Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Gregor Pavšič

Torek,
5. 9. 2017,
4.00

Osveženo pred

5 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,60

6

Natisni članek

nasvet promet promet

Torek, 5. 9. 2017, 4.00

5 let, 6 mesecev

Vozniška dilema ali nujna spretnost: Parkirati avto naprej ali vzvratno?

Gregor Pavšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,60

6

Parkiranje | Foto Gregor Pavšič

Foto: Gregor Pavšič

Sprehodili smo se po dveh velikih parkiriščih (eno zunanje in drugo v garažni hiši) in preverili, koliko voznikov parkira vzvratno in koliko s sprednjim delom avtomobila naprej. Vzvratno parkiranje je sicer ena izmed spretnosti, ki jih preverjajo tudi šole vožnje. Kako parkirate vi?

Večina jih je parkirala z nosom avtomobila naprej

Enotnega (zakonskega) pravila ni in zato tudi vozniki svoje avtomobile parkirajo zelo različno. V Ljubljani smo obiskali dve veliki parkirišči zraven trgovskih središč, kjer se zbere raznovrstna baza voznikov različnih znanj in vozniške kilometrine. Na zunanjem parkirišču smo prešteli 63 odstotkov voznikov, ki so v parkirni boks zapeljali z nosom avtomobila naprej. Le 37 odstotkov je bilo takih, ki so parkirali vzvratno. V garažni hiši je bila statistika še bolj na strani prvih. Le 23 odstotkov oziroma slaba četrtina voznikov se je potrudila z vzvratnim parkiranjem.

Kako vi najpogosteje parkirate svoj avtomobil na parkiriščih?

  • S sprednjim delom avtomobila naprej
    34,10 %
    298 glasov
  • Vzvratno
    65,90 %
    576 glasov
Oddanih 874 glasov

Vozniki v Ljubljani parkirajo zelo različno, a le manjši del jih parkira vzvratno. | Foto: Gregor Pavšič Vozniki v Ljubljani parkirajo zelo različno, a le manjši del jih parkira vzvratno. Foto: Gregor Pavšič

V šoli vožnje preizkus spretnosti vzvratnega parkiranja

"Vzvratno parkiranje je del preizkusa vozniške spretnosti v šolah vožnje in komisija lahko to nalogo zahteva tudi med izpitom," pravi naš sodelavec Aleš Črnivec, ki je tudi sam licencirani učitelj vožnje. Komur zgledno parkiranje ne uspe v prvo, mora ponoviti celoten postopek. Pri tem torej ne popravi le malenkostno položaja avtomobila, ampak zapelje iz boksa nazaj na cesto in ponovi celoten proces.

Črnivec dodaja, da je že opazil tudi voznike z že veljavnim vozniškim dovoljenjem, ki so med popravljanjem parkiranja prav tako ponavljali celoten postopek.

Parkirajte vzvratno, ko imate več manevrskega prostora

Priporočljivo je parkiranje vzvratno. Le v garažnih hišah upravitelji ne bodo veseli, če se izpušne cevi preveč približajo belim stenam. Z vidika voznika je avtomobil vzvratno lažje parkirati v lepem loku, približevanje prostemu mestu pa lahko nadziramo prek stranskih ogledal.

Takrat ima za ta manever pri sprednjem delu vozila tudi več prostora kot ob zapuščanju parkirišča, ko je avtomobil stisnjen med dve drugi vozili. Nezanemarljiva ni niti preglednost. Ko iz boksa odpeljemo vzvratno, slabše vidimo druga vozila, kot če odpeljemo naravnost naprej.

Iz takega prostora je lažje odpeljati naprej, kot pa se mučiti z vzvratnim parkiranjem. | Foto: Gregor Pavšič Iz takega prostora je lažje odpeljati naprej, kot pa se mučiti z vzvratnim parkiranjem. Foto: Gregor Pavšič

Lahko vozniku pri parkiranju pomaga moderna tehnika?

Moderna avtomobilska tehnika lahko pomaga pri parkiranju. Večina novih avtomobilov ima bolj ali manj učinkovite asistenčne sisteme, ki znajo samodejno parkirati tako pravokotno kot tudi bočno. Pri tem navadno avtomobil samodejno vrti volan, voznik pa le pretika v prvo oziroma vzvratno prestavo. Treba je tudi stisniti zavoro, ko sistem na to opozori. V nekatere avtomobile so prav zato že vgradili tudi samodejno zaviranje, kadar se voznik preveč prepusti sistemski avtomatiki. Novejši avtomobili znajo seveda tudi zapeljati iz tesnega parkirišča nazaj na cesto.

Varnostno najbolj učinkovit, tudi sicer spada med najbolj priporočljive varnostno-asistenčne sisteme, je tako imenovani Cross Alert. Ta voznika (na primer med vzvratno vožnjo iz parkirnega boksa) s piskanjem opozarja, da se po cesti približuje drugi avtomobil in naj ga počaka. Nekatera vozila poleg piskanja pokažejo tudi smer, iz katere ta avto prihaja.

Nepogrešljivi pa pri parkiranju hitro postanejo tudi parkirni senzorji in tudi vzvratna kamera, ki ponekod vozniku tudi z linijami nariše načrtovano pot približevanja parkirnemu mestu.  
Ne spreglejte