Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Gregor Pavšič

Četrtek,
16. 1. 2014,
14.23

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Četrtek, 16. 1. 2014, 14.23

8 let

Aleš Pušnik in renault 8 gordini: Francozi bi skoraj kupili Mariborčana

Gregor Pavšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Aleš Pušnik je renaulta 12 gordini pred 41 leti v Monte Carlu vozil tako sijajno, da bi se skoraj prodal Renaultu. Tehnološka realnost je danes nasprotje nekdanjih avantur zasebnikov.

Razdalja Ljubljana−Atene−Ljubljana−Gap še pred štartom

Pred natanko 41 leti se je na štartno črto pod Col de Corobinom postavil Bernard Darniche in minuto pozneje s svojim renaultom alpine A110 odprl prvo razpisano svetovno prvenstvo v reliju. Več kot tri ure pozneje sta se na štartno črto postavila še dva Slovenca. V avtomobilu z jasnim športnim pedigrejem sta bila Mariborčan Aleš Pušnik in njegov ljubljanski sovoznik Rok Freyer. Bila sta skromna Slovenca, ki sta morala do takrat že prevoziti pot iz Slovenije v Atene in nato nazaj vse do Gapa v Franciji.

Pušnik: Dve rezervni gumi v avtomobil in na štart

Slovenca sta takrat sedela v skoraj serijskem renaultu 12 gordini. Pobrusili so mu glave ventilov, izboljšali hlajenje in iz njegovega 1,5-litrskega motorja jim je uspelo izvleči okrog 135 "konjev". To je bil primeren avtomobil za veliko avanturo, ki bi jo danes skozi Pušnikove oči še najlažje primerjali z odhodom na puščavski reli Dakar. Ni šlo toliko za hitrost kot vzdržljivost.

"Avtomobil je bil res skoraj serijski, a je bil že kot tak zelo robusten in vzdržljiv. Seveda, tovarniške ekipe Lancie in Renaulta so imele številno spremstvo in bogato logistično podporo, midva z Rokom pa mehanikov sploh nisva imela. V prtljažnik sem namestil le dve rezervni gumi in odpeljal na štart," se spominja danes 71-letni Pušnik.

Kot mladenič je opustil balet in se zapisal avtomobilskemu športu. Ni bil med tremi izbranci zagrebške Ine, ki je imela tri odlično pripravljene gordinije. Svojega je moral kupiti sam, a je bil skoraj serijski. Pozneje je iz Poljske že dobil bolje pripravljenega rabljenega.

Mariborski outsider prehitel Ragnottija in Röhrla

Pušnik je imel s štartno številko 232 vlogo popolnega outsiderja, a je v težkih razmerah in na zasneženi cesti zablestel in nase opozoril tudi vodstvo takratnega Renaulta. Ti so imeli mednarodno zelo močno ekipo in zasebnikom predstavljali prave dirkaške sanje.

Ko je Pušnik na eni hitrostni preizkušnji dosegel skupno osmi čas, prehitel poznejšo francosko ikono Jeana Ragnottija in bil uvrščen višje od poznejšega dvakratnega svetovnega prvaka Walterja Röhrla, je postal prava senzacija uvodnega dela relija.

Njegov nastop je ustavila organizatorjeva napaka, zaradi katere je izbruhnil pravi škandal. Ker je bilo avtomobilov preveč, so jih pod pretvezo zemeljskega plazu večino ustavili in poslali proti Monte Carlu. Zamudili so preveč in bili izključeni z relija. V cilju je bilo le 51 posadk.

Pušnik na robu profesionalizma. Če le ne bi bilo nesrečnega tovornjaka ...

Pušnik je vodstvo Renaulta navdušil do te mere, da so mu namenili svoj tovarniški 8 gordini za naslednji reli svetovnega prvenstva na Portugalskem.

Toda ko se je Pušnik z dirkalnikom vračal iz Pariza, mu je v Nemčiji pot zaprl voznik tovornjaka. Mariborčan se je zaril pod njegovo prikolico in po pravem čudežu ostal živ. Več mesecev je preživel v bolnišnici in izpustil preostanek sezone. Priložnosti za mednarodni uspeh ni bilo nikoli več.

"Nočem se spraševati, kaj bi bilo brez te nesreče. Z njo sem zamudil življenjsko priložnost. Toda morda je imel tisti tovornjak tudi kakšen svoj namen," pravi Pušnik, ki je v državnem prvenstvu nekdanje Jugoslavije trikrat postal državni prvak v skupni razvrstitvi.

Ne spreglejte