Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Gregor Pavšič

Sreda,
21. 6. 2017,
8.05

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,08

3

Natisni članek

DARS avtocesta avtocesta vzdrževanje

Sreda, 21. 6. 2017, 8.05

6 let, 7 mesecev

Nočna dela na avtocesti: zakaj delovni stroji ne brnijo pogosteje?

Gregor Pavšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,08

3

So tudi vas kdaj ponoči že zmotila prazna delovišča na avtocestah? Država je spremenila pravilnik in omogočila tudi nekatera nočna dela, ki pa še vedno naletijo na omejitve iz vidika osvetlitve, zagotavljanja varnosti pri delu in tudi ustrezne kakovosti opravljenih del.

Pri Darsu poudarjajo, da bo treba v primeru nočnega dela uporabljati opremo z največjo mogočo odbojnostjo, uvajati dodatne osvetlitve pred zaporo in tudi podaljšati varovalni pas. Nočnemu delu je treba prilagoditi tudi organizacijo gradbišča in načrt varstva pri delu. | Foto: Klemen Korenjak Pri Darsu poudarjajo, da bo treba v primeru nočnega dela uporabljati opremo z največjo mogočo odbojnostjo, uvajati dodatne osvetlitve pred zaporo in tudi podaljšati varovalni pas. Nočnemu delu je treba prilagoditi tudi organizacijo gradbišča in načrt varstva pri delu. Foto: Klemen Korenjak

Vzdrževalci lahko ponoči začenjajo postopke krpanja asfalta (ponoči asfalt že rezkajo oziroma "frezajo" …), asfaltirati pa začnejo ob prvi svetlobi. | Foto: Klemen Korenjak Vzdrževalci lahko ponoči začenjajo postopke krpanja asfalta (ponoči asfalt že rezkajo oziroma "frezajo" …), asfaltirati pa začnejo ob prvi svetlobi. Foto: Klemen Korenjak Država je pred slabim letom spremenila Pravilnik o zaporah na cesti, ki je Darsu po večkratnih pritoževanjih formalno dovolil izvedbo del tudi v nočnem času. Ta pravilnik namreč omogoča postavljanje kratkotrajnih zapor, ki lahko trajajo največ 24 ur. Pred tem je pravilnik dovolil postavitev zapor samo v svetlem delu dneva, zdaj pa torej lahko delajo tudi vso noč.

Delavci asfalt začnejo rezkati že ponoči

Ob slovenskih avtocestah, na katerih bodo letos poleti izvajali več obsežnih vzdrževalnih del, bodo turisti za zdaj še videli predvsem prazna delovišča. Vzdrževalci lahko ponoči začenjajo postopke krpanja asfalta (ponoči asfalt že rezkajo oziroma "frezajo" …), asfaltirati pa lahko začnejo ob prvi svetlobi oziroma ob začetku proizvodnje posameznih asfaltnih baz. Ponoči izvajajo tudi določena dela talne signalizacije.

"Druga dela rednega vzdrževanja, ki lahko potekajo v nočnem času, še uvajamo, ker rešujemo problematiko zadostne osvetlitve in varnost delavcev pri tovrstnih delih. Predvsem varnost delavcev in uporabnikov naših avtocest mora biti pri tovrstnem delu in delovnih zaporah na cestah na prvem mestu," so nam povedali na Darsu, kjer nočno delo vidijo tudi kot enega izmed ukrepov pri omejevanju posledic vzdrževalnih del na pretočnost prometa.

Ponoči je na prvem mestu tudi varnost delavcev, ki stojijo le kak meter od avtomobilov in tovornjakov. Marsikateri voznik ne spoštuje omejitve hitrosti. | Foto: Klemen Korenjak Ponoči je na prvem mestu tudi varnost delavcev, ki stojijo le kak meter od avtomobilov in tovornjakov. Marsikateri voznik ne spoštuje omejitve hitrosti. Foto: Klemen Korenjak

Kakšna dela lahko izvajajo ponoči?

- dela v zvezi z zatiranjem vegetacije (škropljenje s fitofarmacevtskimi sredstvi),

- popravila in menjave poškodovanih odbojnih varnostnih ograj,

- izvajanje del z visokotlačnimi čistilci (predori, voziščne površine, sistemi za odvodnjavanje …),

- odstranjevanje/izvedba novih talnih označb vseh vrst in tipov,

- manjše sanacije vozišč (popravila poškodb betonskih plošč vozišč v predorih …),

- vzdrževalna dela v okviru elektrostrojnega vzdrževanja v predorih in pokritih vkopih,

- košnja v sredinskem ločilnem pasu avtocest,

- rezkanje voziščnih površin kot priprava na sanacijo vozišč avtoceste,

- druga manjša vzdrževalna dela v dometu osvetlitve svetlobnega balona (npr. popravila dilatacij oz. presledkov, običajno kovinskih, v gradbenem objektu/viaduktu, na mostu, v podvozu ..., ki so posledica predvidenega raztezanja ali posedanja).

Kako bi ocenili pogostost izvajanja nočnih vzdrževalnih del na avtocestah?

  • Glede na zahtevnost so zdaj v zadovoljivem obsegu
    6,44 %
    17 glasov
  • Moralo bi jih biti več, da bi bila dela hitreje končana
    93,56 %
    247 glasov
Oddanih 264 glasov

Eden ključnih pogojev nočnega dela je ustrezna osvetlitev

Vseeno pa izvedba nočnih vzdrževalnih del ni pogojena zgolj s spremembo členov v pravilnikih ministrstva za infrastrukturo, temveč je treba zadostiti še številnim drugim pogojem.

Med pomembnejšimi je prav gotovo ustrezna osvetlitev. Mehanizacijo osvetlijo z lučmi, gradbišča s svetlobnimi baloni, delavci morajo imeti na čeladah luči LED. Iz vidika varstva je pri delu je ponoči precej zahtevnejša izvedba prometnih vzdrževalnih zapor, prerazporediti je treba kader, zaradi dodatkov za nočno delo se povečajo tudi stroški dela.

 Letos nameravajo pri Darsu skupno zakrpati med 200 in 250 tisoč kvadratnih metrov voznih površin.  | Foto: Klemen Korenjak Letos nameravajo pri Darsu skupno zakrpati med 200 in 250 tisoč kvadratnih metrov voznih površin. Foto: Klemen Korenjak

Dars: Kakovost in storilnost opravljenih del sta ponoči nižji

Pri Darsu poudarjajo, da bo treba v primeru nočnega dela uporabljati opremo z največjo mogočo odbojnostjo, uvajati dodatne osvetlitve pred zaporo in podaljšati varovalni pas. Nočnemu delu je treba prilagoditi tudi organizacijo gradbišča in načrt varstva pri delu.

"Nočna dela so podvržena tudi številnim omejitvam in tveganjem. Kakovost in storilnost izvedbenih del sta nižji, saj so zaradi umetne svetlobe in psihofizičnih lastnosti delavcev pogoji slabši kot podnevi. Večja so tudi tveganja s prometnimi zaporami in varnostjo. Enako velja tudi za varstvo pri delu izvajalcev, večja je torej izpostavljenost poškodbam pri delu. Tudi dovoljeni vplivi na okolje, predvsem obremenitev s hrupom in motečo svetlobo, so ponoči precej nižji. Omejitve so povezane še z obratovalnimi dovoljenji v nočnem času za betonarne, asfaltne baze in kamnolome, določene omejitve pa izvirajo tudi iz kolektivnih pogodb za dela v nočnem času," razlagajo na Darsu.

Letos bodo pokrpali do 250 tisoč kvadratnih metrov slovenskih avtocest

Letos poleti bo Dars na slovenskih avtocestah izvajal dva obsežnejša vzdrževalna projekta – oba že potekata. To so dela na primorski avtocesti med Uncem in Postojno ter na hitri cesti skozi Vipavsko dolino. To so torej večji projekti, ki pa jim lahko nenapovedano sledijo tudi manjša enodnevna dela oziroma krpanja.

Teh poleti na primorski avtocesti ne bo, zagotavljajo na Darsu. Letos nameravajo skupno zakrpati med 200 in 250 tisoč kvadratnih metrov voznih površin. Ob eni sanacij v povprečju popravijo od 100 do 1.500 kvadratnih metrov vozne površine.

Na drugih krakih slovenskih avtocest bodo taka krpanja izvajali tudi poleti. Zaporo ponavadi postavijo po jutranji prometni konici, dela pa opravijo do večera oziroma noči. Promet je v času krpanja izpeljan po enem prometnem pasu. Taka vzdrževalna dela v nekoliko večjem obsegu trenutno potekajo na štajerski avtocesti. Ob takih zaporah praviloma lahko nastanejo zastoji, dolgi  tri kilometre, zagotavljajo na Darsu.
Ne spreglejte