Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Gregor Pavšič

Torek,
23. 8. 2016,
4.00

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,70

5

Natisni članek

Ljubljana promet promet Zaloška cesta

Torek, 23. 8. 2016, 4.00

6 let, 7 mesecev

Na Zaloški cesti spet prometna oznaka, ki na avtocesto vodi v napačno smer

Gregor Pavšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,70

5

Čeprav so začasno neustrezno prometno oznako, ki je z Zaloške ceste na ljubljansko obvoznico vodila neposredno v napačno smer, naknadno popravili, je po koncu del prava oznaka spet enako pomanjkljiva. Če bi jo dosledno spoštovali, bi že nekaj sekund pozneje na avtocesti ogrožali življenja.

Talna oznaka na novem asfaltu je drugačna od oznake na tabli nad voziščem. S prometnega znaka nad cesto je jasno razvidno, da sledi ovinek na obvoznico šele čez 50 metrov in da na prvem kraku levo sploh ni dovoljeno zaviti.  | Foto: Gregor Pavšič Talna oznaka na novem asfaltu je drugačna od oznake na tabli nad voziščem. S prometnega znaka nad cesto je jasno razvidno, da sledi ovinek na obvoznico šele čez 50 metrov in da na prvem kraku levo sploh ni dovoljeno zaviti. Foto: Gregor Pavšič

Junija so začasno prometno oznako že popravili

Že sredi junija smo pisali o prenovi Zaloške ceste v Ljubljani, kjer je bila na križišču pred ljubljansko vzhodno obvoznico napačna talna oznaka. Ta bi neprevidne voznike, ki bi jo dosledno spoštovali, peljala v nasprotno smer na obvoznico oziroma avtocesto.

Nekaj dni pozneje so talno oznako ustrezno popravili in ji dorisali levi slepi krak, ki je bil v skladu s prometnimi oznakami, nameščenimi nad cestami.

Talne prometne oznake voznika nagovarjajo, naj zavije levo takoj pri semaforju. Dejansko mora z vožnjo še 50 metrov nadaljevati naravnost. | Foto: Gregor Pavšič Talne prometne oznake voznika nagovarjajo, naj zavije levo takoj pri semaforju. Dejansko mora z vožnjo še 50 metrov nadaljevati naravnost. Foto: Gregor Pavšič


17.6.2016: Sporna prometna oznaka, ki pelje voznike na avtocesto v napačno smer

22.6.2016: Popravljena oznaka: z Zaloške ceste nič več v nasprotno smer na avtocesto


Sredi junija so na Zaloški cesti že postavili podobne začasne prometne oznake (levo), a so jih nato kmalu ustrezno prilagodili (desno). | Foto: Gregor Pavšič Sredi junija so na Zaloški cesti že postavili podobne začasne prometne oznake (levo), a so jih nato kmalu ustrezno prilagodili (desno). Foto: Gregor Pavšič

Talna oznaka zdaj prava, a junijska napaka se ponavlja

Zdaj se obnova te prometne ceste, ki je ena glavnih vpadnic iz predmestja proti središču Ljubljane, končuje in na cesti so že tiste prave, torej stalne prometne oznake v beli barvi. In na istem križišču se je zdaj spet pojavila enaka napačna talna oznaka, na katero smo opozarjali že junija.

Na cesti je pred križiščem narisana celo dvakrat. Če talna oznaka ustreza stanju neposredno v križišču, 50 metrov pred tem povsem enaka oznaka dejansko pelje v napačno smer vožnje na vzhodni obvoznici.

Preden se je obnova Zaloške ceste začela, je bila oznaka na cesti že pravilna. To dokazuje tudi spodnja fotografija.

 

Odgovorne institucije že analizirajo prometno infrastrukturo

Nekaj deset centimetrov bele barve na cesti, ki bi označevala slepi krak, se zdi morda banalnih, a v preteklosti sta tako policija kot agencija za varnost v prometu (AVP) že izpostavljali pomen ustrezne prometne infrastrukture. Ob hujših nesrečah je AVP napovedala celo presojevalca prometnih nesreč, ki bi s podrobno analizo ugotavljal pomanjkljivosti infrastrukture (na primer manjkajočih varnostnih ograj, napačno postavljenih prometnih znakov …) in na tej podlagi posredno izboljševal prometno varnost v prihodnosti.

Vožnja v napačno smer na avtocesti spada med najbolj problematične dejavnike prometne varnosti v Sloveniji. Zanjo so odgovorni v preteklosti že izdelali veliko analiz in izdali tudi številne predloge. Med zelo tvegana spadajo tako imenovana diamantna križišča, kakršno je tudi tisto med Zaloško cesto in vzhodno obvoznico. Če je za nameček tam narisana še pomanjkljiva cestna oznaka, je potencialna nevarnost še toliko večja.

Ne spreglejte