občutek poznajo. Teren se počasi pripravlja.

Cilj je za zdaj le teoretičen: mirno pospeševanje, rahlo zaviranje, vstop v zavoj, med iskanjem oprijema čakanje na njegov vrh in primeren trenutek za odločno pohojen plin, sledi zdrs dva metra širokega vozila na 3,5 metra širokem cestišču. Prostora za napake ni, to ni dirkališče z izletnimi conami. V tistem trenutku, nič prej in nič pozneje, sicer se bo X5 spremenil v najdražjo kosilnico na svetu, mora avtomobil lateralno zdrsniti. Skozi misli ustreli suhoparna besedna zveza: nadzorovano prekrmarjenje.

Dejstvo, da sedim v 183 tisoč evrov vrednem, 2,35 tone težkem avtomobilu s štirikolesnim pogonom in velikostjo dotrajanih pnevmatik, ki bega um (spredaj: 295/35 R 20, zadaj: 325/35 R20), seveda popolnoma ignoriram. Če se bom "usral", ne bo nič iz tega. In snemalec seveda pričakuje, da bom elegantno zdrsnil, drsel in vozilo uspešno poravnal v prvem poskusu.

Iz hrskajoče radijske postaje na sovozniškem sedežu se zasliši ukaz. Speljem, pospešujem, zaviram – težišče X5 se hipno pomakne naprej. Čas za obremenitev zadnjih koles z dodatno porcijo navora.

Bodite pozorni na 45. sekundo videa

Aktivni M diferencial z omejenim zdrsom, katerega stopnjo zapore natančno krmili elektronska enota večlamelne sklopke, zaradi vklopljenega programa M dynamic mode (MDM) razume jasno namero voznika in navor vektorsko namenja ali odvzema vsakemu kolesu posebej. V takšnem primeru dovoli tudi zdrs zadka brez popolnega umika elektronske varnostne mreže - bodite pozorni na 45. sekundo videoposnetka o bitki za oprijem, ko elektronska pamet presodi, da je kot, pod katerim M drsi, že malenkost prevelik, zato uveljavi rahlo korekcijo z blagim in kratkotrajnim zaviranjem sprednjega desnega kolesa. Voznik popravka ne čuti in v skrajnem primeru voznikovega nepremišljenega ravnanja ne reši niti zadnji steber elektronske obrambe – fizike pač ni mogoče pretentati. Seveda X5 M dovoli tudi popoln izklop vseh stabilizacijskih sistemov.

Moč mehanske popolnosti in elektronskega obvladovanja ključnih pogonskih komponent ni vsemogočna, je pa zelo blizu. K izvrstnim voznim lastnostim pa pomaga tudi dejstvo, da vrhunska strukturna tehnologija torzijsko togost optimizira skoraj do skrajnosti. Dinamične sile, ki vplivajo na vozilo, se prek karoserije usmerijo enakomerno, brez večjih vplivov na podvozje, elektronsko nadzorovani blažilniki pa se vozni podlagi prilagajajo sproti. Ne pozabite, da drsenje z dvoinnekajtonskim kolosom s takšno lahkotnostjo nasprotuje zdravi pameti in bi moralo delovati le v teoriji. BMW-jevi inženirji so s takšnim obvladovanjem mase presegli samega sebe.

Pospeševanje - od nič do prehitro v štirih sekundah

BMW X5 M od popolnega mirovanja do sto kilometrov na uro pospeši v štirih sekundah. In BMW X5 M je športni terenec. Pravzaprav je dvignjeni športnik in niti malo terenec. V njem je prostora za pet odraslih, prtljažnik je 670-litrski in pod motornim pokrovom je motor z osmimi valji. Osem batov, ki imajo na voljo 4,4 litra gibalne prostornine, notranjo energijo toplotnega stroja zaradi rasti tlaka in temperature ob vžigu goriva toplotno energijo pretvarjajo v mehansko. Ta se v spremljavi enormnega vrtilnega momenta prenaša na vsa štiri kolesa.

Kovinskim pljučem pomagata dihati dva turbinska polnilnika z dvojnima vetrnicama. Zaradi večje kompaktnosti motornega sklopa in manjših izgub energije izpušnih plinov na poti do puhala in nazaj v izgorevalno komoro sta pod kotom 90 stopinj nameščena med obe vrsti valjev in hkrati velik vzrok za pretresljivo silne pospeške.

"Launch control je aktiven"

BMW je prisilno polnjeni osemvaljnik, ki je v najzmogljivejših bavarskih strojih karizmatičnega atmosferskega predhodnika z desetimi valji in eno najbolj nepozabljivih zvočnih kulis vseh časov, razvil v stremenju k večji učinkovitosti in manjši porabi. Preden se je premierno pojavil v modelu M5, je moral prestati tisoče ur pod skrajnimi obremenitvami v laboratorijih in na dirkališčih. Za ljubitelje črke M pač le najboljše.

Med 2.200 in 5.000 motornimi vrtljaji uspe pogonski gredi na vsa štiri kolesa prenesti vse do 750 njutonmetrov. In če so izpolnjeni vsi idealni pogoji – neobrabljene pnevmatike, suho vreme, primerna kakovost in temperatura vozne podlage, se lahko zgodi spektakularen šprint. In ker BMW-jevi inženirji ničesar ne prepuščajo naključju, X5 M ponuja tudi sistem launch control – program, ki omogoča optimalno speljevanje brez nepotrebnih izgub navora. Ko je vklopljen, se na instrumentni plošči pojavi napis: "launch control je aktiven".

Leva noga na zavori, desna na plinu. Avtomobil se napne kot gepard v skoraj nezadržnem pričakovanju nenadne eksplozije moči. In potem sunek, ki ga poznajo redki. Dvosklopčni menjalnik na poti do sto kilometrov na uro nima veliko dela. Prestavi le dvakrat in vsakokrat za to potrebuje le 90 milisekund. Sila, s katero se X5 M odlepi z mesta, je za voznike običajnih vozil skoraj nepredstavljiva – kar so pred nekaj leti ugotavljali tudi naši bralci – takrat smo jih z Mercedesovo zverjo, modelom E 63 AMG, zapeljali po letališču v Lescah.

Zaviranje - nasilno kot klofuta

X5 M s sto kilometrov na uro do popolnega mirovanja zavre v le 3,3 sekunde in za to porabi okoli 34 metrov - nekaj metrov manj kot povprečen avtomobil srednjega razreda z okoli 700 kilogramov manjšo maso. Da lahko potniki med zaviranjem občutijo pojemek 1,4 težnostne sile, ki se tik pred ustavitvijo čuti tudi, kot da bi se vsaka obrazna kapilara v hipu napolnila s krvjo, morata šestbatni zavorni čeljusti spredaj ugrizniti v 395-milimetrska, in zadnji (tam zavorni plošček ob vročo kovino pritiska le en bat) v le malenkost manjša, 385-milimetrska zavorna koluta. In da bavarski atlet težke kategorije doseže zgoraj opisane vrednosti, mora voznik z desno nogo na zavorni pedal izvršiti silo okoli 80 kilogramov. Izkušnja je silovita, celo nasilna.

Začetek norosti pri 155 tisoč evrih

Hja, če ste prebrali in pogledali do sem, zdaj že razumete, na koliko načinov zna biti X5 M avtomobil presežnikov. Ste vmes izračunali, da pospeši do sto kilometrov na uro in zavre nazaj do ničle v le dobrih sedmih sekundah? Če vam takšen podatek v možganih ne povzroči vsaj blage zmede, ste robot.

Edine kolikor toliko normalne številke, povezane z njim, so tiste o številu sedežev, koles in volana. Še dobro, da se s 155 tisoč evrov visokim cenovnim izhodiščem(testno vozilo je stalo malenkost čet 183 tisoč evrov), pripadajočimi fizičnimi in mentalnimi obremenitvami v tem skrajno norem svetu enormno zmogljivih športnih vozil obremenjuje le peščica. Drugače bi bili vsi nori.

Ne spreglejte