Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
13. 12. 2007,
12.46

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Četrtek, 13. 12. 2007, 12.46

8 let

Avto-salon Tokio 2009

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Evropska ekološka mrzlica se v Tokio še ni razširila v vsej svoji moči. Nekaj več "eko" različic kot prejšnja leta je sicer najti, a vseeno precej manj kot denimo na letošnjem salonu v Frankfurtu.

Odsotnost v Frankfurtu zaradi Tokia

Ob slabi udeležbi japonskih znamk v Frankfurtu, kjer ni bilo Honde, Mitsubishija, Nissana, Infinitija in Daihatsuja, smo ugotavljali, če se morebiti razlog skriva v prevelikih stroških, morda celo v dejstvu, da nimajo ničesar novega za pokazati. Slednji razlog lahko sedaj zavržemo, na domačem trgu so prisotni vsi proizvajalci, prav vsak od njih pa je pokazal več novosti. Serijskih ali v obliki študij.

Ekologija ja, ...

Ekološka tematika je vendarle prisotna tudi v Tokiu, veliko razstavljalcev je vsaj enega od svojih modelov pokazalo v električni ali hibridni različici. A je poudarek manjši kot na zadnjih evropskih salonih, razstavljalci s poševnimi očmi zajeten poudarek še vedno namenjajo brutalnim športnikom in "odbitim" študijam. "Eko" je serijski mitsubishi i-MIEV, na elektriko gnana honda EV-N, hibridni swift, električni iQ, suzuki SX4 na gorivne celice in tako naprej.

... a tudi športniki

Poleg umirjenih vozil je mogoče cediti slino še na kopici športnikov. Denimo na prvem Lexusovem superšportniku LF-A in toyoti FT-86, ki pravzaprav uporablja Subarujevo platformo in motor. Subaru predstavlja najmočnejšo imprezo še s karbonsko streho, predelovalec Mansory pa se je že lotil Porschejeve panamere. Ker so Japonci tehnološki "friki", ne gre brez nenavadnih študij. Lep primer je ekskluzivni veritas RSIII, nissan land glider (ideja ni novost), ne manjkajo niti "škatlasti" prostorni malčki, kot sta nissan roox in daihatsu minicar.

Drugačen ekološki razvoj

Kar se ekologije tiče, na avto-salonu v Tokiu ni mogoče opaziti le električnih ali hibridnih študij, ampak je precejšen poudarek namenjen razvijanju novih tehnologij, ki bodo električnim vozilom omogočila višjo stopnjo uporabnosti. Nissan razmišlja o uporabi obrabljenih električnih baterij za druge namene, s čimer bi zmanjšali strošek izdelave ter obremenitev okolja (življenska doba baterije bi bila tako daljša), govori se tudi o brezžičnem prenosu električne energije ter postavljanju primerne infrastrukture, skratka o tehnologijah, ki spremljajo vozila gnana na elektriko.

Ne spreglejte