Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Gregor Pavšič

Petek,
15. 1. 2021,
21.04

Osveženo pred

3 leta, 3 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,39

14

Natisni članek

avtocesta avtocesta prehitevanje tovornjak

Petek, 15. 1. 2021, 21.04

3 leta, 3 mesece

Opozorilo: ob prepovedi prehitevanja za tovornjake tudi novi izzivi za avtomobiliste

Nič več tako divjih prizorov? To je učinek prvega dneva prepovedi.

Gregor Pavšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,39

14

Težki tovornjaki med Primorsko in Štajersko se medsebojno ne smejo več prehitevati, to pa lahko v določenih primerih - ko bi se za počasnim tovornjakom na primer zbrala kolona tovornih vozil - nove izzive prinaša tudi voznikom osebnih avtomobilov. Prvi dan prepovedi je prinesel pozitivne rezultate, sporočajo z Darsa, policija pa bistveno drugačnega nadzora tovornega prometa kot do zdaj ne načrtuje.

Vozniki so ob prehitevanjih tovornjakov žal večkrat izgubili živce in razsodnost ter se lotili prehitevanja po odstavnem pasu. | Foto: Vozniki so ob prehitevanjih tovornjakov žal večkrat izgubili živce in razsodnost ter se lotili prehitevanja po odstavnem pasu. Od včeraj je čez dan na avtocesti A1, tam, kjer sta le dva vozna pasova, za voznike tovornjakov z največjo dovoljeno maso nad 7,5 tone prepovedano prehitevanje. Do zdaj je bilo na vsej avtocesti le nekaj odsekov s tako prepovedjo prehitevanja. Glede na veliko količino tovornjakov med Primorsko in Štajersko ta prepoved odpira nekaj vprašanj, tudi pomislekov, predvsem pa bo morda tudi od voznikov osebnih avtomobilov zahtevala nekaj prilagajanja.

Vozniki tovornjakov lahko po voznem pasu peljejo s hitrostjo do 90 kilometrov na uro. Tovornjaki v tranzitu so različni in med njimi marsikateri – morda starejši in izdatno naložen – te hitrosti sploh ne morejo doseči. Za njim bi se ob prepovedi prehitevanja lahko ustvarila kolona tovornjakov, ki se vsaj navadno ne ozirajo na varnostno razdaljo. Manj od 90 kilometrov na uro po avtocesti pelje tudi kakšen starejši kombi in žal tudi avtomobil. To je sicer teoretičen scenarij, ki ne bo vsakdanji, a se zagotovo lahko zgodi.

Se bo tovornjak lahko pri uvozih na avtocesto umaknil na prehitevalni pas?

Kaj se bo zgodilo pri uvozih na avtocesto, če se bodo morali vozniki vriniti v kolono tovornjakov na voznem pasu? Se bo voznik tovornjaka lahko umaknil na prehitevalni pas, ker pač ne bo prehiteval, temveč se le umikal?

Ključen za uspešnost spremembe zakona bo nadzor, kar bo tudi ena od nalog napovedane enote avtocestne policije. Če bi bili vsi tovornjaki na desnem pasu, bi močno olajšalo tudi ustvarjanje varnostnega pasu ob prometnih nesrečah. Če bi vsi osebni avtomobili po prehitevalnem pasu res vozili s hitrostjo blizu 130 kilometrov na uro, bi bil lahko promet na prehitevalnem pasu bolj tekoč. Teoretično.

Globa za tako prehitevanje znaša 300 evrov.  | Foto: Gregor Pavšič Globa za tako prehitevanje znaša 300 evrov. Foto: Gregor Pavšič

Policija: Lani 1.534 kršitev prepovedi prehitevanja

"Prepoved prehitevanja je v prometnih konicah veljala že zdaj in smo jo že do zdaj tudi nadzirali. Zato bistvenih sprememb ne načrtujemo. Res je, da smo prvi dan izvedli poostren nadzor, ki se bo še nekajkrat ponovil na posameznih policijskih upravah. Sicer pa bo nadzor nad opisano omejitvijo potekal ob rednem delu in med poostrenimi nadzori, ki jih načrtujemo skozi vse leto. Prometna policija ima zelo širok nabor nalog, ki jih vsakodnevno izvaja. Vse patrulje bodo tudi v prihodnje izvajale nadzor, med drugim tudi nad omejitvijo prehitevanja na avtocesti. Pri organizaciji poostrenih nadzorov pa bo glede na operativne možnosti seveda teh patrulj še nekaj več," načrtovani nadzor pojasnjujejo pri slovenski policiji.

Globa za nedovoljeno prehitevanje znaša 300 evrov. Lani so policisti na avtocestah A1 in A2 skupno ugotovili 1.534 takih kršitev, predlani 1.128, leta 2018 pa 775.

Podpirate prepoved prehitevanja tovornjakov (NDM nad 7,5 tone) na avtocesti A1?

  • Da
    84,61 %
    2490 glasov
  • Ne
    15,39 %
    453 glasov
Oddanih 2943 glasov

Prepoved prehitevanja za tovornjake bo pomagala pri nastanku reševalnih pasov. Ker naj bi bili že vsi na desnem pasu, se jim tja v zadnjem hipu ne bo treba umikati. | Foto: Jaka Lopatič Prepoved prehitevanja za tovornjake bo pomagala pri nastanku reševalnih pasov. Ker naj bi bili že vsi na desnem pasu, se jim tja v zadnjem hipu ne bo treba umikati. Foto: Jaka Lopatič

Dars pozdravlja prepoved prehitevanja, rezultati prvega dne so spodbudni

Kot so navedli na Darsu, sta štajerski in primorski krak na avtocesti A1 najmanj dvakrat bolj obremenjena s tovornimi vozili od primerljivih krakov, gorenjskega in dolenjskega, na avtocesti A2. Tako so se na Darsu za ukrep odločili v sodelovanju z ministrstvom in ga uskladili z gospodarsko in obrtno zbornico.

Ob tej priložnosti sta danes infrastrukturni minister Jernej Vrtovec in predsednik uprave družbe Darsa Valentin Hajdinjak v Regionalnem nadzornem centru Ljubljana spremljala uveljavitev prepovedi. "Kot sta se lahko prepričala, so vozniki tovornjakov prepoved prehitevanja, ki velja med 6. in 18. uro, prvi dan njene uveljavitve tudi upoštevali," so sporočili z Darsa.

Tako po mnenju ministra kot Darsa bo prepoved prehitevanja čez dan na avtocesti A1 zagotovila boljšo pretočnost in večjo varnost. "Težka tovorna vozila s prehitevanjem namreč ne bodo zavirala prometnega toka na prehitevalnem pasu, saj je ta namenjen samo prehitevanju," so menili na Darsu.

Lažje oziroma učinkovitejše bo po njihovem tudi vzpostavljanje reševalnega pasu. "Ob prometnih nesrečah bodo namreč vsa težka tovorna vozila po desnem pasu, zaradi česar bo lažje vzpostaviti reševalni pas za intervencijska vozila in hkrati hitreje odstraniti posledice prometne nesreče ter tako znova odpreti avtocesto za promet," so pojasnili.

Bolj tekoče pa bo tudi razvrščanje vozil, s tem pa se bo povečala tudi pretočnost prometa pred delovnimi zaporami in pred mejnimi prehodi, so dodali.

Za večjo varnost na slovenskih avtocestah naj bi po napovedih kmalu skrbela tudi avtocestna policija. "Glede na izkušnje bo ukrep dosegel svoj namen le ob ustreznem nadzoru, zato v družbi Dars pozdravljamo in podpiramo vzpostavitev avtocestne policije," so še zapisali.

Hitrost za tovornjake je omejena na 90 kilometrov na uro, a predvsem starejši in bolj naloženi te hitrosti ne dosegajo. | Foto: Gregor Pavšič Hitrost za tovornjake je omejena na 90 kilometrov na uro, a predvsem starejši in bolj naloženi te hitrosti ne dosegajo. Foto: Gregor Pavšič Opozorila za voznike, ki bi ob strnjeni koloni tovornjakov zapuščali avtocesto

"V AMZS podpiramo ukrep prepovedi prehitevanja tovornih vozil, težjih od 7,5 tone, na avtocesti A1, prav tako njegovo časovno omejitev oziroma veljavo," je povedal vodja področja varna mobilnost Erik Logar ter opozoril na pomen predvidevanja nekaterih prometnih razmer, ki lahko ob tem nastanejo.

Vozniki osebnih vozil, ki bodo uporabljali prehitevalni pas, se bodo morali pravočasno pripraviti na zapuščanje avtoceste, zlasti če bo na voznem pasu večje število tovornih vozil. Lahko se namreč zgodi, da bo na voznem pasu med dvema tovornima voziloma premalo prostora, da bi lahko osebno vozilo varno zapeljalo s prehitevalnega na vozni pas, posledica bo zaviranje na prehitevalnem pasu, kar lahko povzroči nalet drugih vozil, menijo v AMZS.

Vključevanje na avtocesto z dovolj veliko hitrostjo in odločnim pospeševanjem

Vozniki osebnih vozil bodo morali biti še bolj pozorni pri vključevanju na avtocesto, saj bodo v času veljavnosti prepovedi prehitevanja tovorna vozila uporabljala le vozni pas. Že sedaj se dogaja, da vozilo na pospeševalnem pasu ne pospeši dovolj in se na vozni pas vključi s prenizko hitrostjo. Takšno ravnanje ne ogroža le voznika tega vozila, temveč tudi druge, saj lahko pride do nenadnega zaviranja drugih vozil in do naleta.

"Ali bo to tudi v prihodnje dovoljeno, nam ni znano. Če ne bo, bi to lahko povzročilo težave, saj se bodo pojavljali položaji, ko se bo moralo tovorno vozilo, ki se bo želelo vključiti na avtocesto, povsem ustaviti in se nato vključevati z zelo nizko hitrostjo. Enako velja za druga vozila za tem tovornim vozilom, ki bodo morala čakati na vključevanje," je enega od mogočih scenarijev po novi ureditvi prehitevanja tovornih vozil na avtocesti A1 opisal Logar.

Ne spreglejte