Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
31. 10. 2018,
7.16

Osveženo pred

5 let, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,39

5

Natisni članek

Postani boljši voznik alkohol vožnja pod vplivom alkohola AMZS

Sreda, 31. 10. 2018, 7.16

5 let, 5 mesecev

Kako alkohol vpliva na sposobnost vožnje avtomobila

"Pijani" smo sedli za volan in doživeli šok #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,39

5

Alkohol kot sredstvo za krepitev socialnih vezi združuje, hkrati pa je zaradi močnega psihofizičnega vpliva na vozniške sposobnosti odgovoren za tretjino smrti v prometu. Pri Avto moto zvezi Slovenije smo si sposodili ''pijana'' očala in preverili kako težko je v vinjenem stanju opravljanje vsakodnevnih opravil, kaj šele voziti avtomobil. Ob praznikih in prihajajočem martinovanju je pijanih voznikov na slovenskih cestah še več.

Voznik je v vinjenem stanju bolj pogumen in bistveno manj psihično ter fizično sposoben, zato je vožnja pod vplivom alkohola smrtno nevarna. | Foto: Voznik je v vinjenem stanju bolj pogumen in bistveno manj psihično ter fizično sposoben, zato je vožnja pod vplivom alkohola smrtno nevarna.

Naj prihajajoči prazniki niso izgovor za neumna početja

Alkohol že s prvim popitim kozarcem vpliva na naše sposobnosti mišljenja in zaznavanja, kar posledično pomeni na sposobnost vožnje in varnega sodelovanja v prometu. Pojavijo se težave pri zaznavanju rdeče barve, oddaljenosti, tunelski vid, podcenjevanje tveganja, manjši nadzor nad vedenjem, podaljšanje reakcijskega časa itd., kar pomembno vpliva na naše varno vedenje in ustrezno reagiranje predvsem v kritičnih situacijah.

Vse to smo preizkusili s ''pijanimi'' očali, ki brez da bi nam bilo potrebno piti alkohol varno in v kontroliranem okolju preverimo kakšen vpliv ima alkohol na naše vozniške in vedenjske sposobnosti.

Če smo trezni z lahkoto prevozili postavljeni poligon, pa smo imeli s ''pijanimi'' očali težave že pri iskanju kljuke in smo pri vožnji hitro zadeli stožec. | Foto: Če smo trezni z lahkoto prevozili postavljeni poligon, pa smo imeli s ''pijanimi'' očali težave že pri iskanju kljuke in smo pri vožnji hitro zadeli stožec.

AVP Alkohol za volanom | Foto: Gašper Pirman Foto: Gašper Pirman

Alkohol ne sodi na ceste

"30 ljudi je na cesti umrlo zaradi povezave z alkoholom. Povprečna stopnja alkoholiziranosti je bila 1,44 promila in se ne spreminja že več let. Odredili smo več kot 365 tisoč alkotestov. Policisti so lani skupno izrekli 350 tisoč prometnih prekrškov. Od tega je bilo 116 tisoč kazni zaradi prehitre vožnje, 48 tisoč zaradi nepripenjanja z varnostnim pasom, skoraj 30 tisoč zaradi uporabe telefona med vožnjo, 14 tisoč pa zaradi alkoholiziranega stanja med vožnjo. Zasegli smo tudi 4.500 vozil," je dejal Ivan Kapun s prometne policije v Ljubljani.

Avtomoto Pogled v zgodovino: otroški sedež sprva kot razgledna točka, zdaj nujen varnostni element #foto
Avtomoto Ključe smo zaklenili v avtomobil? Kakšne rešitve imamo? #video
zimske gume
Avtomoto To so najboljše zimske gume 2018/2019
Voznik v vinjenem stanju slabše zaznava rdečo barvo, alkohol pa ima velik vpliv na človeško vedenje. Vsak bi moral biti svoj največji kritik in bo pitju alkohola ključe od avtomobila pustiti v žepu ter poklicati drug prevoz do doma. | Foto: Thinkstock Voznik v vinjenem stanju slabše zaznava rdečo barvo, alkohol pa ima velik vpliv na človeško vedenje. Vsak bi moral biti svoj največji kritik in bo pitju alkohola ključe od avtomobila pustiti v žepu ter poklicati drug prevoz do doma. Foto: Thinkstock Preprost izračun:

80 kg težek moški popije liter piva, v katerem je 40 gramov čistega alkohola. Približno 70 odstotkov telesne teže so tekočine, na katere se porazdeli zaužiti alkohol. Torej se razdeli na 56 kg telesne teže. Če 40 gramov zaužitega alkohola delimo s težo telesnih tekočin, dobimo stopnjo koncentracije alkohola v krvi, ki znaša 0,71 grama na kilogram krvi ali 0,34 miligrama v litru izdihanega zraka.

Če 60 kilogramov težka ženska prav tako popije liter piva, je stopnja alkohola v krvi drugačna. Pri ženski pa tekočine predstavljajo le 60 odstotkov telesne teže, torej 36 kilogramov. Če 40 gramov alkohola delimo s težo, znaša ocena koncentracije alkohola v krvi 1,1 grama na kilogram krvi ali 0,52 miligrama v litru izdihanega zraka.

Pri tem ne pozabite, da alkohol lahko sicer še tako varnega in previdnega voznika spremeni v potencialnega morilca na cesti. Voznik z denimo enim gramom alkohola na kilogram krvi ali 0,48 miligrama v litru izdihanega zraka ima v primerjavi s treznim voznikom kar 25-krat večjo možnost udeležbe v prometni nesreči.

V povprečju se 0,07 miligrama v litru izdihanega zraka (0,15 grama alkohola na kilogram krvi) razgrajuje eno uro. Če ste imeli opolnoči 0,95 miligrama v litru izdihanega zraka (2 grama alkohola na kilogram krvi), boste zjutraj ob 7. uri na poti v službo imeli še vedno 0,48 miligrama v litru izdihanega zraka (1 gram alkohola na kilogram krvi), dopoldne pa še vedno nad 0,24 miligrama v litru izdihanega zraka (0,5 grama) in boste še vedno "nevarnost" v prometu.
Ne spreglejte