Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Gregor Pavšič

Petek,
4. 8. 2017,
13.27

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,10

2

Natisni članek

nasvet zastoj zastoj

Petek, 4. 8. 2017, 13.27

6 let, 6 mesecev

Pet poti do morja, s katerimi se izognemo gneči na avtocesti

Gregor Pavšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,10

2

Na slovenskih avtocestah je jutri pričakovati nov vroč dan. Predvsem proti Primorski bo gost promet in že ob manjših motnjah (okvarjena vozila, nesreče …) so mogoči tudi daljši zastoji. Ponujamo vam pet poti proti Primorski, kjer se je mogoče tem nevarnostim izogniti.

Ob zastoju pazite na vožnjo po odstavnem pasu in hojo po vozišču. Pred potjo se oskrbite tudi z dovolj veliko količino pijače in hrane. | Foto: Ob zastoju pazite na vožnjo po odstavnem pasu in hojo po vozišču. Pred potjo se oskrbite tudi z dovolj veliko količino pijače in hrane.

 

avtocesta prehitevanje levo delovišče | Foto: Metka Prezelj Foto: Metka Prezelj Primorska avtocesta ob koncu tedna kot tempirana bomba

Ob prometno najbolj obremenilnih poletnih dnevih so slovenske avtoceste, še posebej iz smeri Gorenjske proti Primorski, kot tempirane bombe. Promet na njih poteka večinoma v strnjenih kolonah in že ob najmanjši motnji, povsem dovolj je že pokvarjeno vozilo na odstavnem pasu, se lahko hitro pojavijo več kilometrov dolgi zastoji.

Varnostna razdalja je v omenjenih strnjenih kolonah ponavadi minimalna. Kot smo pisali že včeraj, bi morala biti pri hitrosti 60 kilometrov na uro razdalja med vozili v takih primerih (strnjena kolona, znižana hitrost …) vsaj 16 metrov oziroma približno štiri dolžine avtomobila. Zaradi vožnje "na odbijaču" se že ob manjših motnjah ob cesti tudi promet še dodatno zgosti. Ko se zgodi že manjša nesreča, na primer verižno trčenje, so dolgi zastoji neizogibni.

Zastoj na štajerski avtocesti | Foto: promet.si Foto: promet.si

Jutrišnji prometni dan je obarvan rdeče

"Ob koncih tedna, zlasti ob sobotah in v zadnjem obdobju tudi ob ponedeljkih, je lahko pričakovati zgostitve prometa in zastoje tudi na zahodni ljubljanski obvoznici iz smeri Brda proti Brezovici in Vrhniki ter naprej na primorski avtocesti med počivališčem Lom in Postojno. Ravno tako pred predorom Karavanke, in sicer v obeh smereh, proti Sloveniji in proti Avstriji," opozarjajo na Darsu. Jutrišnji dan je v prometnem koledarju označen z rdečo barvo, ki napoveduje zelo povečano gostoto prometa v smeri turističnih krajev.

Primorska avtocesta ima dva glavna kritična odseka

Do slovenske obale oziroma naprej do mejnih prehodov s Hrvaško seveda ne pelje le avtocesta. Od Ljubljane proti Kopru sta prometno najbolj obremenjena začetni del od Kozarij, Brezovice do Vrhnike, zaradi vzdrževalnih del pa tudi odsek od Unca do Postojne. Ko je prometa veliko, se tamkajšnji zastoji seveda lahko še dodatno podaljšajo.

Ko zastoj nastane med Ljubljano in Vrhniko, sta alternativni poti dve: ali prek Borovnice in mimo Bistre do Vrhnike ali pa prek Horjula do Vrhnike oziroma naprej proti Logatcu.

Opozarjamo, da se mimo teh del trenutno ni mogoče peljati po vzporedni cesti iz Unca do Postojne oziroma Ravbarkomande. Tam namreč urejajo podvoz, odsek pa bo zaprt še do konca avgusta.

Vožnja mimo avtocestnega odseka z vzdrževalnimi deli je mogoča le prek Logatca in Planine ali pa z Unca proti Planini in nato Postojni.

Obvoz prek Rakitne. (foto: Najdi.si) | Foto: Obvoz prek Rakitne. (foto: Najdi.si) Ljubljana-Unec

Poleti med prometno najbolj obremenjene odseke avtoceste Ljubljana-Koper spada prvi odsek mimo Brezovice, cestninske postaje Log in Vrhnike. Gneča se nekoliko zmanjša šele na vrhniškem klancu s tremi voznimi pasovi, že pred Vrhniko pa so poleti pogoste prometne nesreče (najpogosteje naleti zaradi premajhne varnostne razdalje) in večkilometrski zastoji.

Kdor za gnečo na avtocesti ve že v Ljubljani, lahko zavije prek Barja ali pa prek izvoza Brezovica proti Podpeči ter nato zavije navkreber proti Rakitni. Cesta pelje v lepem naravnem okolju, predvsem drugi del med spustom z Rakitne proti Cerknici in Uncu pa je tudi precej ovinkast.

Obvoz sicer zahteva dodatnih dobrih deset kilometrov in dodatne pol ure vožnje, toda vožnja v mirni naravi je vendarle precej manj stresna kot pa v nepregledni koloni na avtocesti.

Po potrebi je mogoče z Unca vožnjo nadaljevati tudi do Planine pri Postojni in naprej do Postojne.

Obvoz iz Logatca prek Planine do Postojne. | Foto: Obvoz iz Logatca prek Planine do Postojne. Logatec-Postojna

Če na avtocesti A2 med Ljubljano in Koprom zastoj nastane med Vrhniko in Postojno, je mogoče uporabiti vzporedno cesto mimo Vrhnike, Logatca in Kalc, nato pa levo proti Planini pri Postojni.

Ta obvoz je lahko alternativa tudi prejšnjemu prek Rakitne. Pred Postojno vas čakajo tudi znamenite planinske ride, peljali se boste tudi mimo nekdanje bencinske črpalke, kjer so snemali enega izmed prizorov v filmu Babica gre na jug.

Postojna-Divača

Med Postojno in Divačo nas čaka nekoč zelo priljubljen odsek "stare" ceste proti slovenski obali. Prometa je danes tam bistveno manj kot nekoč, pokrajina je slikovita, cesta pa precej razgibana. Na celotnem odseku sta še dva uvoza na avtocesto, ki jih je mogoče glede na informacije o zastojih tudi uporabiti. To sta uvoza pri Razdrtem in Senožečah.

Kozina-Koper

Obvoz med cestninsko postajo Kozina in Koprom pelje po nekoč prometno zelo obremenjeni cesti prek Črnega Kala. Za mnoge voznike je ta cesta nostalgični spomin na zastoje in počasno premikanje prek zadnjih kilometrov pred Obalo. Cesta danes pelje pod viaduktom, na njej pa je seveda bistveno manj prometa kot nekoč.

Obvoz iz Portoroža prek Kort do Izole oziroma Kopra. (foto: Najdi.si) | Foto: Obvoz iz Portoroža prek Kort do Izole oziroma Kopra. (foto: Najdi.si) Izola-Portorož

Ko napočijo dnevi vračanja turistov iz Hrvaške proti središču Slovenije, sta mimo slovenske obale zelo obremenjeni obe glavni poti, tista od Dragonje proti Kopru in priobalna cesta mimo Strunjana in Izole.

Prometnim zastojem in gneči se je mogoče izogniti z vožnjo prek izvoza Seča, nato sledi vožnja navkreber proti Kortam. Od tam se turistom ponujajo tudi lepi razgledi na morje in Izolo.

Z vrha Kort se je mogoče spustiti neposredno proti Izoli, iz Šareda pa lahko pot nadaljujete tudi proti Gažonu in Kopru. Ob poletni prometni gneči ta obvoz privarčuje veliko minut in slabe volje v razbeljeni pločevini.

Prav tako je smiselno uporabiti vzporedno cesto prek kampa Belveder proti Strunjanu in naprej proti Piranu, kjer se lahko izognemo pogostim zastojem na regionalni cesti Izola-Portorož.
Ne spreglejte