Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
21. 12. 2017,
4.00

Osveženo pred

6 let, 4 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 8,23

13

Natisni članek

led nesreča nesreča DARS avtocesta avtocesta

Četrtek, 21. 12. 2017, 4.00

6 let, 4 mesece

Neodgovorni vozniki tovornjakov ali pomanjkljiva infrastruktura?

Sneg leti s tovornjakov na avtocesto, kje so odri za čiščenje?

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 8,23

13

Ko zapade sneg, je streho tovornjaka očisti težje kot pri osebnem avtu. Na cesto zato padajo sneg in kosi ledu. V tujini poznajo ob avtocestah odre za čiščenje tovornjakov in prikolic, v Sloveniji pa take rešitve letošnjo zimo zagotovo še ne bo. V pripravi je namreč šele pilotni projekt za preizkus take rešitve, ki pa ga še niso potrdili.

Tudi nas je presenetil voznik romunskega tovornjaka, ko so mu s prikolice začeli padati veliki kosi ledu. Nevarnost ni pretila le nam, ki smo vozili za njim, saj je led padal tudi na prehitevalni pas. V nekaj minutah padanja ledu je popolnoma ohromil promet, saj so tako na levem kot desnem pasu vozniki le nemočno čakali, da s tovornjaka odpade ves led. | Foto: Gašper Pirman Tudi nas je presenetil voznik romunskega tovornjaka, ko so mu s prikolice začeli padati veliki kosi ledu. Nevarnost ni pretila le nam, ki smo vozili za njim, saj je led padal tudi na prehitevalni pas. V nekaj minutah padanja ledu je popolnoma ohromil promet, saj so tako na levem kot desnem pasu vozniki le nemočno čakali, da s tovornjaka odpade ves led. Foto: Gašper Pirman

Zoranu Horvatu je včeraj velik kos ledu sredi avtoceste priletel v vetrobransko steklo. Razen poškodb avtomobila k sreči nihče ni bil poškodovan, a takšna vrsta nesreče ni najbolj prijetna. | Foto: Facebook Zoranu Horvatu je včeraj velik kos ledu sredi avtoceste priletel v vetrobransko steklo. Razen poškodb avtomobila k sreči nihče ni bil poškodovan, a takšna vrsta nesreče ni najbolj prijetna. Foto: Facebook V zadnjih dneh več nesreč zaradi padanja ledu s prikolic

Ne le vozniki kamionov, tudi vozniki osebnih avtomobilov morajo, preden se odpravijo na pot, očistiti svoj avtomobil. Tudi sneg s strehe, ki lahko ob zaviranju sneg s strehe pade na vetrobransko steklo in onemogoči vidljivost na cestišče.

Toda streha avtomobila je bistveno lažje dosegljiva kot kamionska in zato se precej voznikov tovornjakov ne potrudi dovolj. V zadnjih dneh smo zato bili priča številnim nesrečam, v katerih se je na srečo poškodovala le kovina. Bile pa so jasen pokazatelj, da lahko velik kos ledu, ki pri hitrosti 80 kilometrov na uro pade z višine treh metrov, voznika ali sopotnika v osebnem vozilu ne le resno poškoduje, temveč tudi ubije.

Video - prizor odpadanja snega in ledu s prikolice tovornjaka

Če vas o čiščenju snega in ledu ne prepriča varnost, vas bodo morda policisti z globami. Ta doleti voznika, ki ne očisti celotnega avtomobila pred začetkom vožnje. Za ta prekršek je zagroženih 200 evrov globe. Če voznik ne upošteva prometne signalizacije o zimskih razmerah in prepovedi vožnje, je globa 300 evrov. V primeru pravnih oseb so globe višje, in sicer 1.000 evrov za voznika in 120 evrov za odgovorno osebo.

Na počivališčih lahko tako voznik preprosto in hitro očisti sneg z vrha tovornjaka ter s tem poskrbi za varno nadaljevanje vožnje.  | Foto: Leyher Na počivališčih lahko tako voznik preprosto in hitro očisti sneg z vrha tovornjaka ter s tem poskrbi za varno nadaljevanje vožnje. Foto: Leyher

V tujini za čiščenje tovornjakov postavljajo prenosne odre

Vsak voznik mora pred začetkom vožnje odstraniti sneg in led s tovornjaka, pa tudi s prikolice. Lažje reči kot storiti, še posebej če upoštevamo, da je višina kamionske prikolice približno tri metre. V tujini, predvsem v Nemčiji in Avstriji, voznikom čiščenje olajšajo s postavitvijo montažnih odrov.

Na počivališčih lahko tako voznik preprosto in hitro očisti sneg z vrha tovornjaka ter s tem poskrbi za varno nadaljevanje vožnje. Cena za nakup takšnega prenosnega odra je v tujini približno pet tisoč evrov, zato smo odgovore iskali pri Darsu:

"Naša služba za upravljanje prometa in prometne varnosti je poskrbela za pripravo projekta za postavitev pilotnega podesta za čiščenje snega, ledu ali drugih snovi, ki bi lahko vplivale na vozila. Postavitev predvidevamo na počivališču Murska Sobota ali Jesenice. Projekt smo predali področju vzdrževanja avtocest, kjer vsaj za zdaj odločitve, ali bomo izpeljali ta projekt, še ni. Glede na navedeno stanje postopka ne gre pričakovati, da bi se to zgodilo v tej zimski sezoni, za prihodnjo pa, kakor navedeno, odločitve še ni."

Kaj storiti, če vam v avtomobil prileti kos ledu?

Policijski zapisnik oz. policijska obravnava primera ni pogoj, razen če to zahteva zakon, na primer če je kateri od udeležencev poškodovan. Bo pa oškodovanec s tem, ko bo o dogodku obvestil policijo, lažje prišel do povzročitelja dogodka in posledično tudi lažje dokazoval odgovornost tretje osebe. Največ težav nastane pri dokazovanju krivde in pravzaprav tudi pri samem identificiranju vozila. Pri Zavarovalnici Triglav so nam pojasnili, v katerem primeru zavarovalnica pokrije stroške popravila vozila.

"Opisana škoda je krita iz naslova splošnega avtomobilskega kaska (z odbitno franšizo po pogodbi) in ima vpliv na bonus. Bonus se povrne, če zavarovalnici uspe izterjati izplačan znesek od odgovorne osebe, to je lastnika vozila oz. objekta. Pomembno pri tem je, da je oškodovancu uspelo zavarovati ustrezne dokaze, na podlagi katerih je takšna izterjava mogoča.

Škodo lahko oškodovanec uveljavlja tudi iz naslova odgovornosti, in sicer iz avtomobilske odgovornosti vozila, s katerega so padle ledene tvorbe, ali odgovornosti lastnika objekta, vendar v primeru, da oškodovanec ustrezno dokaže dogodek in obstoj odgovornosti. Pri padcu snega ali drugih snežnih tvorb z drugega vozila je težava, da oškodovanci dostikrat ne znajo povedati, s katerega vozila je takšna tvorba priletela. Tudi v primeru odgovornosti lastnika vozila oz. objekta je pomembno ustrezno zavarovanje dokazov."
Ne spreglejte