Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Gregor Pavšič

Petek,
21. 7. 2017,
3.53

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,73

3

Natisni članek

Ford Prva vožnja ford fiesta

Petek, 21. 7. 2017, 3.53

6 let, 6 mesecev

Prva vožnja: po cestah Španije z osmo generacijo forda fieste

Renault clio in VW polo pazita, na ceste še bolj prepričljiva ford fiesta #foto #video

Gregor Pavšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,73

3

Ford fiesta | Foto Ford

Foto: Ford

Ford fiesta je postala malenkostno večja, predvsem pa oblikovno zrelejša in polna tehnologij, s katerimi napada sam vrh razreda majhnih avtomobilov. Stavi na širok razpon različic, novim tekmecem odgovarja z napredno tehniko, dobro opremo in predvsem vozniškimi užitki. Na cesti je fiesta še vedno najbolj zabaven avto v razredu, ki pomeni petino slovenskega avtomobilskega trga.

Video - Z novo ford fiesto po cestah Španije

Koliko bo stala nova ford fiesta?

Ključne tehnične novosti avtomobila


Fiesta na cesti deluje zrelo in samozavestno, največja sprememba so vodoravne zadnje luči. | Foto: Ford Fiesta na cesti deluje zrelo in samozavestno, največja sprememba so vodoravne zadnje luči. Foto: Ford Razred tako imenovanih majhnih avtomobilov je letos v razcvetu in v drugi polovici leta ga bo z osmo generacijo fieste popestril še Ford. Njihov adut za avtomobilski razred, ki je po obsegu prodaje vodilni v Evropi, spada med najuspešnejše akterje evropskega avtomobilskega trga. Fiesta zdaj vendarle nastopa z nekoliko drugačno strategijo, s katero bo poskušala večji kos prodajne pogače odrezati tudi v Sloveniji.

Prvi vtisi: fiesta z vidika dinamičnosti in vozniškega zadovoljstva v vrhu razreda

Pri Fordu so se pri zunanjosti odločili za korenito spremembo zadnjih luči (zdaj so vodoravne, ne več navpične), drugačni so tudi sprednji žarometi, maska motorja pa razkriva, v kateri različici fieste sedimo. Notranjost je postala bolj moderna. Prečistili so sredinsko konzolo, kjer je zdaj fizičnih gumbov manj. Zelo kakovosten in za uporabo prijeten je osempalčni zaslon na vrhu sredinske konzole. Njegov položaj spominja na tistega iz toyote yaris. Upravljanje vmesnika je zaradi velikih digitalnih gumbov preprosto tudi med vožnjo, meniji so tudi dobro pregledni. Nekoliko slabše kakovosti je na tem zaslonu le slika vzvratne kamere, kjer zmorejo nekateri tekmeci tudi sliko višje ločljivosti.

Video – Prvi vtis in sprehod po notranjosti nove ford fieste

Eden izmed najbolj izstopajočih elementov v notranjosti je doplačljiv osempalčni zaslon na dotik.  | Foto: Ford Eden izmed najbolj izstopajočih elementov v notranjosti je doplačljiv osempalčni zaslon na dotik. Foto: Ford Že položaj za volanom poudarja, da pri Fordu s fiesto še vedno vse črpajo iz njene cestne dinamičnosti. Prav zagotovo fiesta ostaja v samem vrhu razreda z vidika voznih užitkov, samozavesti na cesti in preprostega zadovoljstva, ki ga ponuja med ovinki. Pa seveda ne govorimo o kaki športni fiesti ST. Še vedno je prijetno nizek položaj sedenja, volanski obroč je primerno debel, nanj pa so pri Fordu namestili nadpovprečno število gumbov. Našteli smo jih skoraj 20 in tako volan celo malo spominja na dirkaške volane iz Fordove specialke za svetovno prvenstvo v reliju.

Med ovinki, sodeč po prvih vtisih, fiesta postaja še bolj suverena. Dobila je nekoliko širša koloteka in daljšo medosno razdaljo, kar že teoretično prinaša tudi več voznih užitkov. Bencinski trivaljni motor je glasnejši kot pri nekaterih tekmecih, ki znajo biti varčnejši. Prijetno nas je presenetil novi 1,5-litrski dizelski motor, ki je nadpovprečno tih in predvsem z navorom med ovinki zagotavlja veliko vozniške dinamike. Kdor bi s tako fiesto letno opravil dovolj veliko število kilometrov in tako tudi racionalno upravičil izbiro dizelskega motorja pred bencinskim motorjem, bi z njo lahko prijetno preživljal tudi daljše relacijske vožnje. Navsezadnje je fiesta že tako velik avtomobil, ki se z zornega kota voznika in sovoznika zlahka spogleduje tudi z razred večjim focusom.

Kakšne bodo cene nove ford fieste?

Predprodaja nove ford fieste se v Sloveniji začne v prihodnjih dneh, avtomobili pa bodo k trgovcem prispeli konec avgusta ali v začetku septembra. Če ne upoštevamo popusta 1.800 evrov s strani uvoznika, bo osnovna fiesta v različici trend stala od 12.540 evrov naprej. Fieste v različici style se bodo začele pri 14.170 evrih, različice titanium pa pri 16 tisočakih. Te cene veljajo za trivratno izvedbo in osnovni bencinski motor (1,1-litrski motor, 85 »konjev«). Cene fiest v najvišji različici vignale še niso znane. Mnogo varnostno-asistenčnih sistemov je na seznamu dodatne opreme, kar velja tudi za osempalčni digitalni zaslon na dotik. V opremi style in titanium je zaslon serijsko velik 6,5 palca.

Nova fiesta je v primerjavi s prehodnico daljša za dobrih sedem centimetrov in s starim avtomobilom dejansko nima več veliko skupnega. Fiesta je prav gotovo naredila korak naprej. | Foto: Ford Nova fiesta je v primerjavi s prehodnico daljša za dobrih sedem centimetrov in s starim avtomobilom dejansko nima več veliko skupnega. Fiesta je prav gotovo naredila korak naprej. Foto: Ford

Bolje opremljene fieste lahko imajo tudi dvojno panoramsko steklo. | Foto: Ford Bolje opremljene fieste lahko imajo tudi dvojno panoramsko steklo. Foto: Ford

Veliko majhnih gumbov na volanskem obroču. | Foto: Gregor Pavšič Veliko majhnih gumbov na volanskem obroču. Foto: Gregor Pavšič Oblikovno je manj navihana, z dodatnimi centimetri pa je na cesti še prepričljivejša

Nova ford fiesta je v primerjavi s prehodnico 7,1 centimetra daljša in 1,2 centimetra širša. Najbolj prepoznavna sprememba so vodoravno postavljene zadnje luči. Tako na zunaj kot v notranjosti občutneje stavi na minimalistično usmeritev in bolj poudarja prilagajanje osebnostnim željam vsakega voznika.

Zaradi prihoda novega osnovnega modela ka+ so pri Fordu fiesto lahko dimenzijsko in tehnološko postavili stopničko višje. Za še boljše vozne lastnosti so fiesti sprednji kolotek razširili za tri, zadnjega pa za en centimeter. Za malenkost je daljša tudi medosna razdalja, vozilo pa bo na voljo s kolesi velikosti do 18 palcev. Med ovinki vozniku nekoliko izdatneje pomaga sistem za aktivno razporejanje navora, ki po potrebi rahlo zavira kolo na notranji strani ovinka. Vse fieste z močjo nad 100 "konjev" imajo na zadnjih kolesih nameščene zavorne diske. Zato želi poleg večkrat dokazanih in preverjenih voznih lastnosti prepričati predvsem z visoko ravnjo kakovosti, opreme in za ta razred še ne samoumevnih varnostno-asistenčnih sistemov.

Ključne tehnološke novosti nove generacije forda fieste

Fiestin samodejni nadzor prometa zdaj skenira promet do 130 metrov pred vozilom. To je zasluga skupno dveh kamer, treh radarjev in 12 senzorjev. 

Nadgradili so sistem za prepoznavanje pešcev, ki lahko trčenja prepreči tudi ponoči. Za manjše poškodbe pešcev se trudijo s prilagojenimi žarometi in brisalci vetrobranskega stekla (pomik nazaj v primeru trka), s čimer se pri Fordu zagotovo spogledujejo s petimi varnostnimi zvezdicami Euro NCAP.

Fiesta zna še naprej samodejno preklapljati med kratkimi in dolgimi žarometi, le da zdaj to učinkoviteje opravi tudi na avtocestah in hitrih cestah. Inženirji so namreč delovanje sistema prilagodili pregradi med obema krakoma avtoceste, tako da žarometi na primer na zasvetlijo več nasproti prihajajočih voznikov tovornjakov.

Nadgradnjo je doživel tudi sistem za prepoznavanje prometnih znakov. Ta zdaj razume tudi oznake pri vertikalnih prometnih oznakah nad cestiščem, kjer se hitrosti med posameznimi prometnimi pasovi lahko tudi razlikujejo.

Ford je bil ena od prvih avtomobilskih znamk, ki je aktivno razvijal sisteme za samodejno parkiranje. Tega ima tudi nova fiesta, ki zna na primer parkirati pravokotno. Ker mora voznik med manevriranjem kljub samodejnemu vrtenju volana vendarle pritisniti tudi zavoro, ko se približa vozilu pred ali za seboj, so sistemu dodali varovalko. Če voznika samodejno vrtenje volana preveč prevzame in na to svojo dolžnost pozabi, bo zdaj avto zavrl namesto njega in preprečil manjši trk.

Ford je s fiesto začel sodelovanje z uveljavljeno znamko Bang & Oluffsen, ki pa z njimi sodeluje prek svoje podznamke prenosnih naprav BO. Avdiosistem ima 10 zvočnikov in ponuja za ta razred avtomobilov zelo visoko raven uživanja v glasbi.

Novost pri fiesti tudi je panoramska streha, ki jo je mogoče odpreti, prav tako tudi nov avdiosistem B&O play. Za infozabavnost skrbi sistem Sync tretje generacije, ki je preprosto povezljiv s mobilnimi telefoni in razume tudi kratke in preproste glasovne ukaze. V angleščini, kakopak. Serijsko je fiesta opremljena tudi s povezljivostjo bluetooth in dvema priključkoma USB. Osrednji digitalni zaslon na vrhu sredinske konzole je lahko velik do osem palcev.

Največ zanimanja bo predvidoma za litrski trivaljni motor, ki ima moč od 100 do 140 "konjev". Vsi motorji so zdaj prisilno polnjeni. Dozdajšnji atmosferski bencinski motor je namreč zamenjal 1,1-litrski bencinski trivaljnik (70 ali 85 "konjev"). Fiesta ima kljub vsemu prvič tudi zmogljivejši dizelski motor, in sicer 1,5-litrski dizelski agregat TDCi z močjo 90 kilovatov (120 "konjev").

Kot prvi avtomobil v razredu ima fiesta tudi tako imenovani sistem cross traffic alert. Ta pri vzvratni vožnji s parkirišča opozori voznika na prihajajoče vozilo z leve ali desne strani. Fiesta ima skupno 15 vozniških asistenčnih sistemov, med njimi je tudi radarski tempomat.

To je ford fiesta v različici ST line, najzmogljivejša fiesta ST kot prava športnica sledi prihodnje leto. | Foto: Gregor Pavšič To je ford fiesta v različici ST line, najzmogljivejša fiesta ST kot prava športnica sledi prihodnje leto. Foto: Gregor Pavšič

Iskanje kompromisa privlačnosti, cene in opreme: konkurenca vozil za približno 15 tisoč evrov je resnično ostra

Ford je v 40 letih prodal že 18 milijonov fiest, model se je letos spomladi zavihtel celo na sam vrh najbolje prodajanih avtomobilskih modelov v Evropi. Nova fiesta se vsebinsko postavlja višje. Pri Fordu si take prevlade na trgu želijo tudi v Sloveniji, kjer vsak peti prodani avtomobil prihaja iz razreda majhnih avtomobilov. Kot smo ugotovili že v našem pregledu najbolje prodajanih vozil tega razreda do 15 tisoč evrov, je konkurenca med vozili velika. Avtomobili so v tem cenovnem obsegu izenačeni, a vendarle med njimi hitro najdemo pomembne ločnice z vidika razpoložljivih motorjev in opreme. V razredu avtomobilov, ki ostaja občutljiv na ceno in istočasno vse hitreje sprejema nove tehnologije in sisteme za razred večjih vozil, je iskanje kompromisa med privlačno zunanjostjo, modernimi motorji, opremo in ceno morda pomembneje kot kadarkoli do zdaj.

"Segment majhnih vozil je pomemben, saj v Sloveniji zavzema 19-odstotni delež vse prodaje vozil. Fiesta je trenutno vsak 20. avto tega segmenta. V zadnjih letih delež prodaje majhnih vozil vztrajno raste, od leta 2014 je zrasel za 16 odstotkov in to dokazuje splošno rast trga. Fiesta je v Evropi najbolje prodajan model in s pozitivnimi zgodbami naših lastnikov bomo sledili evropskemu trendu prodaje," pravi Boštjan Hribovšek, direktor prodaje in trženja pri družbi Summit Motors Ljubljana, ki v Sloveniji skrbi za znamko Ford.

Usnjeno oblazinjenje sedežev v fiesti vignale. | Foto: Gregor Pavšič Usnjeno oblazinjenje sedežev v fiesti vignale. Foto: Gregor Pavšič

Nove izvedbe fieste (prvič tudi z geni crossoverja) za večji cenovni in tehnološki razpon vozila

Nizka cena tako ne bo več med ključnimi dejavniki prodaje, obenem pa pri Fordu pripravljajo več različic fieste za raznovrstne želje kupcev. Na voljo so tako osnovna fiesta trend, dinamična ST line kot tudi bolje opremljeni različici titanium in celo "premiumska" vignale. Prihodnje leto sledita še brezkompromisna športnica fiesta ST in prvič tudi fiesta active, ki bo imele adute modernih crossoverjev.

"Z novo fiesto lahko izkoristimo neizkoriščeni prodajni potencial in jo postavimo na višji prodajni položaj tudi pri nas. Verjamemo, da bo med slovenskimi kupci odlično sprejeta, saj so prvi pomembnejši mednarodni testi pokazali, da izpolnjuje visoka pričakovanja kupcev. Z vpeljavo številnih prodajnih aktivnosti jo bomo še bolj približali novim kupcem," napoveduje Hribovšek. Predprodaja fieste se bo v Sloveniji začela prihodnji teden, konec avgusta pa bodo vozila že prispela v prodajne salone.  

V razred majhnih avtomobilov, ki ga v Sloveniji tradicionalno obvladuje Renault z modelom clio, so letos že prispeli novi citroën C3, nissan micra, suzuki swift, kia rio in tudi eden od glavnih fiestih tekmecev volkswagen polo. Sodeč po uradni statistiki so letos do konca junija slovenski trgovci prodali 11.156 majhnih avtomobilov (segment B), kar pomeni skoraj 25-odstotni tržni delež. To je sicer uradna statistika, ki vključuje tudi tako imenovane enodnevne registracije oziroma izvoz v tujino. Najuspešnejši so bili renault clio, volkswagen polo, dacia sandero, škoda fabia, opel corsa in citroën C3.

Ford fiesta | Foto: Ford Foto: Ford

Ford fiesta | Foto: Gregor Pavšič Foto: Gregor Pavšič

Ford fiesta | Foto: Gregor Pavšič Foto: Gregor Pavšič

Ne spreglejte