Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Gregor Pavšič

Petek,
21. 7. 2017,
7.34

Osveženo pred

5 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,98

3

Natisni članek

promet promet avtocesta avtocesta

Petek, 21. 7. 2017, 7.34

5 let, 6 mesecev

Vztrajanje na levem pasu avtoceste: zgodi se tudi na delovišču, vozila pa nese v desno

Gregor Pavšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,98

3

Tudi na deloviščih na avtocesti se v Sloveniji zgodi, da se vozila natrpajo na levi pas, desni pa je medtem prazen. Ker je tam levi pas ožji, marsikoga zanaša proti desni, zato je taka vožnja še bolj nevarna (in slaba za pretočnost prometa) kot sicer.

Delovišče pri viaduktu Ravbarkomanda: vsi na levo, širši desni pas pa prazen. | Foto: Metka Prezelj Delovišče pri viaduktu Ravbarkomanda: vsi na levo, širši desni pas pa prazen. Foto: Metka Prezelj

Ne zgodi se redko, da je na slovenskih avtocestah levi prometni pas bolj natrpan z vozili kot desni. Pred dnevi smo na poti proti Primorski opazili, da se temu pojavu ne da izogniti niti na odsekih avtocest z delovišči in ožjimi levimi pasovi. Vztrajanje na levi strani za vsako ceno je tam še bolj nevarno kot na preostalih delih avtoceste.

Ker je levi pas na delovišču širok le 2,3 metra, je treba tam še bolj paziti. | Foto: Metka Prezelj Ker je levi pas na delovišču širok le 2,3 metra, je treba tam še bolj paziti. Foto: Metka Prezelj Mnogi se na delovišču izogibajo vožnji po ožjem pasu, toda …

Nedavno smo pisali o slabši izkoriščenosti levega pasu na območju delovišč, kakršna je Dars letos poleti odprl na več lokacijah po slovenskem avtocestnem križu. Levi pas je na delovišču ožji in širok le 2,3 metra, zato tja na primer ne smejo tovornjaki.

Za osebne avtomobile, ob predpostavki zgledne vožnje tistih na desni strani, je prostora dovolj. Če se vozila enakomerno razporedijo na oba pasova in spoštujejo varnostno razdaljo, to pozitivno vpliva na pretočnost prometa in manjše zastoje.

Vozila z ožjega pasu rinejo na širši desni prometni pas

A zgodi se tudi, da se kolona vozil prestavi na levi pas in zapusti širši desni pas. Prav to smo opazili med vožnjo mimo delovišča na viaduktu Ravbarkomanda pri Postojni. Na takih mestih je tovrstna vožnja še bolj nevarna kot sicer. Ker je levi pas ožji, voznike rado zanese nekoliko desno in stran od ograje na njihovi levi strani. S tem lahko tudi nehote zapeljejo neposredno v prostor desnega pasu in tamkajšnjih vozil, ki na primer vozijo vzporedno oziroma dohitevajo kolono vozil z levega pasu.  

Ne spreglejte