Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Gregor Pavšič

Četrtek,
21. 9. 2017,
4.06

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,58

4

Natisni članek

mercedes AMG GT Mercedes

Četrtek, 21. 9. 2017, 4.06

6 let, 6 mesecev

Za volanom zvezde avtomobilskega salona v Ljubljani

Mercedes AMG GT – Kaj vse nudi avtomobil za skoraj 300 tisoč evrov? #video

Gregor Pavšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,58

4

To je avto, ki spada med dražje avtomobile na slovenskih cestah in je bil zvezda letošnjega avtomobilskega salona v Ljubljani. Mercedes AMG GT kot produkt za cestne užitke in prikaz najboljšega, kar v razredu pod milijon evrov nudita Mercedes in AMG. Vozili smo ga na novejšem dirkališču v Nemčiji, ki velja za miniaturno izvedbo slovitega Nordschleifa.

Video - Užitki motorja V8, podeželske ceste in izjemne dirkaške steze

Mercedes AMG GT - ne le, da so pri tem modelu uradno izpustili besedo Benz, ta avto je tudi drugi neposredni produkt športnega oddelka AMG. Avto poganja štirilitrski motor biturbo V8. | Foto: Gregor Pavšič Mercedes AMG GT - ne le, da so pri tem modelu uradno izpustili besedo Benz, ta avto je tudi drugi neposredni produkt športnega oddelka AMG. Avto poganja štirilitrski motor biturbo V8. Foto: Gregor Pavšič Družbo AMG že poznamo kot Mercedes-Benzove specialiste za najbolj športne različice njihovih avtomobilov. Letno zagotovijo skoraj 100 tisoč takih avtomobilov in imajo skupno okrog 1.400 zaposlenih ljudi. V svoji osrednji tovarni v Affalterbachu motorje izdelujejo ročno in strogo sledijo načelu "One man – One engine". Vsak motor torej nosi podpis strojnika, ki ga je ročno sestavil. AMG je bil sicer sprva zasebno podjetje, ki pa je nato postopno prešel pod lastništvo koncerna Daimler.

Mercedesova inženirja, ki o delu govorita z neverjetno strastjo

Zanimivo pa je bilo spoznati tudi drugo plat ikone AMG, torej dejanske ljudi, ki v tem oddelku delajo. Na primer dva izmed ključnih razvojnikov, Dirka Heldmanna s področja vozniške dinamike in Jochena Senfta, ki skrbi za razvoj motorjev in menjalnikov. Senft je takoj povedal, da je pravi "petrolhead", torej neskončni zaljubljenec v avtomobile. Bolj kot se je v večernem pogovoru sprostil, bolj je iz njegove razlage puhtela strast do dela in razvoja vrhunskih avtomobilov. Vse to daje avtomobilom kajpak še dodatno težo, pravo dušo.

Oba sta prava otroka slavnega dirkališča Norsdschleife. Heldmann ga je prvič spoznal že kot otrok na sovozniškem sedežu ob svojem očetu. Do danes je na tej stezi odpeljal na tisoče krogov in tam na primer za Mercedes-Benz tekmuje tudi na slavni 24-urni vztrajnostni dirki. "Marsikdo med nami je dirkač, sanjamo o popolnem avtu in ga želimo razviti. Seveda to pogosto ni lahko, saj delamo avte za trg in tam je treba spoštovati določene omejitve," nam je povedal.

Tak je pogled z vozniškega sedeža. Dolg pokrov motorja je vozniku ves čas na očeh. | Foto: Gregor Pavšič Tak je pogled z vozniškega sedeža. Dolg pokrov motorja je vozniku ves čas na očeh. Foto: Gregor Pavšič

V petek zvečer pica in zaboj piva, pa nazaj na delo

Ko smo Senfta vprašali, koliko ur na dan ob takem zanosu delajo, je le smeje zamahnil z roko. Več kot 10 ur dnevno po nemški zakonodaji ne smejo. Toda ko so razvijali mercedes SLS AMG – ta je bil prvi neposredni produkt AMG – se je delo ob koncih tedna pošteno zavleklo. "Takrat sem v petek popoldan naročil pico in zaboj piva, potem pa smo še dolgo v noč in prek konca tedna čepeli v garaži in iskali rešitve. Ta avto je bil zato kot moj otrok. Ko ga danes vidim na cesti, mi gredo kocine pokonci."

Fotografije - Spoznajte pobližje mercedes AMG GT

Fotogalerija
1 / 24

Avto, ki je bil zvezda avtomobilskega salona v Ljubljani in stane skoraj 300 tisoč evrov

Toda na dirkališče blizu nemškega Paderborna smo vendarle šli spoznati resnično poseben športni avtomobil. Gre za enega najdražjih avtomobilov, ki je v zadnjih letih prispel na slovenske ceste. Vsaj uradno sta v Sloveniji registrirana dva mercedesa AMG GT, morda ga je zaradi "luksuznega" davka kdo registriral tudi v tujini. Ta avtomobil je bil v svoji najbolj športni, dejansko že na pol dirkaški različici R, tudi ena glavnih zvezd spomladanskega avtomobilskega salona v Ljubljani.

Mercedes AMG GT je dejansko izjemen avto. Pogled s strani razkriva zelo dobro ukrojena razmerja med dolgim sprednjim delom in dinamičnim zadkom. Poda se mu tako rumena barva kot tudi srebrna. Tak še posebej dobro spomni na znamenite Mercedesove srebrne puščice iz pionirskih časov formule ena. Taki avtomobili v Sloveniji stanejo od 160 tisoč evrov naprej. To velja za vstopni model GT, nato pa cena narašča do najzmogljivejše različice R z izhodiščno ceno 245 tisoč evrov.

Športna različica R, ki je bila tudi osnova za dirkalnika mercedes AMG GT3 in GT4, ima 430 kilovatov moči (585 "konjev") in 700 njutonmetrov navora. Na sebi ima še več lahkih in eksotičnih materialov, še za korak bolj dinamično sprogramirano delovanje motorja ... | Foto: Mercedes-Benz Športna različica R, ki je bila tudi osnova za dirkalnika mercedes AMG GT3 in GT4, ima 430 kilovatov moči (585 "konjev") in 700 njutonmetrov navora. Na sebi ima še več lahkih in eksotičnih materialov, še za korak bolj dinamično sprogramirano delovanje motorja ... Foto: Mercedes-Benz

Položaj za volanom je seveda vrhunski. Pri Mercedes-Benzu bi morda lahko tudi digitalni zaslon naredili malo manj klasični. In še to - so štirje okrogli zračniki naključje ali vržena rokavica Audiju? | Foto: Gregor Pavšič Položaj za volanom je seveda vrhunski. Pri Mercedes-Benzu bi morda lahko tudi digitalni zaslon naredili malo manj klasični. In še to - so štirje okrogli zračniki naključje ali vržena rokavica Audiju? Foto: Gregor Pavšič

Na sredini je resnično velikanski greben s stikali in prestavno ročico, ki pa je postavljena precej nazaj in jo je z roko težje doseči. | Foto: Mercedes-Benz Na sredini je resnično velikanski greben s stikali in prestavno ročico, ki pa je postavljena precej nazaj in jo je z roko težje doseči. Foto: Mercedes-Benz

Najmočnejšo različico mercedesa AMG GT s črko R smo spoznavali na dirkaški stezi Bilster Berg. Na področju, kjer so nekoč potekale vaje in so uničevali vojaško strelivo, so stezo odprli leta 2013. Pri njenem načrtovanju sta sodelovala tudi znameniti arhitekt Herman Tilke in dirkaška legenda Walter Röhrl. In kakšna steza je to! Prav gotovo jo lahko označimo za miniaturno izvedbo slovitega Nordschleifa. Steza je dolga 4,2 kilometra, skupno ima 19 ovinkov in izjemno razgiban profil. Steza se dviga vse do 21 odstotkov in spušča do 26 odstotkov naklona. Seštevek vseh vzponov in spustov nanese prek 200 metrov.

Kompresije so izjemne, na stezi kar mrgoli nepreglednih prevojev in ovinkov, kjer se izhoda na ravnico ne vidi. Pravi test za voznika, prav tako za športni avtomobil. Že zaključek ciljne ravnine, ki so skozi hitri dolgi levi ovinek konča z ostrim, 180-stopinjski desnim ovinkom, prebudi adrenalin v vozniku in od avtomobila zahteva odlično vodljivost. Fizikalne sile se iz ovinka v ovinek igrajo z avtom in voznikom.

Z avtomobilom, ki ima skoraj 600 "konjev", ki pospeši do 100 kilometrov na uro v dobrih treh sekundah in ki bi lahko potegnil krepko prek 300 kilometrov na uro, čuti voznik na tako razgibani stezi tudi precejšnje obremenitve. Toliko je teh "kucljev" in prevojev, prek katerih peljemo s hitrostjo več kot 200 kilometri na uro, da vožnja skoraj spominja na vratolomnost akrobatskega pilota Petra Podlunška.

Magični gumb za zagon motorja, zraven še gumbi za izbiro načina vožnje, odpiranje loput izpušnega sistema, nastavljanje trdote blažilnikov in podobno. | Foto: Mercedes-Benz Magični gumb za zagon motorja, zraven še gumbi za izbiro načina vožnje, odpiranje loput izpušnega sistema, nastavljanje trdote blažilnikov in podobno. Foto: Mercedes-Benz Vrhunsko okolje športnega avtomobila, spredaj pa eksplozivni motor V8

Ko odpremo vrata in se usedemo zelo nizko v primež športnega sedeža, tja doli skoraj na asfalt, se odpre nova dimenzija dojemanja avtomobilske tehnike. Že res, da bi morda digitalni zaslon na sredinski konzoli nekoliko preveč klasičen in da poznamo iz drugih mercedesov, toda velik sredinski greben s stikali in prestavno ročico zato pusti toliko močnejši vtis.

Avtomobil je na voljo v skupno dveh karoserijskih izvedbah (kupe in roadster), poganja ga štirilitrski motor V8. Ta ima lahko moč motorja od 350 do 430 kilovatov, torej do skoraj 590 "konjev". Moč se prek sedemstopenjskega samodejnega menjalnika prenaša na zadnji par koles, kjer ima diferencial še delno zaporo. Motor je postavljen sredinsko v sprednjem delu, menjalnik ima svoje mesto na zadnji osi. Celotna školjka je izdelana iz aluminija in tehta komaj 231 kilogramov.

Rjovenje avtomobila skozi nemško podeželje

Zmotno bi bilo mišljenje, da kupci tak avto naročijo le za športno vožnjo in obiskovanje dirkališč. S takim avtomobilom je mogoče uživati tudi na lepih podeželskih cestah. V načinu vožnje comfort zagotavlja programirana elektronika še krotko in dokaj tiho delovanje osemvaljnika. V avtu se sedi odlično, voznik pred seboj vidi erotično dolg pokrov motorja, sliši zvok motorja. Vsak pritisk na stopalko za plin hibno prebudi konjenico ročno izdelanega motorja.

Kaj bi si sploh še lahko želel? Preklop v športni način sport+ ali race še bistveno poveča odzivnost stopalke za plin, odprte lopute izpušne cevi, ustrezno nastavi trdoto blažilnikov in podobno. Takrat je ta zver skozi nemško podeželje resnično zarjovela, ob spuščeni stopalki za plin pa zares divje, prav pobalinsko, zapokala, zahrumela.

Poleg kupeja je mogoče ta Mercedes-Benzov športnik dobiti tudi kot roadster s pomično mehko streho. | Foto: Gregor Pavšič Poleg kupeja je mogoče ta Mercedes-Benzov športnik dobiti tudi kot roadster s pomično mehko streho. Foto: Gregor Pavšič

Medtem ko je v roadsterju prtljažnik le zasilni, je v kupeju zadaj presenetljivo veliko prostora. | Foto: Gregor Pavšič Medtem ko je v roadsterju prtljažnik le zasilni, je v kupeju zadaj presenetljivo veliko prostora. Foto: Gregor Pavšič

Celotna družina Mercedes AMG GT. | Foto: Mercedes-Benz Celotna družina Mercedes AMG GT. Foto: Mercedes-Benz

Ne spreglejte