Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ciril Komotar

Petek,
22. 1. 2016,
18.32

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

Natisni članek

Prva vožnja Terenski Avtomoto Toyota

Petek, 22. 1. 2016, 18.32

7 let, 12 mesecev

Toyota RAV4 – hibridni SUV v Sloveniji od 29.850 evrov

Ciril Komotar

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

Bili smo za volanom prvega Toyotinega hibridnega SUV, ki bo v Sloveniji stal vsaj 29.850 evrov, in dosegli ugledno nizko porabo. 50 odstotkov naših kupcev bo pri hibridu doplačalo štirikolesni pogon.

Elektrika Toyotin SUV dosegla šele po 18 letih

Čeprav Toyota zvesto sledi strategiji, ki veleva implementacijo bencinsko-električnih pogonskih sklopov glede na priljubljenost oziroma prodajo njihovih modelov, smo tokratno novost v ponudbi prenovljenega RAV vendarle pričakovali kakšno leto prej.

In zdaj je tu – na ogled in preizkus se je hibridni RAV4 postavil v podobni zasnovi kot pri prestižnejšem bratrancu lexusu NX, torej v kombinaciji 2,5-litrskega bencinskega štirivaljnika in elektromotorja ter z možnostjo doplačila štirikolesnega pogona, v tem primeru pa Toyota zadnji osi nameni dodatni, manj zmogljiv elektromotor. Da je RAV4 po novem lahko tudi hibrid, pa ni edina novost. Ves avtomobil je prenovljen zunaj in znotraj (od kabine do podvozja), ponuja pa tudi okrepljeno aktivno-varnostno ponudbo.

Nova maska, drugačen zadek in osvežena kabina

Usklajevanje videza Toyotinih modelov se nadaljuje. RAV 4 je po prenovi videti sodobnejši in – če si drznemo popolnoma subjektivno oceniti videz – tudi privlačnejši. Zadnji luči sta dobili dvočrtni LED-podpis, za katerega je tudi v živo jasno, da poveča prepoznavnost avtomobila, sprednji del pa je zaradi preoblikovanega odbijača in videza žarometov ostrejši.

Podoben pristop so ubrali oblikovalci kabine. Tako kot na primer avensis je tudi RAV4 s prenovo v notranjosti pridobil nekaj več značajske moči, kar je tudi potreboval. Sedeži so oblikovani na novo, tudi oblazinjenje je boljše.

Tišji, prijetnejši in stabilnejši

Tudi recept, s pomočjo katerega je RAV postal prijetnejši na cesti, že poznamo, sestavljata pa ga dva sklopa. Za začetek je kabina bolje izolirana – v boju proti odvečnim decibelom, rezultatu predvsem vetrnega trušča in podlage, po kateri se vozilo pelje, so inženirji uporabili dodatne tri kilograme izolacijskega materiala.

Drugi del je zahteval energijo in znanje strokovnjakov za podvozje, ki so med drugim izboljšali delovanje stabilizatorjev sprednje osi in optimizirali delovanje blažilnikov ter vzmeti spredaj in zadaj.

Teorija zagovarja stališče, da je RAV4 po novem stabilnejši in udobnejši, česar na prvi vožnji nismo opazili, a obenem velja, da za volanom predhodnika nismo sedeli že lep čas. Vsekakor je res, da je novinec razmeroma tih, zelo udoben in da zna povsem složno shajati tudi s slabše urejenimi cestami.

Elektrika, dobrodošla!

Toyota je 18 let po predstavitvi prve generacije priusa elektriko speljala tudi na kolesa športnega terenca. Strogo gledano, seveda. Lexusi so iz te statistike namreč upravičeno izvzeti. Si pa hibridni RAV4 z enim od njih, prestižnejšim lexusom NX, v celoti deli pogonsko zasnovo. To pomeni, da je pod pokrovom motorja 2,5-litrski bencinski štirivaljnik s 112 kilovati in 206 njutonmetri največjega navora, ki deluje po Atkinsonovem principu (odpiranje ventilov je prilagodljivo glede na trenutne vrtljaje in obremenitve), drugi del v teoriji in praksi učinkovitega tandema pa je elektromotor s permanentnim magnetom in 105 kilovati hipno dostavljive moči.

V osnovi je hibridni RAV dvokolesno gnan (sprednji pogon), doplačilo štirikolesnega pogona, katerega delovanje krmili elektronika, pa pomeni dodatni, samostojni elektromotor s 50 kilovati na zadnji osi. V obeh primerih je skupna sistemska moč bencinsko-električnega sodelovanja enaka – 145 kilovatov oziroma slabih 200 "konjev", ki so se na prvi vožnji izkazali tudi za varčne.

V prvem sklopu uvodnih kilometrov je RAV4, obremenjen še z dvema sopotnikoma in prtljago treh, zahteval 7,3 litra bencina na sto kilometrov, ob izrazito varčni vožnji pa le še 5,6 litra na sto kilometrov. Na višjo porabo je vplivalo tudi večje število avtocestnih kilometrov in vzponov.

Zakaj kupci bratranca lexusa NX za štirikolesni pogon doplačajo le 1.300, kupci RAV4 pa 2.500 evrov?

Predstavnica za stike z javnostjo za Slovenijo Jasna Baller je povedala, da bo med slovenskimi kupci hibridov kar 50 odstotkov takšnih, ki si želijo dodatnega elektromotorja na zadnji osi, nekateri tudi zato, ker se vlečna moč takšnega hibridnega RAV poveča za več kot 100 odstotkov. Podatki namreč pravijo, da lahko dvokolesno gnani hibrid povleče 800-kilogramsko prikolico, štirikolesno gnani pa 1.650-kilogramsko. Razlika je razumljiva in očitna, prednost prav tako. Hvalimo.

In še to: Za štirikolesni pogon je pri hibridnem RAV4 treba doplačati izdatnih 2.500 evrov, pri lexusu pa v primeru modela NX le 1.300 evrov. Podajamo uradni odgovor uvoznika vozil Toyota v Sloveniji na vprašanje o velikem cenovnem razkoraku tega doplačila obeh znamk:

"Naša marketinška strategija je bila ponuditi čim ugodnejšo vstopno ceno hibridnega RAV4. Tako smo pri pogajanjih s TME (Toyota Motor Europe) dosegli ceno pod 30 tisoč evrov, zato se nam doplačilo za AWD-različico ni zdelo tako nujno kot vstopna cena hibridnega pogona."

Ne spreglejte