Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Gregor Pavšič

Petek,
8. 9. 2017,
5.30

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 9,80

5

Natisni članek

avtocesta avtocesta reševalni pas

Petek, 8. 9. 2017, 5.30

6 let, 6 mesecev

Reševalni pas na avtocesti: razvrščanje že ob upočasnjevanju, umik tudi na odstavni pas

Gregor Pavšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 9,80

5

V bližnji prihodnosti bo treba reševalni pas na avtocesti ustvariti že ob prvih znakih upočasnjevanja prometa, ob zastoju pa se bodo lahko vozila z desnega prometnega pasu umaknila tudi na odstavni pas.

Zgleden primer pasu za intervencijska vozila na sredini avtoceste v Avstriji. | Foto: Aleš Črnivec Zgleden primer pasu za intervencijska vozila na sredini avtoceste v Avstriji. Foto: Aleš Črnivec

Zakon je do zdaj od voznikov zahteval nemogoče

Ministrstvo za infrastrukturo bo vendarle spremenilo več let sporno določilo Zakona o pravilih cestnega prometa, ki predvideva način umikanja in razvrščanja vozil ob nastanku zastojev. Ti umiki so potrebni za nemoten prehod intervencijskih vozil. Do zdaj so bili v zakonu zapisani napotki, ki jih vozniki v realnem prometu niso mogli uresničevati. Vozniki na desnem prometnem pasu so se namreč lahko umaknili le do robne črte, ne pa tudi na odstavni pas. Če bi to zakonsko določilo upoštevali dosledno, bi na sredini ceste zmanjkalo prostora za intervencijska vozila. Isti zakon je istočasno od voznikov zahteval tudi ustvarjanje dovolj prostora za intervencijska vozila.

Ko se vozila na razmaknejo že ob upočasnjevanju prometa, nastanejo položaji, ki precej otežijo nastanek reševalnega pasu na sredini avtoceste.  | Foto: Ko se vozila na razmaknejo že ob upočasnjevanju prometa, nastanejo položaji, ki precej otežijo nastanek reševalnega pasu na sredini avtoceste.

Spremembe: reševalni pas že ob upočasnjevanju prometa, ob zastoju odstavni pas naj ne bo prazen

Na zadnji seji odbora za infrastrukturo so vse vpletene strani vendarle dogovorile in člen zapisale na novo. Ta bo začel veljati 12 dni po objavi v uradnem listu, kar se bo po naših informacijah zgodilo kmalu.

Bistvo sprememb je takšno: reševalni pas bodo morali vozniki vzpostaviti takoj, ko se bo začel promet upočasnjevati, ne šele ob nastanku zastoja. V praksi se je dogajalo, da se predvsem tovorna vozila v že stoječi koloni niso mogla pravočasno umakniti na rob cestišča. Večkrat smo že pisali, da se v tujini (na primer v Avstriji ali Nemčiji) vozniki na skrajni rob ceste postavijo že ob prvih znakih morebitnega zastoja. V Slovenijo zakonski napotki take navade prinašajo šele zdaj, zato tudi prenovljeno zakonsko določilo prinaša precejšnje spremembe pri vožnji po avtocesti.

Zakonski člen bo zdaj od voznikov, ki vozijo po desnem prometnem pasu, po potrebi zahteval umik tudi na odstavni pas.

Ne spreglejte