Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Gregor Pavšič

Torek,
6. 6. 2017,
10.32

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

4

Natisni članek

promet promet avtocesta avtocesta nesreča nesreča

Torek, 6. 6. 2017, 10.32

6 let, 6 mesecev

Kaotičen dan na avtocestah: trčenje tovornjakov pri Blagovici, požar v Ljubljani ... #foto #video

Gregor Pavšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

4

nesreča štajerska avtocesta

Zaradi požara je na zahodni ljubljanski obvoznici pred priključkom Brdo zaprt vozni pas. Nastal je zastoj, ki sega na primorsko avtocesto in južno obvoznico. Zaradi nesreče dveh tovornjakov pa je bila dopoldne povsem zaprta štajerska avtocesta.

Konec barantanja na avtocesti: Nič več obcestnih servisov in hitrejši odvoz tovornjakov?


požar, avtocesta | Foto: Zaradi požara sta bila pred razcepom Kozarje zaprti zahodna obvoznica in južna ljubljanska obvoznica proti razcepu Kozarje. 

Po do sedaj zbranih podatkih je zagorel starejši lesen poslovni objekt ob Cesti Dolomitskega odreda v Ljubljani. Objekt, ki ga upravlja več poslovnih subjektov, stoji neposredno ob varovalni ograji obvoznice.

Po prvih podatkih je zagorel poslovni objekt poleg avtoceste (Brdo). Požar se je širil v smeri avtoceste, tako da je zagorela tudi protihrupna ograja.

Požar je gasilo 45 gasilcev z dvanajstimi vozili. Dva gasilca sta se po podatkih policije lažje poškodovala.

Kot so nazadnje sporočili s Policijske uprave Ljubljana, so poškodovana gasica z reševalnim vozilom odpeljali v ljubljanski klinični center. Pogorišče bodo prek noči zavarovali policisti, gasilci bodo poskrbeli tudi za požarno stražo. Sicer je bila obvoznica pri razcepu Kozarje zaradi požarnega dima dobro uro zaprta, zdaj pa promet že poteka brez zastojev. Požar je po prvih ocenah povzročil za več deset tisoč evrov gmotne škode.

Na zahodni ljubljanski obvoznici je med priključkom Brdo in razcepom Kozarje v smeri Kozarij, zaradi okvare vozila zaprt prehitevalni pas. Nastal je zastoj, ki sega do severne obvoznice.

Na štajerski avtocesti so pri Blagovici proti Celju odstranili posledice prometne nesreče. Ostajajo zastoji, dolgi sedem kilometrov. Za osebna vozila priporočamo obvoz na relaciji Lukovica-Blagovica.

Na pomurski avtocesti je pred cestninsko postajo Dragotinci proti Mariboru zastoj dolg devet kilometrov.

Tovornjak je stal na odstavnem pasu 

Na štajerski avtocesti se je danes zgodila hujša prometna nesreča, v kateri sta bila udeležena dva tovornjaka. Udeleženci naj bi v nesreči utrpeli poškodbe, a po podatkih policije niso huje poškodovani.

Posledice nesreče na avtocesti proti Štajerski (foto: bralec) | Foto: Posledice nesreče na avtocesti proti Štajerski (foto: bralec) "Prometno nesrečo je povzročil voznik tovoznega vozila iz Bosne in Hercegovine, ki ni vozil po sredini prometnega pasu, temveč je zapeljal čez polno črto na odstavni pas. Tam je  trčil v zadnji  del priklopnega vozila. katerega voznik iz Romunije je takrat stal na odstavnem pasu zaradi okvare na vozilu.Prav tako smo ugotovili, da je voznik med vožnjo uporabljal mobilni telefon. Zaradi prometne nesreče ni nihče potreboval zdravniške pomoči," so okoliščine nesreče pojasnili na policiji.

Zaradi posledic nesreče in razbitin je bila avtocesta več ur povsem zaprta, zdaj pa je zaprt le še vozni prometni pas. Promet bo še nekaj časa tu potekal počasi.

Po podatkih prometnoinformacijskega centra je zaradi zaprte avtoceste nastal devet kilometrov dolg zastoj.

Pred predorom Karavanke je proti Avstriji sedem kilometrov dolg zastoj tovornih vozil. Voznikom osebnih vozil za smer Jesenice in Kranjsko Goro priporočajo izvoz Lipce.

Danes ponoči bodo med 22.00 in 1.30 na štajerski avtocesti med priključkoma Celje vzhod in Žalec v obe smeri tri 30-minutne popolne zapore.

Mejni prehodi: Po zadnjih podatkih policije je daljša čakalna doba na mejnih prehodih Dragonja in Gruškovje.

Fotografije: Prizorišče nesreče pri Blagovici:

Fotogalerija
1 / 4

Dars želi spremeniti predpis glede odvoza tovornjakov z avtoceste

Že aprila smo pisali o želenih spremembah predpisa glede odvoza tovornih vozil z avtoceste, ki ga zagovarjajo tudi pri Darsu.

Po zdajšnjih predpisih ima voznik dve uri časa, da vozilo popravi in odpelje, šele nato mu skladno z zakonom vozilo lahko odpelje pooblaščena asistenčna služba. Po naših informacijah na ministrstvu za infrastrukturo pripravljajo prilagoditev tega predpisa, ki ga že dolgo zagovarjajo pri Darsu. Menijo, da na avtocesti ali hitri cesti ne bi smeli biti dovoljeni servisni posegi na tovornjaku. Taki posegi se namreč redno dogajajo. Darsov tovornjak postavi stožce in začasno zaporo, v prvih dveh urah pa še ne sme odpeljati tovornjaka. Vozniki pogosto kličejo na pomoč svoje serviserje, saj so stroški odvoza visoki in marsikdo se jim poskuša na vsak način izogniti.

"Bili smo pobudnik teh sprememb in upamo, da se bodo res zgodile. Glede dopolnitev predpisov imamo informacijo, da se bodo uresničile," so nam povedali na Darsu, a konkretni korak bodo morali, kot že rečeno, narediti na pristojnem infrastrukturnem ministrstvu.

Dars noče čakati dve uri, temveč tovornjak čim hitreje umakniti

Dvourno časovno obdobje za umik izhaja iz Pravilnika o načinu označevanja in zavarovanja del na javnih cestah in ovir v cestnem prometu. Tako imenovana zapora K1 lahko stoji največ dve uri. Spremembe tega dela pravilnika po naših podatkih ne bo. Vozniki bodo na avtocesti predvidoma (ob zaščiti vozila) lahko menjali na primer gumo, ne pa opravljali večjih servisnih del na tovornjaku. Natančni predlog predpisa za zdaj še ni znan. V praksi bodo Darsovi pogodbeni partnerji - za odvoz tovornih vozil je pooblaščenih sedem različnih prevoznikov - najbrž že prej kot v dveh urah odpeljali pokvarjeno tovorno vozilo.

"Naš interes je, še zlasti z vidika varnosti, čim prej odstraniti tovorno vozilo, medtem ko ima zdaj voznik možnost 'izkoristiti' dve uri," so jasni pri Darsu.

Posledice nesreče na avtocesti proti Štajerski (foto: bralec) | Foto: Posledice nesreče na avtocesti proti Štajerski (foto: bralec)

Posledice nesreče na avtocesti proti Štajerski (foto: bralec) | Foto: Posledice nesreče na avtocesti proti Štajerski (foto: bralec)

Ne spreglejte