Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Gregor Pavšič

Četrtek,
27. 7. 2017,
4.00

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 7,98

7

Natisni članek

Mercedes-Benz Robert Lešnik Prva vožnja

Četrtek, 27. 7. 2017, 4.00

6 let, 6 mesecev

Prva vožnja: Po cestah Švice s prenovljenim mercedes-benzom razreda S

Kakšno razkošje ponuja Mercedesov admiralski avto, ki ga je zrisala ekipa Roberta Lešnika

Gregor Pavšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 7,98

7

Na cestah v Švici smo preizkusili prenovljeni Mercedes-Benzov razred S. To je limuzina najvišje ravni, ki z enako mero neguje tako voznika kot potnike na zadnjih sedežih. Vrhunsko udobje, avtomobilski "wellness", prodorni asistenčni sistemi in novi motorji so glavni poudarki elegantnega avtomobila, ki ga je zrisala ekipa Slovenca Roberta Lešnika.

Video: Uživanje z mercedesom razreda S in pogovor z Robertom Lešnikom

Karoserijske izvedbe in dimenzije razreda S

Koliko bo avtomobil stal v Sloveniji?

Glavne novosti prenovljenega razreda S

Pregled modelov z bencinskimi in dizelskimi motorji


Mercedes-Benz je temelje današnjemu razredu S postavil pred 60 leti, ko je predstavil model 220. Prvi mercedes-benz z oznako razred S so predstavili leta 1972 (serija 116). | Foto: Mercedes-Benz Mercedes-Benz je temelje današnjemu razredu S postavil pred 60 leti, ko je predstavil model 220. Prvi mercedes-benz z oznako razred S so predstavili leta 1972 (serija 116). Foto: Mercedes-Benz Redko se zgodi, da ne vem, katera vrata bi najprej odprl. Ali sprednja leva, skozi katera bi lahko kar najhitreje sedel za volan, ali za spremembo raje kar zadnja desna? V avtomobilu, kot je mercedes-benz razreda S, torej elitni limuzini najuspešnejšega globalnega premium proizvajalca lanskega leta, ta predstavljajo pravi portal proti drugačnemu dojemanju in uživanju avtomobila.

Svet tam zunaj šviga mimo nas

Ko zapremo masovna vrata ter se prepustimo udobju mehkih in s številnimi masažnimi funkcijami podprtih usnjenih sedežev, vstopimo v svet najbolj petičnih kupcev avtomobilov. S sedenjem na zadnjih sedežih se oddaljimo od realnosti zunaj avtomobila. Tam zunaj mimo nas švigajo novinarji, Mercedesovo osebje, nad Zürichom se je ravnokar utrgal oblak. Zdi se, kot bi se vse to dogajalo v nekem drugem svetu.

Desno nas čakajo gumbi za natančno nastavitev položaja sedeža, pred nami je tablica z infozabavnim sistemom in možnostjo ogleda filmov. Na levi strani je sredinska konzola z iztegljivo mizico, držalom za indukcijsko polnjenje telefona in podobnim. Sedimo v dobrih pet metrov dolgi črni limuzini s podaljšano medosno razdaljo, ki je trenutno eden najboljših celovitih izdelkov avtomobilske estetike, vrhunske tehnologije in zmogljivih motorjev.

Fotografije iz Züricha: To je prenovljeni mercedes-benz razred S

Fotogalerija
1 / 28

Devet od desetih kupcev mercedes-benza razreda S se odloči za izvedbo s podaljšano medosno razdaljo. S pomikom sovozniškega sedeža naprej je zadaj desno dovolj prostora tudi za udoben počitek. | Foto: Gregor Pavšič Devet od desetih kupcev mercedes-benza razreda S se odloči za izvedbo s podaljšano medosno razdaljo. S pomikom sovozniškega sedeža naprej je zadaj desno dovolj prostora tudi za udoben počitek. Foto: Gregor Pavšič

Potnik na zadnjem sedežu lahko prek daljinca upravlja z infozabavnim sistemom, pred seboj ima tudi ločen sistem za predvajanje multimedijskih vsebin. | Foto: Gregor Pavšič Potnik na zadnjem sedežu lahko prek daljinca upravlja z infozabavnim sistemom, pred seboj ima tudi ločen sistem za predvajanje multimedijskih vsebin. Foto: Gregor Pavšič

"Bistvo zunanjega oblikovanja prenovljenega razreda S je v izpopolnjevanju podrobnosti," pravi Robert Lešnik. | Foto: Gregor Pavšič "Bistvo zunanjega oblikovanja prenovljenega razreda S je v izpopolnjevanju podrobnosti," pravi Robert Lešnik. Foto: Gregor Pavšič Osnovno pravilo: Lastnik avtomobila ali "The Boss" sedi desno zadaj

"Toda pazi, to je pravzaprav avtomobil za dva človeka in glavni ne sedi za volanom, temveč desno zadaj. Tam sedi 'the boss', torej lastnik avta," nam je na manjšem hribu nad Zürichom povedal Slovenec Robert Lešnik, vodja zunanjega oblikovanja pri avtomobilski znamki Mercedes-Benz.

Kar devet od desetih prodanih razredov S – samo od leta 2013 so jih prodali že 300 tisoč – je namreč v različici s podaljšano razdaljo. Za osnovnega je nekaj zanimanja še v Evropi, na glavnih premium trgih za take limuzine, torej v ZDA, Rusiji, Južni Koreji in na Kitajskem (tam so lani prodali 30 odstotkov teh vozil), pa se za premožnega kupca, ki si lahko privošči, ne spodobi, da bi ga tudi vozil sam. Poslovnež, menedžer, pomembnež, bogataš ali politik rad uživa na zadnjih sedežih. Tam dobi udobje najvišjega avtomobilskega razreda.

Vozniški prostor razreda S je zelo prostoren in prefinjen. To so pri Mercedes-Benzu dosegli z izbiro materialov in vpadljivo široko armaturno ploščo na digitalni osnovi. Sestavljata jo dva 12,3-palčna zaslona. | Foto: Gregor Pavšič Vozniški prostor razreda S je zelo prostoren in prefinjen. To so pri Mercedes-Benzu dosegli z izbiro materialov in vpadljivo široko armaturno ploščo na digitalni osnovi. Sestavljata jo dva 12,3-palčna zaslona. Foto: Gregor Pavšič

Največje limuzine pokažejo vse, kar znajo (serijsko) narediti inženirji

Mercedes-Benz je med tremi glavnimi premium proizvajalci svojo elitno limuzino v zadnji generaciji predstavil prvi. Nato se mu je z novim avtomobilom pridružil še BMW s serijo 7, pred kratkim pa smo v Barceloni premierno spoznali tudi dalj časa pričakovano novo generacijo audija A8. Ti avtomobili niso prodajni prvaki.

Ker pa so največje limuzine svoje znamke, prinašajo na cesto vse najboljše z vidika udobja, tehnologij in asistenčnih sistemov, kar znajo izdelati inženirji posameznega proizvajalca. Taka limuzina je zato za znamko pravi "show car" na štirih kolesih, ki je dolg krepkih pet metrov.

Razpoložljive karoserijske izvedbe in dimenzije razreda S:

 

Dolžina avtomobila:

Medosna razdalja:

Kratka

5,12 m

3,03 m

Dolga

5,25 m

3,16 m

Mercedes-maybach

5,46 m

3,36 m

Mercedes-maybach pullman

6,49 m

4,41 m

Mercedes-Benz izdeluje razred S v tovarni v Sindelfignu, kjer so v začetku julija začeli s proizvodnjo prenovljenega modela. Eden od mercedesov se je s proizvodne linije zapeljal samodejno, torej brez delavca za volanom. To je bil znak za nadaljnji razvoj asistenčnih sistemov v razredu S, ki gredo v smer polsamodejne vožnje.  | Foto: Mercedes-Benz Mercedes-Benz izdeluje razred S v tovarni v Sindelfignu, kjer so v začetku julija začeli s proizvodnjo prenovljenega modela. Eden od mercedesov se je s proizvodne linije zapeljal samodejno, torej brez delavca za volanom. To je bil znak za nadaljnji razvoj asistenčnih sistemov v razredu S, ki gredo v smer polsamodejne vožnje. Foto: Mercedes-Benz

V zadnjih dveh letih so jih v Sloveniji prodali 33, koliko bo stal po prenovi?

V Sloveniji bo treba za najcenejši model S 350d odšteti 101 tisoč evrov, enak model s štirikolesnim pogonom pa bo stal 105 tisoč evrov. Različica s podaljšano medosno razdaljo je okrog 3.500 evrov dražja od osnovne. Razred S z najmočnejšim dizelskim motorjem bo stal vsaj 110 tisoč evrov.

Cene bencinskih različic se začnejo pri 112 tisoč evrih (S 450), izhodiščne cene pa segajo pri običajnih modelih vse tja do 159 tisočakov (S 560 4matic long). Športni mercedes-benz S63 AMG 4matic s podaljšano medosno razdaljo bo stal 185 tisoč, še močnejši S65 AMG long pa 358 tisoč evrov. Prestižne različice maybach se začnejo pri 185 tisoč evrih.

Mercedes-Benz je v Sloveniji leta 2015 prodal 18, lani pa 15 vozil. Letos jih nameravajo 10, prihodnje leto pa 20 vozil razreda S.

Kdor bo v vzvratnem ogledalu videl trojne "obrvi", bo prepoznal razred S

Pri razredu S gre le za prenovo, zato zunanje spremembe niso tako skrajne. Bistvo je v podrobnostih, ki so jih sredi življenjskega cikla generacije morali nadgraditi in jo prilagoditi obstoječi tehnologiji.

"Z vidika zunanjega oblikovanja smo velik poudarek namenili žarometom. Tako kot človeka najprej pogledamo v oči, ob pogledu v vzvratno ogledalo najprej zagledamo avtomobilske žaromete. Pri dnevnih lučeh LED imamo tako imenovane 'obrvi'. Pri razredu C so enojne, pri razredu E dvojne, pri prenovljenem razredu S pa trojne. Obenem smo luči horizontalno nekoliko znižali in zato me marsikdo vpraša, ali smo žaromete zdaj res postavili nekoliko višje. Kdaj je treba uporabiti tudi optične trike," razlaga Lešnik.

Na volanski obroč so prišli tudi gumbi za upravljanje z radarskim tempomatom (ta deluje do hitrosti 210 kilometrov na uro), kakor tudi gumb na dotik za upravljanje z infozabavnim vmesnikom. | Foto: Mercedes-Benz Na volanski obroč so prišli tudi gumbi za upravljanje z radarskim tempomatom (ta deluje do hitrosti 210 kilometrov na uro), kakor tudi gumb na dotik za upravljanje z infozabavnim vmesnikom. Foto: Mercedes-Benz

Slovenski oblikovalec Robert Lešnik je ponosen na razmerja razreda S in še posebej na zelo kratek sprednji previs. | Foto: Mercedes-Benz Slovenski oblikovalec Robert Lešnik je ponosen na razmerja razreda S in še posebej na zelo kratek sprednji previs. Foto: Mercedes-Benz

Lešnik: O takem razmerju armaturna plošča  sprednja kolesa lahko v Ingolstadtu le sanjajo

Čeprav sta tudi BMW in Audi – njihovega novega avtomobila sicer še nismo peljali – letvico v vrhnjem premium razredu postavila zelo visoko, je ta mercedes na cesti resnično videti lep, eleganten in resen. Kot tak lahko odlično služi svojemu namenu. Slovenski oblikovalec novih mercedesov je prepričan, da ima razred S trenutno najboljši paket.

"Mi imamo dolžino od armaturne plošče do sprednjih kolesih, o kakršni lahko v Ingolstatdu le sanjajo," je Lešnik presenetil na uradni predstavitvi avtomobila v Zürichu in s tem izzval privržence Audija. Mercedesi imajo motor namreč postavljen za sprednjo osjo, moč pa se v osnovi prenaša na zadnji kolesi. Avtomobil z motorjem pred sprednjo osjo ima precej daljši sprednji previs, osnovni sprednji pogon pa ima omejitve pri količini razpoložljive moči motorja. Zgolj sprednji kolesi ne moreta na cesto prenesti moči najzmogljivejših motorjev, zadnji pač. Večina zmogljivejših audijev ima zato štirikolesni pogon.

Prenovljeni razred S je dobil kar tri povsem nove motorje. To sta šestvaljni bencinski in dizelski motor, ob tem pa še novi bencinski biturbo motor V8. Mercedes razvija tudi novo različico razreda S s priključnim hibridnim pogonom, ki bo imela okrog 50 kilometrov povsem električnega dosega.  | Foto: Mercedes-Benz Prenovljeni razred S je dobil kar tri povsem nove motorje. To sta šestvaljni bencinski in dizelski motor, ob tem pa še novi bencinski biturbo motor V8. Mercedes razvija tudi novo različico razreda S s priključnim hibridnim pogonom, ki bo imela okrog 50 kilometrov povsem električnega dosega. Foto: Mercedes-Benz

Na zadnjih sedežih tudi čisto pravi avtomobilski "wellness"

Pri takem avtomobilu je resnično približno enaka raven udobja in uživanja vožnje za volanom in na zadnjih sedežih. Težko si je zasmiliti primernejši avtomobil za nekaj sto kilometrov dolge poslovne poti po avtocestah, kjer je mogoče na zadnji klopi ležati skoraj v vodoravnem položaju, gledati film na lastni tablici (na zadnji strani sovoznikovega sedeža) ali preprosto poslušati glasbo.

Svoje doda Mercedesova novost po imenu energizer, v kateri so združili različne sisteme, ki skrbijo za udobje potnika. Ta lahko izbira več vnaprej programiranih načinov (na primer različne kombinacije masaž z ustrezno osvetlitvijo in podobno), kar mu zagotavlja pravi avtomobilski "wellness".

Verjemite, uživali smo tudi za volanom

Toda tudi voznik – ne glede na to, ali dejansko vozi svoj avtomobil ali je tam le v službi – bo v razredu S nepopisno užival. Kljub krepkim petim metrom dolžine in veliki masi je na cesti sposoben marsičesa. Pri Mercedes-Benzu so razvili povsem nova šestvaljna bencinski in dizelski motor, ki bosta domnevno tudi ustrezno varčna in zmogljiva. Dizelski motor z močjo 250 kilovatov (240 "konjev") in 700 njutonmetri je celo najzmogljivejši dizelski motor v mercedesih do zdaj.

Prav tako nov je v razredu S bencinski biturbo motor V8, vrh ponudbe pa so seveda motorji v različicah AMG.

To je avtomobilski prvi razred oziroma ena najviših ravni udobja, ki ga lahko doživimo na štirih kolesih. | Foto: Mercedes-Benz To je avtomobilski prvi razred oziroma ena najviših ravni udobja, ki ga lahko doživimo na štirih kolesih. Foto: Mercedes-Benz

Glavne novosti prenovljenega mercedes-benza razreda S

Ena pomembnejših tehnoloških novosti prenovljenega razreda S je dodatni sistem 48-voltne napetosti v modelih S450 in S500 z bencinskim šestvaljnim motorjem. Moč za 48-voltno omrežje prihaja iz naprave Integrated Starter Generator (ISG) med motorjem in menjalnikom. Elektronska naprava združuje funkcije alternatorja in zaganjalnika. Tako je razred S že postal tako imenovani mehki hibrid. 48-voltna napetost in ISG omogočata dodatnih 16 kilovatov moči in 250 njutonmetrov navora, rekuperacijo kinetične zavorne energije, ugašanje motorja med "jadranjem" in drugo generacijo sistema start&stop. Ta zna na primer ugasniti motor, še preden se avtomobil zaustavi, glede na premik vozila pred nami pa pozneje tudi predčasno spet zažene motor. Omenjeno 48-voltno omrežje napetosti tako skrbi tudi za nižjo porabo goriva, obenem pa omogoča nadaljnji razvoj infozabavnih in asistenčnih sistemov.

Spredaj je avtomobil dobil prenovljeno masko motorja in naprednejše žaromete LED z matrično tehnologijo. Dolgi žarometi prinašajo največjo še dovoljeno svetilnost v luksih.

V notranjosti izstopata dva široka 12,3-palčna digitalna zaslona, ki tvorita skupno celoto. Na volanskem obroču ima zdaj tudi razred S na dotik občutljiva gumba (podobno kot tudi v razredu E), s katerima je mogoče upravljati infozabavni vmesnik, ne da bi umaknili roke z volanskega obroča. Volanski obroč ima zdaj tudi gumbe za upravljanje radarskega tempomata.

Inženirji so uspešno povezali asistenčni sistem polsamodejne vožnje z navigacijsko napravo in signalom GPS. Avtomobil pred ovinki samodejno upočasni, pred križišči zna tudi samodejno ustaviti.

Že znani sistem magic body control, ki s pomočjo kamere skenira cesto in pomaga pri blaženju avtomobila, ima zdaj tudi funkcijo nagibanja v ovinkih. Avto na zračnem podvozju se lahko nagne za največ 2,8 stopinje. To posnema vožnjo po ovalu in zmanjša silo na potnike.

Avtomobil je dobil povsem nova šestvaljna vrstna bencinski in dizelski motor, prvič v razredu S tudi motor V8 biturbo s funkcijo izklopa valjev. Novost je tudi dodatni sistem 48-voltne napetosti, integriranega generatorja (integrated starter generator ISG) in električnega kompresorja.

Sistem energizing prinaša pravi avtomobilski "wellness", ki združuje več različnih sistemov za zagotavljanje udobja potnikom v celoto. Potnik lahko izbere svoj program skrbi za telo, ki ponuja različne tipe masaž, avtomobil prilagodi delovanje klimatske naprave, doda ustrezno vonjavo … Programi trajajo po deset minut, potnik pa z njimi dobi tudi ustrezno glasbeno podlago.

 

Pregled modelov z bencinskimi motorji: 

 

S450

S500

S560

S600

Maybach S650

AMG S63

AMG S65

Št. valjev

6

6

8

12

12

8

12

Prostornina (cm3)

2.999

2.999

3.982

5.980

5.980

3.982

5.980

Moč (kW)

270

320

345

390

463

450

463

Navor (Nm)

500

520

700

830

1000

900

1000

Pregled modelov z dizelskimi motorji:

 

S 350d

S 400d

Št. valjev

6

6

Prostornina (cm3)

2.295

2.925

Moč (kW)

210

250

Navor (Nm)

600

700

Ne spreglejte