Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Gregor Pavšič

Četrtek,
21. 2. 2019,
4.50

Osveženo pred

5 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,01

12

Natisni članek

promet promet Ljubljana

Četrtek, 21. 2. 2019, 4.50

5 let, 2 meseca

Polna obvoznica: bi bilo drugače brez tovornjakov?

Gregor Pavšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,01

12

obvoznica | Ljubljanska severna obvoznica včeraj popoldne | Foto Gregor Pavšič

Ljubljanska severna obvoznica včeraj popoldne

Foto: Gregor Pavšič

Predpogoj za morebitno omejitev dnevnega tovornega prometa na severni ljubljanski obvoznici je poletna sanacija predora Golovec na vzhodni strani Ljubljane. Vas motijo tovornjaki na severu Ljubljane, kjer je prometno najbolj obremenjena cesta v državi?

Dež, avtomobil, zastoj
Avtomoto Boj proti jutranjim zastojem: to so podatki, ki kažejo rešitve #video

Kot smo pisali že v ponedeljkovem prispevku o zastojih in gneči na slovenskih avtocestah, je severna obvoznica v Ljubljani eden od prometno najbolj obremenjenih delov v državi. Tam znaša povprečni dnevni promet kar 77 tisoč vozil.

Severna obvoznica je obsojena na skoraj 80 tisoč vozil na dan

Zaradi infrastrukturnih omejitev tam tudi ni možnosti uporabe odstavnega pasu za pomožni tretji prometni pas. Posebnost severne obvoznice pa je tudi tovorni promet. Ta je zdaj sicer prepovedan ponoči med 22. in 6. uro, čez dan pa je vožnja s tovornjaki tam dovoljena.

Tovornjak polpriklopnik je dolg za približno štiri avtomobile in tako zagotovo vpliva na pretočnost obvoznice v prometnih konicah. Tranzitni tovornjaki s primorske proti štajerski avtocesti ga izkoristijo za nekoliko krajšo pot mimo Ljubljane.

Bi podprli prepoved vožnje tovornjakov po severni obvoznici v Ljubljani?

  • Da, to bi zmanjšalo gnečo
    64,01 %
    345 glasov
  • Ni smiselno, to bi le preneslo tovorni promet na druge dele obvoznice
    35,99 %
    194 glasov
Oddanih 539 glasov

Letos poleti bodo predvidoma povsem obnovili predor pod Golovcem na vzhodni ljubljanski obvoznici. | Foto: Gregor Pavšič Letos poleti bodo predvidoma povsem obnovili predor pod Golovcem na vzhodni ljubljanski obvoznici. Foto: Gregor Pavšič

Podatki Darsa kažejo, da promet težkih tovornih vozil (TTE) na slovenskih avtocestah narašča približno enako hitro kot promet osebnih avtomobilov. S tovornjaki najbolj obremenjena je primorska avtocesta od Vrhnike proti Brezovici, kjer med 6. in 9. uro zjutraj pelje v povprečju 800 težkih tovornjakov. Sledi ji odsek štajerske avtoceste med Domžalami in Šentjakobom, kjer v jutranji konici v povprečju pelje 700 težkih tovornjakov.

Leta 2013 se je zjutraj od Vrhnike proti Brezovici peljalo v povprečju 600, predlanskim pa že 800 tovornjakov.

Konkretnih načrtov za prepoved za zdaj ni

V preteklosti so ideje o prepovedi tovornega prometa na ljubljanski severni obvoznici naletele na precej buren odziv. Kot nam je povedala Nataša Kovše z Darsa, kjer vodi službo za nadzor in vodenje prometa, za zdaj take prepovedi tudi niso v načrtu. Pristojno ministrstvo bi lahko take ukrepe izreklo predvsem na podlagi študij oziroma bi zanje potrebovali tehtne razloge.

"Dars bi tako prepoved načeloma lahko podprl, a šele po sanaciji predora Golovec," pravi Kovšetova. Pri Darsu dodajajo, da se v konicah hitrost prometa zniža na hitrost vožnje tovornjakov. Zato po njihovem mnenju ni mogoče trditi, da bi se brez tovornih vozil izognili zastojem.

Letos poleti popolna sanacija predora pod Golovcem

Obnova predora pod Golovcem spada med letošnje največje gradbene projekte na slovenskih avtocestah. Če bo javni razpis uspešen, ga bodo sanirali letos v poletnih mesecih. Če javni razpis do takrat ne bo izveden, sanacije letos ne bo. Julij in avgusta sta namreč iz vidika gostote prometa edina meseca, ko je tako obsežen projekt mogoče izpeljati.   

Ne spreglejte