Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Gregor Pavšič

Sobota,
2. 12. 2017,
4.00

Osveženo pred

6 let, 4 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,35

3

Natisni članek

Ford lahka gospodarska vozila

Sobota, 2. 12. 2017, 4.00

6 let, 4 mesece

Prva vožnja: Ford transit custom kot najbolje prodajan podjetniški asistent

Gregor Pavšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,35

3

Ford transit custom | Foto Ford

Foto: Ford

To je najbolje prodajan enotonski dostavnik v Evropi in Sloveniji, ki je s prenovo dobil učinkovitejše motorje in predvsem zelo uporabne varnostno-asistenčne sisteme. Ford transit custom (in potniška izvedba tourneo custom) v Slovenijo prihaja  v drugem četrtletju 2018.

Samo letos so v Sloveniji prodali skoraj 1.400 transitov (skupaj s potniško izvedbo kombija tourneo custom), kar zagotavlja 25-odstotni delež na trgu enotonskih dostavnikov.  | Foto: Ford Samo letos so v Sloveniji prodali skoraj 1.400 transitov (skupaj s potniško izvedbo kombija tourneo custom), kar zagotavlja 25-odstotni delež na trgu enotonskih dostavnikov. Foto: Ford Ford je prenovil svoj kombi, ki je v Evropi najbolje prodajan enotonski kombi. Bistvo prenove je predvsem v učinkovitejših motorjih in dodatnih varnostno-asistenčnih sistemih. Ti bodo skupaj z že prej prepričljivo vozno dinamiko med glavnimi aduti Fordovega kombija tudi v Sloveniji.

Vsak četrti prodani enotonski kombi v Sloveniji

Prodaja lahkih gospodarskih vozil je namreč v vzponu. Kot so nam povedali slovenski trgovci Forda, podjetniki spet več vlagajo v svoja osnovna sredstva. Samo letos so v Sloveniji prodali skoraj 1.400 transitov (skupaj s potniško izvedbo kombija tourneo custom), kar zagotavlja 25-odstotni delež na trgu enotonskih dostavnikov. Neposredni tekmec je, na primer, volkswagen transporter.

Prodaja prenovljenega kombija se bo začela v drugem četrtletju prihodnjega leta. Zaradi višje stopnje opremljenosti bo cena nekoliko višja, natančno pa za zdaj še ni določena.

Položaj za volanom je odličen in prilagodljiv, tudi vozno je Fordov kombi zelo prepričljiv. Osrednji digitalni zaslon nudi infozabavni sistem Sync 3. | Foto: Gregor Pavšič Položaj za volanom je odličen in prilagodljiv, tudi vozno je Fordov kombi zelo prepričljiv. Osrednji digitalni zaslon nudi infozabavni sistem Sync 3. Foto: Gregor Pavšič

Zadaj ima Fordov kombi nameščeno zračno vzmetenje, kar prilagaja blaženje glede na obremenitev tovornega dela. | Foto: Ford Zadaj ima Fordov kombi nameščeno zračno vzmetenje, kar prilagaja blaženje glede na obremenitev tovornega dela. Foto: Ford

Ročno pretikanje prestav pri samodejnem menjalniku se izvaja prek dveh tipk na prestavni ročici menjalnika. | Foto: Gregor Pavšič Ročno pretikanje prestav pri samodejnem menjalniku se izvaja prek dveh tipk na prestavni ročici menjalnika. Foto: Gregor Pavšič

Notranjost primerljiva z novimi (avtomobilskimi) fordi

S Fordovim kombijem smo se po prenovi prvič srečali na cestah v okolici Frankfurta. Navzven večjih sprememb ni, prav tako te niso bistvene. Še naprej ostaja prepričljiv položaj za volanom, ki je tudi po zaslugi opreme in sistemov precej avtomobilski. Marsikateri element notranjosti je podoben (enak) kot v novih fordih, na primer v fiesti. Zmotila nas je le podrobnost neenotne lege stopalk za plin in zavoro pri različici s samodejnim menjalnikom, saj je stopalka za plin postavljena bolj globoko. Ob vsakem zaviranju moramo torej nogo najprej premakniti nazaj in šele nato levo.

Zdaj le še dvolitrski dizelski motor, na voljo tri različne moči

Kombi zdaj poganja le še dvolitrski dizelski motor (prej 2,2-litrski), ki je na voljo v treh različicah moči (77, 96 in 125 kilovatov), ta pa se na kolesa (za zdaj le na sprednji par) prenaša prek šeststopenjskega ročnega ali samodejnega menjalnika.

V celotnem povprečju približno vsak deseti kupec transita izbere samodejni menjalnik, ki deluje zelo prepričljivo.

Pri Fordu obljubljajo boljši navor motorja pri nižjih vrtljajih in nižjo porabo goriva. Po slabih 200 odpeljanih kilometrih (podeželje in avtocesta) je naša poraba (tovorni prostor ni bil prazen) znašala dobri devet litrov na sto prevoženih kilometrov.

Stopalka zavore je bližje nogam voznika kot stopalka plina. | Foto: Gregor Pavšič Stopalka zavore je bližje nogam voznika kot stopalka plina. Foto: Gregor Pavšič

Priročna novost je tudi predal pod menjalnikom, v katerem se skriva držalo za steklenico oziroma lonček s pijačo. | Foto: Gregor Pavšič Priročna novost je tudi predal pod menjalnikom, v katerem se skriva držalo za steklenico oziroma lonček s pijačo. Foto: Gregor Pavšič

"Pogled" nazaj olajšajo vzvratna kamera, parkirni senzorji in asistenčni sistemi kot je cross alert. | Foto: Ford "Pogled" nazaj olajšajo vzvratna kamera, parkirni senzorji in asistenčni sistemi kot je cross alert. Foto: Ford

Ukrep za tiste, ki imajo zaposlene preveč agresivne voznike

Dodatna možnost bo različica econetic, kjer bodo s posebno kalibracijo motorja zagotovili še večjo učinkovitost, manjši ogljični izpust in uradno dodatnih šest odstotkov manjše porabe goriva. Tak kombi bo imel hitrost omejeno na sto kilometrov na uro. Primerno torej za lastnike prevozniških in dostavnih podjetij, ki imajo zaposlene preveč agresivne voznike. Različica econetic bo na voljo v izvedbi s kratko medosno razdaljo.

Transit kot priključni hibrid: Litrski trivaljnik bo imel vlogo generatorja elektrike

Čez dve leti bo transit na voljo tudi kot priključni hibrid. Natančne specifikacije tega avtomobila za zdaj pri Fordu še nimajo. Namenjen bo predvsem dostopu v središča mest, kjer je že zdaj omejena vožnja z dizelskimi motorji. Bencinska osnova bo v tej izvedbi zagotovo litrski trivaljni motor ecoboost, ki bo deloval kot generator električne energije oziroma podaljševalnik dosega. Zgolj na elektriko bo ta transit zmogel do 50 kilometrov vožnje.

Ključni so novi varnostno-asistenčni sistemi

Pomembne novosti ima prenovljeni transit custom na področju varnostno-asistenčnih sistemov. Novost sta dva radarja na obeh zadnjih bokih vozila, ki zagotavljata nadzor vozil v mrtvem kotu in predvsem opozorilo pred prečnim prometom (crosstraffic alert) ob vzvratni vožnji na prometno ulico. To je prav gotovo eden najbolj uporabnih sistemov pri tovornih kombijih, kjer je kljub vzvratni kameri preglednost nazaj lahko precej slabša. Ta sistem opozori tudi na približevanje motoristov in kolesarjev.

Novost je tudi nadgradnja radarskega tempomata s sistemom samodejnega prilagajanja omejitvam hitrosti. Ta deluje na podlagi navigacije oziroma prepoznave prometnih znakov. Kombi bo od zdaj (tudi ponoči) prepoznaval pešce.

Ne spreglejte