Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
29. 11. 2016,
6.04

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,75

1

Natisni članek

SUV Autobest

Torek, 29. 11. 2016, 6.04

6 let, 7 mesecev

Vzporedni preskus petih finalistov izbora Autobest 2017

Autobest test: Kateri avto bo najboljši evropski nakup za 20 tisočakov? #foto

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,75

1

Autobest 2017 - veliki test finalistov | Foto Autobest

Foto: Autobest

Pri žiriji Autobest, ki je za zdaj v dokončni postavi 31 članov, ki predstavljajo prav toliko evropskih držav, smo sedli za volan vseh letošnjih petih finalistov – prvič na stezi v Vairanu blizu Milana. Zmagovalec – najboljši evropski avtomobil do cenovne meje 20 tisočakov brez dajatev - bo znan 15. decembra.

Športni terenci prvič krepko prevladovali med petimi finalisti

Znatno večja in tudi zahtevnejša steza v Vairanu od dosedanje v centru Navak blizu Beograda je bila prejšnji teden prizorišče vzporednega preskusa finalistov, ki smo jih seveda dodobra preskusili tudi na okoliških javnih cestah. Glavna značilnost letošnjega izbora je logična glede na dogajanja na trgu avtomobilov: kar štirje od petih so bili iz razreda kompaktnih športnih terencev oziroma križancev, le Citroënov (novi) C3 je predstavljal večno avtomobilsko klasiko.

Osemindvajset od skupaj 31 žirantov Autobest je dva dni temeljito preskušalo in se spoznavalo z letošnjimi finalisti. | Foto: Autobest Osemindvajset od skupaj 31 žirantov Autobest je dva dni temeljito preskušalo in se spoznavalo z letošnjimi finalisti. Foto: Autobest


Veliki slovenski primerjalni test desetih kompaktnih križancev: Kdo je prvi, kdo zadnji in kdo je presenetil?

Kaj smo mi že zapisali o finalistih: citroën C3, kia niro, peugeot 3008, seat ateca, toyota C-HR

Ne pozabite, da s svojim glasom še vedno odločate kdo bo v finalu izbora Slovenski avto leta 2017


Običajne ceste, preskusna steza in predstavitve finalistov v veliki meri vplivajo na končni rezultat

Kot običajno smo prvega dne finaliste preskušali po javnih cestah, drugi dan pa je bil namenjen preskusom tudi v ekstremnih razmerah na stezi in predstavitvam posameznih finalistov, ki so jih pripravili visoki predstavniki avtomobilskih znamk Citroën, Kia, Peugeot, Seat in Toyota. Naloga predstavnikov je bila tudi tokrat jasna: prepričati žirijo o tem, da je naslova vreden prav njihov avtomobil.

Predstavitev finalista ni klasična tiskovna konferenca – je odgovor na vprašanje "zakaj menimo, da si naš avtomobil zasluži lovoriko Autobest 2017". | Foto: Autobest Predstavitev finalista ni klasična tiskovna konferenca – je odgovor na vprašanje "zakaj menimo, da si naš avtomobil zasluži lovoriko Autobest 2017". Foto: Autobest

Pet finalistov, štirje športni terenci, pet različnih značajev

Preskus na cestah ni pokazal ključnih razlik med finalisti. Jasno je, da so med njimi razlike, a zvečine takšne, ki so stvar okusa in osebnih preferenc. Vsem pa je skupno to, da so prijetno in lahkotno vodljivi. Steza je pokazala večje razlike; C3, ki bi lahko imel tudi dodatek 'cactus', se je izkazal za najudobnejšega na cesti (mehka mehanika), ateca za najbolj športnega, 3008 za najbolj prestižnega, C-HR za najbolj oblikovno pogumnega in niro za nekaj drugačnega. Vrstni red nastane na osnovi matrike s 13 kategorijami.

Po tradiciji bomo zmagovalca oznanili 15. decembra. Priznanja bomo tokrat izročili v začetku februarja, in sicer na prireditvi, ki bo najverjetneje v Lizboni.

Z leve: kia niro, seat ateca, peugeot 3008, toyota C-HR in citroën C3. Zmagovalec bo znan 15. decembra. | Foto: Autobest Z leve: kia niro, seat ateca, peugeot 3008, toyota C-HR in citroën C3. Zmagovalec bo znan 15. decembra. Foto: Autobest

Autobest 2017 - veliki test finalistov | Foto: Autobest Foto: Autobest ASC (Vairano)

Stezo skupne dolžine 8,2 kilometra na 50 hektarih so odprli leta 1995, lastnik pa je ista družina, kot si lasti založniško hišo Editoriale Domus, ki, med drugim, izdaja tudi najbolj znano italijansko avtomobilistično revijo Quattroruote.

Steza je namenjena preskušanju testnih avtomobilov revije Quattroruote, domačim in gostujočim šolam varne vožnje, preskusom avtomobilskih proizvajalcev in dirkaškim ekipam (vključno s F1), pa tudi dirkam, saj je homologirana pri organizaciji FIA. Zgledno urejen objekt leži ob vasici Vairano, kakih 30 kilometrov južno od Milana. Kratica ASC pomeni Automotive Safety Center (center za varno vožnjo).

Če bi bili vi med žiranti in bi morali glasovati, za katerega od petih finalistov bi se odločili?

  • citroën C3
    8,59 %
    96 glasov
  • kia niro
    6,98 %
    78 glasov
  • peugeot 3008
    24,69 %
    276 glasov
  • seat ateca
    19,50 %
    218 glasov
  • toyota C-HR
    40,25 %
    450 glasov
Oddanih 1118 glasov
Ne spreglejte